Ковачевци изгони децата на бежанците от училище | webcafe.bg
newscafe

Ковачевци изгони децата на бежанците от училище

Webcafe.bg
15.09.2014, 17:45 (обновена 15.09.2014, 18:08)
Деца-бежанци учат български език

Снимка: © Getty Images

Местната власт в Ковачевци скочи срещу "спуснати" деца от бежанския лагер

Общинският съвет в Ковачевци се вдигна на бунт срещу държавата заради бежанците, настанени на територията на общината.

Общинарите настояват да се закрие лагера за настаняване на имигранти, създаден преди една година. На извънредно събрание съветниците са приели обща декларация до президента, премиера, министъра на образованието, председателя на Държавната агенция за бежанците, областния управител на Пернишка област,

Местната власт настоява до 30 октомври да бъде освободен Националният детски екологичен комплекс, в който са настанени около 300 бежанци.

Училище, защитено от бежанци

Декларацията идва вследствие на напрежението сред жители на местното село Калище, в чието основно училище са записани деца на имигранти от близкия лагер.

В Калище учат 18 деца от околните девет села. Въпреки липсата на ученици местното училище има статут на защитено учебно заведение заради местоположението си. Такъв статут се дава на държавно или общинско училище, което не покрива изискванията за брой ученици за съставяне на паралелки, но ако бъде закрито, поне 10 ученика в задължителна училищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 км до най-близкото друго училище.

За учебната 2014/2015 г. училището в Калище е приело в първи клас само две местни деца. Към тях Министерството на образованието е причислило и седем деца от бежанския център в Ковачевци.

"Децата са ни спуснати"

"Не приемаме интеграция, в която българите са малцинство, а сомалийци и афганистанци без статут са мнозинство", заявява председателят на Общинския съвет Венцислав Тодоров, цитиран от БНР.

От своя страна кметът на Ковачевци Васил Станимиров обвинява Министерството на образованието за ситуацията.

"Първо, те трябва да изучат български език и след полагане на изпит имат право да бъдат записани. Това не е станало с тези деца-бежанци. Те са ни спуснати. Казаха ни, че ако не ги запишем - ще ни бъде отнет автобусът, ще ни бъдат наложени финансови санкции, че ще бъдат експортирани с полиция до училището и т.н. и други санкции", заявява той.

"Не съм ги видял още децата. И не искаме бежанците да останат при нас. Обслужването на центъра за бежанците ни вреди", обяснява кметът пред националното радио.

Община Ковачевци се намира на територията на Област Перник. Образувана е около едноименния административен център - с. Ковачевци, известно като родното място на Георги Димитров.

Oще: бежанци  бунт  декларация  имигранти  калище  ковачевци  лагер  недоволство  протест  първи учебен ден  родители  ученици  училище 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

62 deowin | 19.09.201420:49

>Едва ли някой се интересува от моите или твоите преживявания

Защо тогава изобщо си правиш труда да пишеш обобщения като това:

>никъде не искат такива граждани

Реши все пак дали според теб никой не се интересува от твоите (и моите) преживявания, в който случай не би имало смисъл да ги споделяш, особено под формата на диви генерализации, или все пак държиш да ги споделиш, както и направи, в който случай, от съображения за симетрия, не би следвало да имаш възражения да го направя и аз, особено когато моите са диаметрално противоположни, както е в случая.

С две думи, призовавам те към поне известна доза консистентност.
Хората без такава се наричат лицемери.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

61 dedo adji | 19.09.201418:52

На въпроса, деоуине, на въпроса. Едва ли някой се интересува от моите или твоите преживявания.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

60 deowin | 19.09.201418:32

dedo adji, не личи да си разбрал какво искам да кажа.

>като пообиколих света, видях, че никъде не искат такива граждани

Пътешественикът вижда това, което вижда. Туристът вижда това, което е отишъл да види.

Огромната разлика между твоето преживяване и моето ми казва, че в горното вероятно има смисъл. Също ми дава добра идея как си обикалял света - по коренно различен начин от мен, очевидно, след като резултатите са толкова драстично противоположни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

59 dedo adji | 19.09.201418:22

Деоуине, както винаги развиваш някаква своя схема, която няма нщо общо с въпроса, който разискваме. А той е: ще се получи ли интеграция ако съберем в един клас 15 българчета и 10 чужденчета? Мануела вече изрази готовност да се включи в експеримента и дава децата си за опитни зайчета. От тебе не искам подобна жертва. Само ще помоля да отговориш къде по света и у нас има общност, голяма или малка, състояща се от две или повече приблизително равностойни групи, без вражда помежду им. Изключвам Швейцария, там не знам как става, но никой друг не е успял да го повтори.
Поласкан съм, че викаш призрака на великия присмехулник за да обориш дребна риба като мене, но неговата мисъл ми напомни за някои от моите пътувания и разширение на кръгозора. На младини и аз пеех Imagine на Джон Ленън и исках да бъда гражданин на света. После, като пообиколих света, видях, че никъде не искат такива граждани. Можеш да бъдеш гражданин на света ако произхождаш от богата и мощна държава и самият ти си богат. И даже така се получават засечки. Ако не вярваш на мен, питай небезизвестния Ал Файед, човек по-богат от кралицата и половината камара на лордовете, който дава хляб на хиляди англичани и за малко да стане дядо на полубрата на бъдещия английски крал. Питай го защо, след като може да ходи и да се засели където поиска, подаде молба за английско гражданство. И как се почувства като му казаха "Сори, ефенди, не сте достоен за поданик на нейно величество"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

58 deowin | 19.09.201417:27

>щетите от срещата между съизмерими по брой носители на различни култури съм ги обяснявал много пъти

Интересно, че Марк Туейн твърди точно противоположното:

“Travel is fatal to prejudice, bigotry, and narrow-mindedness, and many of our people need it sorely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one little corner of the earth all one's lifetime.”

За съжаление не е сред живите, за да може да се изправи в епичен дебат с могъществения интелект на dedo adji, от които за нас, простосмъртните, да стане ясно дали допирът с чужди култури в края на краищата е полезен (Туейн) или нанася щети (adji).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

57 deowin | 19.09.201417:18

>тука всички са американци без значение от къде са

Не, не са.
Докато имигрантите в САЩ са общо около 40 милиона, от тях по-малко от половината са натурализирани американски граждани. Тоест, 21 милиона имигранти са на зелени карти, но все още не са придобили гражданство (дългогодишен процес). Допълнително, неимигрантите (хора, пребиваващи в САЩ на неимигрантски визи, изключая туристически) са около 8 милиона, а незаконно пребиваващите са още 11 милиона.
Общо, около 40 милиона или 2/3 от постоянно пребиваващите в САЩ, които не са граждани по рождение, не са американци, и, да - за тях има значение от къде са.

Източници:
http://travel.state.gov/content/visas/english/law-and-policy/statistics.html
http://www.migrationpolicy.org/article/frequently-requested-statistics-immigrants-and-immigration-united-states
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

56 Xaoc | 19.09.201416:35

Горещо препоръчвам книгата "Странник в странна страна" на Робърт Хайнлайн. Това е за всички онези със смешните селски предразсъдъци, които си изсмукват агрументи от пръстите, само и само да защитят нелепата си позиция.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

55 Xaoc | 19.09.201416:32

Ще ми се някой от вас да попадне в положение родината ви да е във война и да търсите бъдеще в някое немско(например) село, където да ви третират като измет. Интересно как говорите без да знаете, че част от сирийските деца знаят български. Видях го с очите си!!! Интересно ми е какъв е аргумента на хората от с. Калище, които се оказа, че не са срещали нито един от бежанците. Аз съм виждал и съм си говорил с бежанец от Ирак и човекът беше учуден колко малко хора тук знаят английски. Говорим за хората в столицата!
Е как ще прецениш какъв е един човек без да си разговарял лично с него? Вие знаете ли, че голяма част от тези нелегални(засега) бежанци са имали бизнеси, занаяти, кариера по родните си места? Давали са луди пари само и само да се доберат до Европа заедно със семействата си и да живеят в мир.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

54 vanko | 19.09.201413:54

Бравооо, Геренова!

От всички коментари, които ти посочих, ти си избрала само тези, на които можеш (в някаква степен) да опонираш. Много зряло и конструктивно поведение!

Да, държиш на своята позиция, но позицията ти не е издържана. И няма как да бъде - след като нарочно пропускаш основния проблем и се вторачваш в последиците, гарнирани с първосигналното ти политиканстване. Пробутваш някаква претоплена манджа от проблеми, които са сериозни, но са извън конкретната ситуация и не е сега момента да се обсъждат. Точно това се опитваш да направиш - да изместиш фокуса от реалния проблем в конкретната ситуация върху твоите лични възгледи.

Само в последният си коментар ти сама си противоречиш няколко пъти:
1."Неслучайно, Ванко, подчертах за теб, за Дедото и за всички други, че говоря за ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ."
"...гледах по Нова телевизия едно от по-големите момичета, което говореше доста добър български. "
Последно - първокласници или по-големи момчета???

2. " Няма да спра да твърдя - най-добре е да ги "хвърлим в дълбокото", а не да ги влачим по някакви съмнителни даскали по български и да губим ценно време. "
Ами... точно това хвърляне в дълбоко, в конкретния случай, означава влачене и губене на време!!!
За обучението:
Може би, преди да пишеш откровени глупости, трябва да се сетиш за езиковите гимназии и другите начини, по които се изучава чужд език Намига Къде изпращаме децата си за да научат чужд език - в селско училище или в специализирано учебно заведение и школи???

За селото:
От думите ти излиза, че си запозната и имаш много високо мнение за нивото на обучение в конкретното селско училище. С удоволствие бих се запознал с информацията, ако имаш такава. Защото веднага следва контраста с отношението ти към жителите на селото - изпълнено с отрицание (макар и първосигнално) и нетолерантност към техните законни претенции!

Ето ти един жокер... Колкото и да ти е неприятно, ФАКТА за реакциите на хората от селото е един - техните реакции БЯХА П-Р-Е-Д-И-З-В-И-К-А-Н-И. Предизвикани от основния проблем, заради който се стигна до тази ситуация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

53 Manuela Gerenova | 19.09.201412:27

Коментарите, които ти, Ванко, си посочил, съдържат своите аргументи, на които аз съм отговорила и държа на моята позиция.
Да, незнанието на език е много голяма спънка, не мога да си кривя душата. Но няма да отстъпя от мнението ми, че така влошаваме положението и задълбочаваме проблемът. Неслучайно, Ванко, подчертах за теб, за Дедото и за всички други, че говоря за ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ. Защото на тази ранна възраст децата са контактни, необременени и възприемат най-лесно. Няма да спра да твърдя - най-добре е да ги "хвърлим в дълбокото", а не да ги влачим по някакви съмнителни даскали по български и да губим ценно време. И, между другото, гледах по Нова телевизия едно от по-големите момичета, което говореше доста добър български.
Аргументът "Те са с различна култура/ религия" за мен просто е несъстоятелен. Няма как да унифицираме децата, знам, че нашата образователна система силно се старае да стане образУвателна и че Фабриката за чукове работи прекрасно. Но ние трябва да се стремим да променим това, а не да поддържаме така жестоко статуквото.
Какво лошо, всъщност, има детето да види, че има друга култура и други религии? Все едно аз да съм дълбок атеист и да подскачам до небето, понеже детето ми ще учи с вярващи християни. Какъв е този страх сакън да не прихванем нещо? Това, че чаавето ще учи с мюсюлмани на едно място не значи, че на Коледа ще завие чалмата и ще опъне килимчето за молитва. Подобен страх издава дълбока несигурност в стабилността и устоите на собствения мироглед.
И още нещо - светът е шарен, разнообразен и ще става все по-шарен и разнообразен. Не е лошо ако ние не можем да свикнем с това, то поне децата да не прихващат държанието тип кон-с-капаци.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани