Срещата на върха в ЕС трябва най-сетне да вземе решение ще подпомогне ли Атина | webcafe.bg
newscafe

Гърция чака попълнен чек от Брюксел и МВФ

Webcafe.bg
25.03.2010, 14:05 (обновена 25.03.2010, 20:00)
Ангела Меркел

Решението за Гърция лежи на плещите на германския канцлер Ангела Меркел

Европейските лидери са под пресата да вземат днес решение за Гърция и помощта за нея, като тежестта на подобна мярка ляга изцяло на плещите на германския канцлер Ангела Меркел, коментира EU Observer.  

Правителствените и държавни ръководители на ЕС се събират днес в Брюксел, като първоначалният вариант, за който се говори преди срещата е, че Атина може да получи помощ в краен случай.

"Добър европеец не е задължително този, който предлага бързо помощ. Добър европеец е онзи, който спазва европейските закони и правата на другите държави, така че стабилността на еврозоната да не пострада". Това е позицията на Берлин, представена от Ангела Меркел пред Бундестага. Тази позиция тя ще представи и на срещата в Брюксел тази вечер.

"На срещата днес и утре германското правителство ще настоява на възгледа си, че каквато и да е спешна помощ трябва да е комбинация от МВФ и съвместна двустранна акция от еврозоната. Но казвам още веднъж, това ще е само крайният вариант."

Какво означава обаче краен вариант за Гърция с нейния близо 13% бюджетен дефицит и дългове от над 300 млрд. евро?!  Още повече в следващите два месеца страната се нуждае спешно от 20 млрд. евро, за да посрещне падежа на облигациите си.  

Разногласията между европейските страни, основно между Франция и Германия, попречиха решение за Гърция да се вземе на заседанието преди месец. Те бяха фокусирани върху потенциалната роля на спасител на Международния валутен фонд. Ако се използва помощта на международната финансова институция това ще е прецедент в историята на еврозоната.

Никак не е лесно и на германския канцлер. Проучване на общественото мнение в Германия показа, че не просто преобладаващата част, а мнозинството германски граждани не искат Берлин да окаже помощ на Гърция.  Меркел обаче допусна, че МВФ би могъл да играе съществена роля в комбинация с двустранни споразумения със страни-членки на еврозоната  за отпускане на заеми.

Но германският канцлер даде да се разбере ясно, че няма да се съгласи за никакъв механизъм на подпомагане докато това не е абсолютно наложително. В прав текст това означава, че правителството на Папандреу трябва да настъпи здраво газта на спешните и болезнени мерки, въпреки протестите и националните стачки в Гърция.

От своя страна Европейската комисия призова за бързо решение, което ще подпомогне и стабилизацията на общността.  Еврозоната е допълнително разтърсена откъм Португалия, след като международната кредитна агенция Фитч свали кредитния й рейтинг и това автоматично свали в нокдаун еврото, което спадна д о10-месечно дъно спрямо долара.

Формално обаче поводът за днешната среща на върха на ЕС е друг - обсъждане на стратегията ЕС 2020.

Франция, Испания и президентът на ЕС Херман Ван Ромпуй настояват за отделно съвещание само на лидерите на страните от еврозоната заради необходимостта да се изработи механизъм за подпомагане на Гърция. Изглежда Франция е смекчила позицията си относно намесата на МВФ, което увеличава шансовете да се постигне някакво съгласие. Европейската централна банка се съпротивлява силно на подобна намеса. „Ако това се случи, имиджът на еврото като валута ще бъде силно накърнен, тъй като ще изглежда така, сякаш единната валута ще оцелее само благодарение на спешната намеса на международна организация", казва Лоренцо Бини Смагли, член на борда на ЕЦБ.

Как, на фона на тези проблеми, ще се дискутира новия 10-годишен икономически план на общността, е твърде спорно. „ЕС 2020" потеницално може да е ключът за излизане от кризата, казва Фабиан Зулиг, главен икономист на базирания в Брюксел European Policy Centre.  Но трябва да видим повече амбиция за това, добавя той. 

Oще: гърция  ес  мвф  помощ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани