Младите българи - със старт в сивия сектор | webcafe.bg
newscafe

Младите българи - със старт в сивия сектор

Webcafe.bg, по bTV и БТА
03.01.2014, 14:52 (обновена 03.01.2014, 16:57)
ученици

Снимка: © Sofia Photo Agency

Много от младите българи започват работа още като ученици, но в сивия сектор

България заема първото място в ЕС по ранно напускане на училище, като средната възраст на напускане е около 14.3 години. Това обяви директорът на социологическата Агенция "Медиана" Кольо Колев, който представи резултатите от социологическото изследване за средното образование на пресконференция.

Проучването е проведено по поръчка на евродепутата Ивайло Калфин и Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

България е на 9-то място по напускане на училище, преди завършване на средното образование от страните в ЕС. По думите на Колев, учениците са демотивирани, че след като завършат средното си образование, ще получат една бележка, която няма да им послужи за нищо.

В сивия сектор

73.1% от запитаните одобряват дуалната система, а 8 % - не. 61.7% от запитаните ученици в 11 и 12 клас одобряват идеята за дуалната система. Една голяма част от тях приемат идеята с много голям интерес.

91% от пълнолетните смятат, че средното образоване трябва да дава професионална квалификация. 54% от пълнолетните смятат, че не могат да се хванат на работа, а още по-голям процент от учениците не одобряват промяната в закона за работа на непълнолетни.

69% от пълнолетните обаче смятат, че всъщност работата за пари е добре, за възпитанието на учениците, като тук се получава един разрез с обществените нагласи.

Според изследването, 19% от дванадесетокласниците у нас работят. Една четвърт от гимназистите редовно са изкарвали пари, рядко и случайно са работили почти 50% от анкетираните гимназисти.

Учениците от горния курс на средните общообразователни училища реално работят, но почти изцяло нерегламентирано, без трудови договори, в сферата на "сивата икономика", сочи изследването.

Изсветляване

Поръчителят на изследването и евродепутат Ивайло Калфин, посочи, че дуалната система в образованието е дългосрочна и дава резултат след години. Тя трябва да започне да работи не само при обществено, но и при политическо съгласие.

Калфин каза, че за да се въведе у нас дуалната система в средното образование, трябва да се променят редица закони - Законът за средното образование, Законът за професионалното обучение, Законът за браншовите камари, Кодексът на труда.

Чрез тези промени ще могат да се сключват с учениците специални стажантски договори - със заплати и осигуровки, както и да се разреши работата на деца под 18 години, обясни евродепутатът.

По думите му вече има значителен интерес от чужди фирми, работещи у нас, към въвеждането на дуалната система и те са основно от държави, в които тази система в образованието работи добре. Такъв интерес проявиха от Германско-българската търговско-икономическа камара и от Асоциацията на австрийския бизнес в България, заяви Калфин.

Според него дуалната система у нас може да се въведе за широк спектър от професии - не само за шлосери и стругари, но и за компютърни специалисти и уеб дизайнери, както и за много професии в сферата на услугите.

В Германия по дуалната система някои от учениците започват да работят от 14 години, каза Ивайло Калфин.

Oще: българия  ивайло калфин  медиана  образование  проучване  работа  ученици 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.01.2014, 13:40

1 Stoian Arabadjiev | 03.01.201417:02

Ама защо,бе хора да отвличаме младото от кефа и наркотика с няканви угнетителни ,абсолютно скапани стажове,когато "живота" ги изкушава.От "Учи,мама,да не работиш" до Чалгалийския хедонизъм изминаха 24години отврат.То мутри, то олигарси, то агресия по телевизии,ресторанти, дискотеки, стадиони,улици,пък последно и в манастири и къде и какво ли още не провокират,развращават и озлобяват къде какво хванат в лепкавите мрежи на лесното.Кой разбрал,кой не ,но лесното се плаща с живота ти.Който не иска да плаща-- Терминала.Така го виждам.Съжалявам!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани