Президентът Росен Плевнелиев е на визита в Катар и пак се говори за вноса на втечнен газ от Катар | webcafe.bg
newscafe

Пак умуваме за внос на втечнен газ от Катар

Webcafe.bg
11.03.2014, 09:31 (обновена 11.03.2014, 15:29)

1 от 2 снимки Назад Напред

плевнелиев

Снимка: © webcafe.bg

Катар е държава с визия, която знае, че идва времето на нисковъглеродната икономика и енергийната ефективност, убеден е президентът

Катар има интерес към сътрудничество с България в областта на енергетиката, обяви президентът Росен Плевнелиев, който е на официално посещение в Доха по покана на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. "Разбира се, аз като държавен глава нямам нищо против да купуваме газ от Катар. Чудя се само как да го докараме", допълни държавният глава.

Катар е най-големият износител на втечнен газ в света, а "чуденето" как това гориво да влиза в България датира от 2009-а, когато този въпрос беше обсъждан от президента Георги Първанов, по чията покана на посещение в София беше емирът на Катар. При наличието на терминал за неговото регазифициране, България би могла да получава ценната суровина.

Плевнелиев коментира, че досега всички преговори за газови коридори са били в посока изток-запад, а той иска да промени този подход и да преориентира доставките от юг на север. Президентът смята, че чрез гръцки пристанища България би могла да получава втечнен газ от арабското емирство и да го транспортира към Северна Европа.

"Да се използват възможности на гръцки пристанища, България да бъде като разпределителен център и да стигне газ от Катар до Румъния, Чехия, Полша, Унгария, защо не и до Балтийските държави. Със сигурност няма да стане от днес за утре, но ние ще поставим този въпрос на масата, още повече в светлината на това, което се случва в Украйна", аргументира се държавният глава.

Той изтъкна, че ако Катар се превърне в алтернативен доставчик на природен газ, това би повишило енергийната независимост на България, което от своя страна би довело до повече чужди инвестиции в нашата страна.

"Те няма как да дойдат, когато зависим от една тръба и някой спре кранчето като през 2008 година и ни остави на студено в най-студената зима. Защо да сложите фабрика в държава, когато някой може да й спре газта, нарушавайки собствените си споразумения?", допълни Плевнелиев.

По време на тридневното посещение на Плевнелиев в арабската страна ще има разговори и в сферата на военното сътрудничество, информационните и комуникационни технологии, образованието, но без присъствието на български министри, макар че са били поканени.

Идеята не е от днес

Самата идея за терминала за втечнен газ се появи при първото посещение на емира на Катар в България, поканен от президента Първанов през април 2009 г.

Още тогава беше обсъдена идеята да се изгради терминала за втечнен газ, който да обслужва не само България, но и други европейски страни, която президентът ни обсъди с емира на Катар шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани.

Шейхът е известен и с помощта, която оказа на България при освобождаването на медиците ни от Либия.

През 2010 г. в Катар беше на визита българска делегация, водена лично от премиера Бойко Борисов, но пробив по темата за втечнения газ нямаше. Макар че трябваше да се продължи с разговорите, водени при гостуването на емира на Катар в София.

Тогава Борисов заяви, че "не е възможно преносът на втечнен газ да става с танкери до България, тъй като е невъзможно навлизането им в Черно море... Кораби с втечнен газ не могат да идват до наши пристанища, тъй като не ги пускат да минават Босфора."

Вариантът е Катар да построи терминал за внос в Гърция, където да се осъществява регазифицирането и горивото да се внася оттам в България.

През пролетта на 2012 г. последва второ посещение на българска делегация в Катар, което обаче се оказа провал заради лошата организация.

Oще: втечнен газ  енергетика  зависимост  катар  природен газ  русия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

7 янаки | 12.03.201408:57

Според мене това е една идея, която наистина не звучи много умно, като се знае предварително какви капиталовложения са необходими (транспорт на „бомби” през Босфора е изключен, според мене). Но, ако САЩ се съгласят да ни продават втечнен газ на преференциални цени и цената е конкурентна по отнощение на руския газ, защо не? Както се казва „приятел в нужда се познава”. А каква по-голяма нужда от тази, в която се намираме сега?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.01.2014, 13:55

6 Petar Stoimenov | 11.03.201415:34

Лудница или затвор, нека той си избере. Това да е последното му желание, звучи прекрасно. Плевел, вреден си за България!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.01.2014, 13:55

5 Petar Stoimenov | 11.03.201415:34

Незабавна оставка на този дървен философ и кукла на конци на Боко! В Катар ще го правят женица този, няма нищо мъжко в него.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

4 Прокопи | 11.03.201414:26

"Плевнелиев умува за внос на газ от Катар"

Ако се понапъне още малко да помисли и току виж осигурил газовете Много щастлив

Някой хора наистина не се усещат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

3 conscience | 11.03.201412:58

Доставките на втечнена газ от Катар никога, по никакъв повод не могат да бъдат застрашени Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 11.03.201412:16

Тоа съвсем перкуляса.Изток,запад,север,юг,тръби надлъж и нашир през България...Магистрала,тръба,магистрала,тръба...и армади танкери с безплатна газ.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

1 Rowan | 11.03.201411:14

Едно уточнение само: "Защо да сложите фабрика в държава, когато някой може да й спре газта, нарушавайки собствените си споразумения?" не е баш вярно за 2008- ма. Партията на Тимошенко поиска преразглеждане споразумението за транзитните такси, Русия, в отговор, им спря газта на тях по старата цена и поиска нова, но не е спирала транзитната газ. Украйна, обаче, отклони транзитната газ за собствени нужди.

Малко фактология, щото подмяната на фактите, води и до различни тълкования. И ако аз мога да се забавлявам в някакъв си форум, президента не е там да се забавлява със свободни съчинения. Когато се позоваваш на нарушено споразумение, е редно да кажеш кой е нарушителя. Иначе става "една леля на пазара каза...".
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани