Еврокомисията предлага пенсионната възраст в ЕС да се вдига постепенно, така че не повече от 1/3 от живота на един възрастен човек да преминава като пенсионер | webcafe.bg
newscafe

Брюксел: Пенсия - след 68 години!

Webcafe.bg
28.05.2010, 16:59 (обновена 28.05.2010, 17:18)
Акордеонист

Снимка: © Стоян Георгиев

Кога ли за младите български пенсионери ще падне първо таванът на пенсиите, а за бъдещите - да се облагодетелстват от сегашния "Сребърен фонд"...

Европейската комисия (ЕК) предлага пенсионната възраст в ЕС да се вдига постепенно, така че не повече от една трета от живота на един възрастен човек да преминава като пенсионер, съобщи EUobserver.

Според доклад, публикуван днес във "Файненшъл Таймс Дойчланд", Брюксел иска на практика да се работи повече часове, но пенсията да е по-късно. Иначе има риск от "болезнена комбинация от по-ниски пенсии и по-високи вноски".

Очаква се докладът на ЕК да бъде представен официално през юни. Според данните в него пенсионната възраст в ЕС е средно малко над 60 години. Това е по-ниско ниво от средната пенсионна възраст в индустриалните страни - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), където е 63,5 години за мъжете и 62,3 години за мъжете.

Плановете на ЕК са до 2060 г. европейците да живеят средно със седем години повече. Това означава, че пенсионната възраст трябва да се вдигне до малко под 70 години, за да се задържи балансът така, че не повече от 1/3 от живота на един възрастен човек (около 18 години) да минава след пенсионирането.

Тоест колкото се може по-малко време да разчита на парите за старост.

На практика настоящата цел за страните от общността за достигане на 65 години пенсионна възраст ще трябва да се увеличи с още 4 години и 8 месеца.

Според EU Observer много страни-членки срещат трудности да изплащат пенсии, а в същото време гражданите на ЕС живеят все по-дълго. Франция е страната с най-много проблеми в тази област. Мъжете във Франция се пенсионират на 58,7 години, което е най-ниската възраст в ЕС и ОИСР. Този праг е наложен от 1982 г., по време на социалистическия президент Франсоа Митеран.

Френският президент Никола Саркози, избран с обещанието за реформи, е колеблив по отношение на пенсионната реформи. Опитите за решаване на този проблем по традиция водят до протести и дори допринесоха за падането на правителство през 90-те.

Първите протести вече са факт - над 350 000 французи излязоха днес на протести, за да отстъпи правителството от намерението си да вдигне пенсионната възраст на 67 години в близките години. Първоначално ще се предложи тя да стане 63 или 64 години.

Във Великобритания, където възрастта за пенсиониране е 65 години, новият кабинет на Камерън също предлага повишението й с една година. 

Глобалната криза принуди правителства в ЕС да предприемат строги антикризисни мерки. Освен това темата породи напрежение и между някои държави-членки. На дебата в Германия за това дали Берлин да подкрепи спасителния план за Гърция, немски политици поставиха въпроса, че средната пенсионна възраст за гърците е 61 години. За някои професии тя е дори по-ниска. Част от пакета мерки, предложени от Атина и одобрени от МВФ и Брюксел, е пенсионната възраст за мъжете и жените в Гърция да стане 65 години. 

В същото време Германия наскоро вдигна възрастта за пенсиониране от 65 на 67 години.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани