Светът през 2030 г. ще има нов лидер | webcafe.bg
newscafe

Светът с нов лидер през 2030 г.

Webcafe.bg, по BBC, AFP
11.12.2012, 11:29 (обновена 11.12.2012, 16:56)
Китай и САЩ

Снимка: © Getty Images

Везните ще са изравнени политически, но Китай ще бъде най-голямата икономика в света, а САЩ бавно, но сигурно ще губи прочутата си титла на световен жандарм

Азия ще притежава повече глобална сила от САЩ и Европа взети заедно през 2030 година. В следващите две десетилетия Китай ще отнеме от САЩ първото място на най-голяма икономика, а развитите държави със застаряващо населението ще се сблъскат със забавяне на икономиката и влошаване на стандарта на живот.

Това са само част от прогнозите на американските тайни служби. Националният съвет по разузнаването (NIC) изготви доклад как би изглеждал светът през 2030 година. Подобен анализ на бъдещето се прави веднъж на четири години, за да очертае "мегатенденциите" на международната сцена.

Възходът на Азия ще бъде павиран от бума на населението, растежа на БВП, военните програми и технологичните инвестиции.

Все пак, не се предвижда икономическата мощ на Китай да бъде придружена с коалиции за регионално и международно надмощие. Анализаторите на Вашингтон не очакват в близките 20 години Пекин да се превърне в световна суперсила, издигната се над останките на САЩ.

САЩ ще постигне енергийна независимост с добива на шистов газ и петрол, като все още държи аса в ръкава си, за да дърпа конците на света през следващите 20 години. Сред козовете са технологичният напредък и т.нар. мека дипломация, които, въпреки отслабеното влияние, ще продължат да кичат Вашингтон с титлата "пръв след равни".

Икономиките на Европа, Япония и Русия вероятно ще продължат бавно да западат. Тези държави ще се сблъскат с разширяване на средната класа и застаряване на населението. Очаквано, Германия е с най-добри перспективи за развитие.

Само Русия ще се обезлюди с 10 милиона души, което ще бъде невиждано по размер до момента в сравнение с останалите държави. Москва може да противодейства на тази тенденция с политика за насърчаване на икономиката и имиграционна политика.

Пред 2030 година ще има по-малко терористични нападения, твърди още докладът. За сметка на това ще зачестят хакерските набези. На преден план ще се появи кибертероризмът.

Американското разузнаване предвижда в световен мащаб да зачестят конфликтите за ресурси, като водата, например.

Близкият Изток и южната част на Азия се очертават като взривоопасни региони и източници на потенциална нестабилност.

Най-лошият правдоподобен сценария е рискът от международен конфликт, който да забави глобализацията. Другата опасност е разделението между бедни и богати държави да продължи.

Oще: азия  война  европа  икономика  китай  международна политика  разузнаване  русия  сащ  сила  тероризъм 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.