Депутатите решиха да бъде създадена нова независима и постоянно действаща комисия за борба с конфликта на интереси | webcafe.bg
newscafe

Независима комисия ще следи за конфликт на интереси

Webcafe.bg
17.09.2010, 12:36 (обновена 17.09.2010, 12:39)
народно събрание

Снимка: © Уикимедия

Ако промените бъдат одобрени и на второ четене, комисията трябва да бъде създадена до 1 януари 2011 г., а самата й дейност ще започне от 1 април 2011 г.

Депутатите решиха да бъде създадена нова независима и постоянно действаща комисия за борба с конфликта на интереси. Това стана с приетите на първо четене промени в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.

Новата комисия ще бъде избирана от Народното събрание и ще бъде с 5 членен състав  с мандат от 5 години, с право на не повече от два последователни мандата.

Комисията ще действа като административен орган за установяване на конфликт на интереси и ще налага административни наказания и санкции - отнемане в полза на държавата или общината на възнаграждението или равностойността на материалната облага, получена в резултат на конфликт на интереси.

Предложените текстове уреждат и съдебния контрол над решенията на новия орган. Според тях оспорването на решенията, с които комисията установява конфликт на интереси, ще става пред съда по реда на Административно-процесуалния кодекс. Решението на комисията, с което се постановява, че е налице конфликт на интереси, може да се оспори от заинтересуваното лице. Съдът може да отмени решение на комисията, с което е установено, че не е налице конфликт на интереси, по протест на прокурора.

Промените въвеждат и забрана на освободен поради наличието на конфликт на интереси служител да заема публични дейности с изключение на изборни дейности.

Според ГЕРБ съставът на комисията трябва да запази принципа никоя парламентарна група да няма в нея мнозинство.

Депутатите записаха още, че конфликт на интереси като понятие е частен интерес, който води до облага от материален и нематериален характер, включително и получаването на определен пост.

Ако промените бъдат одобрени и на второ четене, комисията трябва да бъде създадена до 1 януари 2011 г., а самата й дейност ще започне от 1 април 2011 г.

Oще: депутати  комисия  конфликт на интереси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.09.2010, 19:08

1 eLady | 17.09.201019:13

аман от комисии Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани