Светлана Боянова е позната на прокуратурата | webcafe.bg
newscafe

Светлана Боянова позната на прокуратурата

Webcafe.bg
12.01.2013, 10:32 (обновена 12.01.2013, 13:27)
светлана боянова

Светлана Боянова и Мирослав Найденов

Още през 2010 година в прокуратурата е пратен сигнал срещу заместник-министъра на земеделието Светлана Боянова, която нашумя покрай скандала с несебърските дюни, финализирайки сделката им.

Самата тя обясни, че е подписала документите, защото й били донесени с такава цел, а шефът й Мирослав Найденов я защити с това, че била юрист, а не експерт по горите.

Оказа се, че Боянова попада в полезрението на държавното обвинение две години преди "Дюнигейт".

Тогава антикорупционната комисия парламента е сезирала главния прокурор по сигнал на депутати от Синята коалиция, съобщи за БГНЕС нейният председател Бойко Великов.

Първото съмнение, описано от сините депутати, е за "наличие на конфликт на интереси по отношение на одобрени проекти и платени субсидии от ЕС на фирми, в които г-жа Боянова е работила преди да стане зам. - министър".

Подозиран в тази връзка е и председателят на Българската асоциация на земеделските производители (БАЗП) Ивайло Тодоров.

Втората част от сигнала се отнася за конфликт на интереси за съпруга й - Иван Боянов, началник отдел "Правен" във Държавен фонд „Земеделие".

Боянова вече е коментирала това и не вижда нищо нередно, защото не всяка връзка била конфликт на интереси. "Аз бях проверена "от-до" от Комисията за конфликт на интереси. Решението е, че няма конфликт на интереси", коментира тя преди дни.

Антикорупционната комисия е изпратила и двата сигнала във ВКП. В крайна сметка досъдебното производство срещу Боянова е прекратено поради липса на доказателства.

"Прокуратурата е последният вариант на комисията. Щом тя е преценила, че сигналът е директно за прокуратурата и не е необходимо да бъдат извършени предварителни проверки, това означава, че ние сме имали много сериозни съмнения относно данните, които са изнесени в този сигнал", обяви Великов.

Вече бе разкрито, че зам.-министърката е проверявана от Главния инспекторат на Министерски съвет по сигнал за нарушения, свързани с европейски средства.

Преди година и половина заместничката на Мирослав Найденов отново попадна в центъра на новините, след като бе обвинена, че неправомерно е променила статута на 300 декара земеделска земя за строеж на фотоволтаици.

Oще: дюни  дюнигейт  земеделие  корупция  мзх  мирослав найденов  несебър  светлана боянова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.