Газопроводът "Набуко" през българска територия ще минава през 9 области (Ямбол, Бургас, Шумен, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе и Враца), 24 общини и общо 112 населени места | webcafe.bg
newscafe

Газопроводът "Набуко" ще минава през 9 области

Webcafe.bg
13.11.2010, 12:04 (обновена 13.11.2010, 13:08)
Набуко

Снимка: © БГНЕС

През България газопроводът "Набуко" ще преминава през 9 области

Газопроводът "Набуко" през българска територия ще минава през 9 области (Ямбол, Бургас, Шумен, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе и Враца), 24 общини и общо 112 населени места. Общата дължина на трасето през българска територия е 412 км, става ясно от съобщение на проектния консорциум "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл". В него влизат германската компания RWE, Български енергиен холдинг (БЕХ), австрийската OMV, унгарската MOL, румънската "Трансгаз" и турската "Боташ".

Представител на България там е Димитър Абаджиев, бивш депутат от "Ред, законност, справедливост". "Набуко" е европейската алтернатива на руския газопровод "Южен поток".

Трасето на конкурентния на "Набуко" "Южен поток" през България трябва да се определи до средата на 2011 г. - според подписано споразумение между "Газпром" и БЕХ.

Вече са приключили консултациите с представителите на местните власти, през чиито територии ще мине газопровода. Трасето е подбрано така, че да се избегнат гъсто населените места, защитените екологични зони и защитени зони с културно наследство, съобщават от консорциума. Преди започване на строителството, "Набуко" ще придобива право на прокарване през земите.

Във всички пет държави, през които ще минава тръбата, са започнали и дейностите по изготвяне на Оценка на въздействието върху околната  среда (ОВОС).

"Газопроводът Набуко e много важен и представлява 100% алтернативен източник на газ за България. Той също така ще свърже местните потребители с Централно европейския газово разпределителен център и с други газови пазари в Европа и Турция с капацитет, достатъчен за да посрещне местното търсене", заяви Кристиян Долезал, говорител на "Набуко Газ Пайплайн интернешънъл".

В началото на септември консорциумът договори 4 млрд. евро кредити за строителството на газопровода от три банки - ЕИБ, ЕБВР и Световната банка. Отделно участниците в проекта планират да вложат 8 млрд. евро собствени средства за строителството, което по план трябва да започне през 2012 г. Очаква се до края на тази година всички транзитни държави да подпишат споразумение за подкрепа на проекта.

Има ли газ за тръбата

На 12 ноември започна третият кръг от преговорите с консорциума, който разработва най-голямото находище в Азербайджан - "Шах Дениз". RWE очаква контрактът за доставки на газ да бъде подписан в първото тримесечие на 2011 г., когато компаниите, участващи в "Шах Дениз" (сред които "Юропиън ойл" и Бритиш петролиъм), трябва да обявят крайното си решение.

Осигуряването на газ от това находище е ключово за проекта "Набуко", тъй като се смята, че едва ли ще има достатъчно суровина и търсене, за да се реализират и "Набуко", и "Южен поток". Потенциалните договори на "Набуко" за доставки от Туркменистан и Азербайджан се бавят заради твърдото намерение на Русия да запази контрола си в Централна Азия. "Газпром" дори сключи договори за изкупуване на голяма част от добиваното в Азербайджан синьо гориво.

Отделно от това преговорите за доставки от кюрдския район на Ирак се бавят заради спорове между централното правителство и кюрдските власти. Кюрдското регионално правителство има желание да продава газ за "Набуко", но политическата обстановка в страната е твърде несигурна и усложнена и все още не е съставено ново правителство.

От проектния консорциум се надяват след формирането му да има положителни сигнали и по сделката за кюрдския газ.

Плановете са за включване на 8 млрд. куб. м от находището "Шах Дениз" от 2015 г., когато се очаква да бъде пуснат с експлоатация газопроводът. Още толкова се чакат от Ирак и по този начин ще са осигурени половината от необходимите обеми за запълване на планирания годишен капацитет на тръбата 31 млрд. куб. м.

Oще: бех  българия  газопровод  набуко  области  трасе 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.07.2010, 13:10

1 чичо | 13.11.201018:44

Има ли газ за тръбата? Въпрос като този за тока - дали ще има пазар! Газопроводът минава, не е за нас! Интересува ни гарантирано екоравновесие, ангажимент за екстрено отстраняване на последствията от евентуална авария, транзитни такси.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани