Румъния пред голяма данъчна реформа | webcafe.bg
newscafe

Румъния пред голяма данъчна реформа

webcafe
08.04.2014, 17:29 (обновена 08.04.2014, 17:50)
виктор понта

Румъния има план за намаляване на основни данъчни ставки. Целта на правителството е да се постигне икономически растеж с около 3 % през тази година и да се отворят нови работни места.

Промените включват премахване на данък печалба и тристепенно облагане на доходите - с 8, 12 и 16 %, заяви пред „Ройтерс" министърът на финансите на Румъния - Йоана Петреску.

Обсъжданията засягат и намаляване размера на социалните осигуровки/

Предвижда се още намаляване на ДДС­ върху стоките от 24 на 19 %, ако бюджетните разходи го позволяват, както и  9% ДДС за хранителните продукти, част от които и сега се ползват с преференциална ставка.

Интересна е смяната в позицията на румънското правителство от миналата година. Тогава министър­-председателят Виктор Понта беше скептичен по отношение ефективността на данъчните стимули в икономики като румънската и българската. Той защитаваше тезата, че страните с най­-ниски данъци имат и най­-голям процент  сива икономика.

Oще: виктор понта  данъци  ддс  румъния 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани