Предизборен жест към учителите | webcafe.bg
newscafe

Предизборен жест към учителите

Webcafe.bg
03.07.2014, 09:37 (обновена 03.07.2014, 11:27)
Анелия Клисарова

Близо 10 000 са участниците в анкетата за закона за училищното образование, обяви Анелия Клисарова.

Заплатите на учителите ще бъдат повишени от септември, обеща министърът на образованието Анелия Клисарова. Пред БНР тя обяви, че са подготвени необходимите документи, за да бъдат внесени в Министерски съвет.

"Ние гарантираме с тези средства началната работна заплата за учителите във всяка позиция. Най-много за младите учители. Парите ще ги има. Има големи разлики в заплатите между учителите в големите градове и в големите училища и тези в малките населени места. Тази разлика не бива да се допуска. Разбира се не могат всички да имат еднакви заплати, но да гарантираме минималната, началната заплата", каза Клисарова.

Министерството на образованието ще представи резултатите от онлайн допитване по проекта за закон за училищното образование. Клисарова обясни, че близо 10 000 са участниците в допитването.

"Има и родители, и учители, но се зарадвахме на становището на учениците и тяхното мнение за това накъде трябва да върви средното образование. Хубаво е, че техните виждания не се различават. Процедурата продължава. Там, където има дискусия и спор, ще оставим отворени въпросите. Мисля, че ще се получи едно добро обществено обсъждане на наболелите въпроси на образованието", каза Клисарова.

За дискусията около учебниците министърът заяви: "Може би не се разбра философията на този един учебник. Това се прави с цел да направим добро съдържание на учебника, такова съдържание, което да бъде добре възприето от учениците. За един учебник - в голям процент така са отговорили в онлайн проучването. При всички случаи не нарушаваме конкуренцията. Когато авторският колектив е избран, то е конкурентно начало. Когато този учебник бъде и обществено обсъден, може да бъде допълнен. Когато гарантираме съдържанието, то пак ще има конкурс по закона за обществените поръчки и ще бъде отпечатат от тези издатели, които спечелят конкурса."

Oще: анелия клисарова  закон  клисарова  министерство на образованието  образование  учители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани