Токът по-скъп с 1-2 на сто, газът - с до 29 на сто | webcafe.bg
newscafe

Токът по-скъп с 1-2 на сто, газът - с до 29 на сто

Webcafe.bg
15.06.2010, 13:30 (обновена 15.06.2010, 13:47)
Ангел Семерджиев

Снимка: © БГНЕС

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев се опитва да сдържи исканото от "Булгаргаз" поскъпване на синьото гориво, но просто леко ще го смекчи

Токът за бита ще поскъпне с 1-2% от 1 юли, а природният газ - с по-малко от 29%. Това стана ясно днес от изявление на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Днес с цените на ток, парно и газ от 1 юли ще се занимава и Националният съвет по тристранно сътрудничество. Тристранката отдавна загърби лансираната през април идея на синдикатите цените на монополите да се замразят до края на годината като една от антикризисните мерки.

Миналата седмица "Булгаргаз" поиска поскъпване от 24 на сто спрямо постановеното от регулатора. Реалното увеличение на цените обаче е с 29 процента, тъй като Министерството на икономиката, енергетиката и туризма разпореди  през второто тримесечие компанията да продава горивото с 5% по-евтино.

За да може поскъпването на тока за бита да е с един-два процента, а не с разчетените 5 на сто, ДКЕВР е решила да признава с 3 на сто по-малко технологични разходи на трите електроразпределителни дружества.

За по-малък скок на електроенергията ще допринесе и фактът, че регулаторът няма да признае всички инвестиции и разходи на дружествата, тъй като проверките са установили и при трите сериозни нарушения, каза Семерджиев.

Като пример той даде начина, по който се използват външни услуги. Изнасянето на дейността не е станало по правилата, определени като условие от регулатора - тоест направени са, без да има одобрение от ДКЕВР.

Има нарушения в счетоводната политика. Начинът, по който са отчитани някои от разходите не е по правила, които смятаме за добра практика, обясни шефът на ДКЕВР. Има разходи, които изясняваме в момента - доколко и как са били целесъобразни във връзка с извършването на дейността като договори за консултантски услуги например, каза Семерджиев.

Oще: 1 юли  ангел семерджиев  дкевр  природен газ  ток  цени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.