Брюксел започва наказателна процедура заради ДДС-то на фирмите | webcafe.bg
newscafe

Брюксел започва наказателна процедура заради ДДС-то на фирмите

Webcafe.bg
02.07.2013, 16:04 (обновена 02.07.2013, 16:27)
Петър Чобанов

Снимка: © Sofia photo agency

Министърът на финансите съобщи преди ден, че не е възстановено ДДС за 318 милиона лева на фирмите

Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България заради откази на данъчните да възстановяват ДДС на фирми, която може да завърши с налагането на тежки глоби. Това съобщи адвокат Михаил Екимджиев, подал сигнала до Брюксел, пред "Труд".

Преди ден министърът на финансите Петър Чобанов съобщи, че не е възстановено ДДС за 318 милиона лева на фирмите.

Публична тайна в България е, че връщането на ДДС става предимно на приближени до властта фирми и бизнеси.

Екимджиев се оплакал от името на търговеца на зърно "Куарт" ООД, на когото данъчните отказали да възстановят ДДС за над 113 хил. лв. по 13 фактури. Мотивите им били, че сделките на фирмата с различни доставчици реално не са били извършени, тъй като те нямат складова база или нямат сключени договори с достатъчно работници.

"Имаме десетки жалби за това, че българските данъчни власти произволно отказват възстановяване на данъчен кредит, приемайки доставките за нереални или неосъществени", твърди Екимджиев.

Той обясни, че според европейското законодателство връщането на ДДС може да бъде отказано само ако се докаже недобросъвестност на получателя на доставката. "А у нас се отказва за някакви нарушения по веригата, включително от преки и непреки доставчици", разказа адвокатът.

Според него има абсурдни случаи, когато фирмата има доказателства за сделката - товарителници от пристанища, и се отказва връщане на ДДС, защото камионът, взел стоката от порта, нямал винетка.

Наказателната процедура може да преобърне практиката на данъчните и да доведе до пререшаване на всички загубени дела на бизнеса за възстановяване на ДДС на подобни основания.

Ако България не се поправи и бъде осъдена в Съда на ЕС в Люксембург, решението на европейските магистрати е основание за възобновяване на делата на фирмите, които след 2007 г. са загубили битката за ДДС с данъчните с мотив, че сделките им не са реални.

Oще: българия  ддс  ек  михаил екимджиев  наказателна процедура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани