Младите българи - със старт в сивия сектор | webcafe.bg
newscafe

Младите българи - със старт в сивия сектор

Webcafe.bg, по bTV и БТА
03.01.2014, 14:52 (обновена 03.01.2014, 16:57)
ученици

Снимка: © Sofia Photo Agency

Много от младите българи започват работа още като ученици, но в сивия сектор

България заема първото място в ЕС по ранно напускане на училище, като средната възраст на напускане е около 14.3 години. Това обяви директорът на социологическата Агенция "Медиана" Кольо Колев, който представи резултатите от социологическото изследване за средното образование на пресконференция.

Проучването е проведено по поръчка на евродепутата Ивайло Калфин и Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

България е на 9-то място по напускане на училище, преди завършване на средното образование от страните в ЕС. По думите на Колев, учениците са демотивирани, че след като завършат средното си образование, ще получат една бележка, която няма да им послужи за нищо.

В сивия сектор

73.1% от запитаните одобряват дуалната система, а 8 % - не. 61.7% от запитаните ученици в 11 и 12 клас одобряват идеята за дуалната система. Една голяма част от тях приемат идеята с много голям интерес.

91% от пълнолетните смятат, че средното образоване трябва да дава професионална квалификация. 54% от пълнолетните смятат, че не могат да се хванат на работа, а още по-голям процент от учениците не одобряват промяната в закона за работа на непълнолетни.

69% от пълнолетните обаче смятат, че всъщност работата за пари е добре, за възпитанието на учениците, като тук се получава един разрез с обществените нагласи.

Според изследването, 19% от дванадесетокласниците у нас работят. Една четвърт от гимназистите редовно са изкарвали пари, рядко и случайно са работили почти 50% от анкетираните гимназисти.

Учениците от горния курс на средните общообразователни училища реално работят, но почти изцяло нерегламентирано, без трудови договори, в сферата на "сивата икономика", сочи изследването.

Изсветляване

Поръчителят на изследването и евродепутат Ивайло Калфин, посочи, че дуалната система в образованието е дългосрочна и дава резултат след години. Тя трябва да започне да работи не само при обществено, но и при политическо съгласие.

Калфин каза, че за да се въведе у нас дуалната система в средното образование, трябва да се променят редица закони - Законът за средното образование, Законът за професионалното обучение, Законът за браншовите камари, Кодексът на труда.

Чрез тези промени ще могат да се сключват с учениците специални стажантски договори - със заплати и осигуровки, както и да се разреши работата на деца под 18 години, обясни евродепутатът.

По думите му вече има значителен интерес от чужди фирми, работещи у нас, към въвеждането на дуалната система и те са основно от държави, в които тази система в образованието работи добре. Такъв интерес проявиха от Германско-българската търговско-икономическа камара и от Асоциацията на австрийския бизнес в България, заяви Калфин.

Според него дуалната система у нас може да се въведе за широк спектър от професии - не само за шлосери и стругари, но и за компютърни специалисти и уеб дизайнери, както и за много професии в сферата на услугите.

В Германия по дуалната система някои от учениците започват да работят от 14 години, каза Ивайло Калфин.

Oще: българия  ивайло калфин  медиана  образование  проучване  работа  ученици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.01.2014, 13:40

1 Stoian Arabadjiev | 03.01.201417:02

Ама защо,бе хора да отвличаме младото от кефа и наркотика с няканви угнетителни ,абсолютно скапани стажове,когато "живота" ги изкушава.От "Учи,мама,да не работиш" до Чалгалийския хедонизъм изминаха 24години отврат.То мутри, то олигарси, то агресия по телевизии,ресторанти, дискотеки, стадиони,улици,пък последно и в манастири и къде и какво ли още не провокират,развращават и озлобяват къде какво хванат в лепкавите мрежи на лесното.Кой разбрал,кой не ,но лесното се плаща с живота ти.Който не иска да плаща-- Терминала.Така го виждам.Съжалявам!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани