Махат здравните осигуровки за гурбетчии | webcafe.bg
newscafe

Махат здравните осигуровки за гурбетчии


12.01.2010, 13:08 (обновена 12.01.2010, 13:29)
лекари в операция

Българите, работещи и живеещи в чужбина, вече няма да внасят задължително здравни осигуровки, както се изискваше досега. Улеснението влезе в сила от този месец с промяна в Закона за здравното осигуряване, съобщи завеждащата отдел "Осигурителна методология" в НАП Катя Кашъмова.

Мярката се отнася за българите, които живеят в която и да е страна членка на Европейския съюз повече от 183 дни в една календарна година и се осигуряват здравно там. Те ще имат право на безплатно лечение и у нас, но преди това трябва да подадат заявление, в което да декларират датата, от която са напуснали България.

Ако например българин във Великобритания е с изрядни здравни вноски, но по време на годишния си отпуск в родината се разболее, ще бъде лекуван безплатно у нас, независимо, че осигуровките му са внасяни в чуждестранен фонд. Той ще удостоверява, че е изряден само с електронната си европейска здравна карта, която предварително трябва да си извади от фонда в страната, от която идва, обясни Багряна Маркова от Националната здравноосигурителна каса.

Традиционната електронна карта с чип, от която чуждестранните лекари разбират кой е плащал и кой не за здраве, у нас не важи, тъй като нашите доктори все още нямат четящи устройства за тях.

Предвижда се картите с чип и устройствата за четенето им да се въведат у нас от 2012 г.

Oще: българи в чужбина  здравни осигуровки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани