Служебният кабинет с правила за парите на държавата | webcafe.bg
newscafe

Половината държавни пари са в "една банка"

Webcafe.bg, по БТА
30.04.2013, 09:17 (обновена 30.04.2013, 19:56)
Пари

Служебният премиер Марин Райков спази обещанието си екипът му да изработи правила за парите на държавните фирми

Премиерът Марин Райков обяви, че има 54-процентна концентрация на средства на дружества с държавно участие в една банка. Той обаче отказа да назове името й, позовавайки се на банкова тайна.

"Депозитите, без кредитите, дават концентрация от 54% в една банка, но в това не се отчитат гаранциите", съобщи министър-председателят на пресконференция след заседанието на Министерския съвет. По-думите му, очевидно е, че тази цифра говори недвусмислено за необходимостта от правила за управление на средствата на държавните дружества и на принципа на задължителността на спазването им.

"Прозрачността ще бъде при спазване на банкова тайна, кой в коя банка има сметка няма как да стане публична информация", обясни финансовият министър Калин Христов. 

"Очевидно е, че това число 54% говори недвусмислено от въвеждане на тези правила и от въвеждането на принципа на задължителност на тези правила. Когато всяко едно от министерствата публикува за в бъдеще списъка на дружествата и на начина, по който те съблюдават правилата, ще може да се види и разбивката на този процент", коментира Марин Райков.

Той отказа да назове името на финансовата институция, макар от години да е публична тайна, че най-голяма част от депозитите на държавните дружества са в Корпоративна търговска банка.

Държавните дружества няма да могат да влагат повече от 25% от общия размер на паричните си средства само в една кредитна или финансова институция.

Това е един от критериите в проекта на правила за избор на търговски банки, обслужващи държавните дружества с пълната гама от необходимите им финансови услуги.

Проектът на документа е на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Той предвижда търговските дружества с над 50 на сто държавно участие и дружествата, които те контролират, включително лечебните заведения, както и държавните предприятия, да сключват договори за финансови услуги от кредитни или финансови институции по смисъла на Закона за кредитните институции*.

Изборът на обслужваща банка ще се извършва след събирането на поне пет оферти, предвиждат правилата.

В документа са посочени критериите, по които да се избират кредитните институции за различните финансови услуги, необходими на държавните фирми.

Целта на промените е да се уеднакви методологията за избор на обслужваща банка, да се повиши прозрачността и ефективността при управлението на държавните пари, да се разпредели и ограничи рискът и да се подобри отчетността.

Служебният премиер Марин Райков пое ангажимента екипът му да изготви правила за депозиране на парите на държавните фирми, след като се заговори за субективен подбор на банките от страна на държавните фирми и възникнаха подозрения, че отделни банки са фаворизирани и в тях се съхраняват повечето средства на големите държавни дружества.

За нуждата от правила при управлението на финансовия ресурс на държавните компании се заговори по време на управлението на ГЕРБ и тогавашният финансов министър Симеон Дянков.

Oще: банки  дружества  енергетика  закон  правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 01.05.201310:03

Защо, „държавните” пари да са нещо като „табу”? В една мафиотска държава, всичко от което може да докара далавера, е на тезгяха.
   

оценка

+0 -0