Троен консорциум преговаря за спасяване на КТБ | webcafe.bg
newscafe

Троен консорциум преговаря за спасяване на КТБ

Webcafe.bg
24.10.2014, 16:14 (обновена 24.10.2014, 16:26)
бнб

БНБ съобщи, че новосформираният консорциум е водил разговори с правителството и неназовани партии за преструктуриране на КТБ с държавна помощ

Новосформиран консорциум от австрийския консултант EPIC, държавния фонд на Оман и Gemcorp на бившия директор на VTB Capital Атанас Бостанджиев е влязъл в преговори с БНБ, служебното правителство, както и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за КТБ.

Това става ясно от съобщение на БНБ, където днес се е провела среща между представители на централната банка и представители на трите потенциални инвеститорски фондове.

Не става ясно кои са партиите, участвали в разговорите с консорциума.

В съобщението на БНБ се твърди, че плановете на инвеститорите включват условие за предоставяне на средства, осигурени чрез държавна помощ, при евентуалното рекапитализиране на затворената банка.

"От страна на БНБ бе напомнено, че плановете за рекапитализация и преструктуриране на КТБ трябва да бъдат съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани, както и за сроковете и инструментите, чрез които ще се реализират инвестиционните намерения, с оглед срока на специалния надзор 20.11.2014 г.", пише в съобщението на БНБ.

Според информацията до този момент планове за преструктуриране на КТБ не са представени в БНБ.

От БНБ съобщават, че инвеститорите са поискали да получат достъп до докладите на одиторските фирми, в които се съдържа оценката на активите на КТБ и чиито резултати бяха оповестени в сряда. Централната банка ще окаже съдействие за осъществяване на контакт между одиторите и консорциума.

Всички без Цветан Василев

Информацията за новосформирания консорциум идва, след като през седмицата в БНБ и Министерството на финансите бяха получени две писма, в които Оманският държавен фонд (собственик на 30% от акциите в КТБ) и австрийският фонд EPIC заявиха желание да участват в преструктурирането на КТБ, като ясно се разграничиха от мажоритарния собственик Цветан Василев.

Василев е обвиняем по делото за длъжностно присвояване в големи размери от КТБ, заради липсата на 206 млн. лева от банката. В момента той се намира в Белград с мярка за неотклонение подписка, докато чака решението на сръбския съд по искането за екстрадиция в България.

Двата варианта пред КТБ

На 22 октомври БНБ публикува резултатите на одиторите на КТБ, според които е необходимо да се направи обезценка на активи на банката в размер на 4,222 млрд. лева. Докладът беше предаден на прокуратурата заради установените нарушения в нормалната банкова практика.

Очаква се не по-рано от 31 октомври БНБ да вземе решение дали да отнеме лиценза на КТБ.

Официалната позиция на БНБ е, че ако се наложи преструктуриране на КТБ, то може да бъде извършено само след приемането на съответни законодателни промени, регламентиращи реда и условията за това, доколкото инструментите за преструктуриране и тяхното прилагане не са уредени към настоящия момент в българското законодателство.

Oще: epic  австрия  бнб  втб  консорциум  ктб  омански фонд  правителство  преструктуриране  рекапитализация  специален надзор 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани