Общност от хора без документи в България | webcafe.bg
newscafe

Общност от хора без документи в България

Webcafe.bg , По БТА
03.01.2012, 14:21 (обновена 03.01.2012, 14:24)
Сянка

Снимка: © Васил Танев, Sofialive.bg

Най-много 10 на сто получават политическо убежище, а останалите "понякога с години се лутат из лабиринтите на местната бюрокрация, преди да се решат да заминат - най-често пак нелегално, в посока Западна Европа"

Членка на Европейския съюз, но не и на шенгенската зона, България е само транзитна държава за нелегалните мигранти, пише френският вестник "Фигаро", цитиран от БТА.

Според изданието чужденците, подали молба за убежище в България и подслонени в центъра за настаняване към агенцията за бежанците, се оплакват от теснотията, напрежението в отношенията с охраната и разнебитеното оборудване.

Те обаче са свободни да идват и да си отиват за разлика от центровете в Любимец и Бусманци, където настаняват и определените за експулсиране.

Всички чужденци, търсещи убежище в България, са бедни, а и малко объркани, при това България рядко е крайна цел за тях, цитира всекидневникът Илиана Савова от Българския хелзинкски комитет.

Според самите бежанци единственото предимство на България са ниските цени и възможността лесно да преминат границата с Турция.

Неназован служител от отдела по миграцията в българското вътрешно министерство посочил, че каналджиите рядко искали над 1000 евро, понякога за да покажат пътя на цяло семейство нелегални.

Приютени от Националната агенция за бежанците споделили, че за преминаване в Гърция - страна от шенгенската зона, им искали до пет пъти повече.

България се превръща понякога в задънена улица за търсещите убежище. Молби подават близо хиляда души годишно - главно афганистанци, иракчани, арменци и иранци, а отскоро и африканци.

Най-много 10 на сто получават политическо убежище, а останалите "понякога с години се лутат из лабиринтите на местната бюрокрация, преди да се решат да заминат - най-често пак нелегално, в посока Западна Европа".

Несъвършенството на законите - един кандидат, например, може да подава молби неограничен брой пъти, а също и недостатъчната административна организация, спомагат в България да се формира общност от хора без документи - с изтекъл срок за пребиваване в страната.

Те живеят на групи, понякога се нанасят самоволно в безстопанствени жилища. Повечето работят "на черно", други се занимават с дребни далавери, някои стават наркомани и клошари.

Мигранти, пребиваващи в България, обаче я наричат "хубава страна" въпреки несигурните условия за настаняване, ниската минимална заплата и тежките понякога погледи на местните жители, пише изданието.

"Те казват, че са оставили зад себе си "един ад" и се опитват да ни убедят, че искат трайно да се настанят в най-бедната страна от ЕС. При все че лицата им светват, щом споменеш за Париж, Лондон и Амстердам", добавя "Фигаро".

Oще: бежанци  документи  мигранти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани