България, бивша Югославия и Албания са бели петна в доклада "Чернобил - последствията от катастрофата за хората и околната среда" | webcafe.bg
newscafe

БКП засекрети во веки данните за Чернобил

Webcafe.bg , Агенция "Фокус"
25.04.2010, 14:05 (обновена 25.04.2010, 17:04)
АЕЦ

Ядрената индустрия е известна с високомерието си, ядрените лобита - с поведението си на алигатори...

Над 50 % от територията в 13 европейски страни е заразена от аварията в Чернобил, казва в интервю за агенция „Фокус" Петко Ковачев, изпълнителен директор на Института за зелена политика по повод 24-годишнината от взрива в украинската АЕЦ на 26 април 1986 г. Аварията е бяло петно за и в България.

Затова и през февруари зрителите на БНТ избраха "Информационното затъмнение за "Чернобил" за най-големия куриоз и абсурд на 20 век. "Бялото петно" спечели тогава гласовете на 29.05% от зрителските гласове.

Официална информация за най-голямата авария в ядрената енергетика няма. Седмица след трагедията в малка колонка във "Вечерни новини" се съобщава "случката" с уверението, че опасност за здравето на гражданите няма.

България, бивша Югославия и Албания  липсват като информация за последствията в доклада, издаден от Академията на науките на Ню Йорк „Чернобил - последствията от катастрофата за хората и за околната среда". Автори на 340-те страници са Алексей Яблоков, Василий Нестеренко - човекът, който ръководи операциите по ликвидирането на последствията от Чернобил, и Алексей Нестеренко.

Това са страните, за които и до момента няма данни, а ако има, те не са разсекретени, така че са бели петна, казва Ковачев. В доклада се разглеждат дозите радиация, получени в различните страни, въздействието върху здравето, върху околната среда и какви мерки за радиационна защита са предприемани през годините. Основните изводи са, че това, което беше посочено - особено около 20-годишнината от аварията в Чернобил от Международната агенция за атомна енергия, от Световната здравна организация и от ООН за ефектите от атомна радиация, са прекалено занижени данни.

По думите на Ковачев тези институции говорят само за около 9600 жертви от Чернобил, а в друг доклад се споменаваха около 93 000 жертви. В доклада от Нюйоркската академия се казва, че над 50% от територията в 13 европейски страни е заразена от аварията, а в други 8 - над 30% от околната среда.

Тотално заглушаване на опасността в България

За България има съвсем малко данни, защото в страната ни бе наложено тотално затъмнение - до степен, че гражданите не бяха предупредени. "С изключение на висшата  номенклатура, всички останали бяха оставени на произвола на съдбата. На определени хора се доставяха храна и минерална вода от чужбина", припомня Ковачев.

В доклада ясно се споменават териториите на трите най-заразени страни - Беларус, Украйна и европейската територия на Русия. Преди катастрофата над 80 % от децата там са били с добър здравен статус, днес по-малко от 20% от децата имат такива показатели. В най-заразените региони на тези страни изобщо няма здрави деца.

Твърденията за малките ефекти са неверни или манипулирани, в тогавашния СССР властите издават официална забрана на лекарите да свързват каквито и да е болести с радиацията. Всички данни за първите три години след аварията са класифицирани, казва екологът.

"Веднага след катастрофата тогавашният министър на отбраната ген. Добри Джуров издаде заповед, с която забрани да се използват пресни храни - тя беше само за армията. Ако цялото население беше предупредено, вероятно щяха да бъдат избегнати много заболявания и много смърт. Но български учени са подписвали декларации пред ДС да не разгласяват данните, които получават. Единственото разгласяване е било чрез близки, по телефона..."

Радиационен дъжд на манифестацията на 1 май

Един от големите пикове на радиоактивно замърсяване, посочен и в други източници, беше на 1 май 1986 г., по време на манифестацията, се припомня в интервюто. В България за пръв път бяха засечени т.нар. „горещи частици" от недокрай изгорял уран от горивото на реактора в Чернобил, които според учените имат много вреден за здравето ефект, когато попадат чрез вдишване в дробовете, обяснява Ковачев.

Дъждът на първомайската манифестация, когато и децата - както винаги бяха изведени, свали радиацията ниско над земята. Хората изобщо не трябваше да бъдат изкарвани навън, заявява Ковачев. Той обаче пояснява, че в България се е получил още един негативен ефект - т.нар. „втори пик" на радиацията, тъй като реколтата, особено фуражите, е била дадена на животните, вместо да се унищожи.

Една от поуките на Чернобил е именно тази - управляващите да не крият информацията. "Ако една политическа сила или каквато и да е структура, която управлява, се държи както се държа на времето БКП, това би трябвало да лиши тези политици тотално и завинаги от правото да управляват страните си", смята Петко Ковачев.

Мутации, малформации, рак

Според доклада за Чернобил ефектът от експлозията се изразява в мутации при животните и растенията предимно на генетично ниво, както и малформации. Предвижда се увеличение на болестите, свързани с генни мутациции сред хората - болести на кръвта и на лимфната система, загуба на репродуктивност, преждевременни раждания, раждане на деца под нормалното тегло, хромозомни мутации, психически разстройства, различни онкологични заболявания, особено - рака на гърдата, на белите дробове и на щитовидната жлеза.

Авторите на доклада смятат, че около 1%от населението на земята - предимно на Северното полукълбо, е засегнато от Чернобилската авария. "Това не означава, че всички хора ще развият определени болести. Това означава, че мониторингът и превенцията трябва да са застъпени повече. Ако тези данни бъдат официално приети, е ясно, че трябва да бъде преразгледано бъдещето на цяла една индустрия", заявява Ковачев.

Запитан дали има статистика на здравните проблеми на българите, за които може да се твърди, че са в резултат на Чернобилската авария, Ковачев отговаря: "Няколко пъти сме искали от официалните власти да дадат тези данни и сме получавали само обещания. Аз съм напълно убеден, че такива данни съществуват и са някъде класифицирани. В тогавашния Център за радиобиология и радиационна защита са започнали да следят такива данни. Към момента част от тези хора, включително и ръководителите на центъра, отричат да има проблеми.

Георги Василев например няколко пъти е обвинявал - и във връзка с Чернобилския инцидент, и при дебатите за българската ядрена индустрия, че в България всичко е резултат на радиофобия. Това е една много цинична позиция, може би с цел да прикрие грешките и на неговия център, и на висшите номенклатурни деятели.

Oще: авария  аец  българия  ес  здраве  рак  ссср  чернобил 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани