Заплаха №1 за България - бежанска вълна от Сирия | webcafe.bg
newscafe

Заплаха №1 за България - бежанска вълна от Сирия

Webcafe.bg, по Фокус, БГНЕС, БНР
30.08.2013, 13:53 (обновена 31.08.2013, 08:54)
Лагер на сирийски бежанци

Снимка: © Getty Images

Вероятността за военна намеса в Сирия е висока, твърди министърът на отбраната Ангел Найденов

Най-големият риск за България е бежанската вълна от Сирия да се превърне в хуманитарна криза.

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев заяви, че на извънредното заседание на Съвета по сигурността към МС днес е бил одобрен план за действие с 11 мерки, като според оценките на правителството най-сериозен е рискът от хуманитарна криза при евентуална бежанска вълна

На извънредното заседание стана ясно, че страната ни ще търси помощ, за да намери повече възможности да приюти новодошлите и да уреди пребиването им.

Центровете за настаняване на бежанци у нас вече са препълнени, а в последните три месеца потокът към страната ни все повече се засилва. В една стая се налага да живеят няколко десетки души, включително деца, а два дни по-рано ООН призова България да се подготви за евентуален наплив на сирийски бежанци.

От днес ще заработи специален Оперативен щаб за кризата в Близкия Изток, който ще следи вълната от пристигащи чужденци в България. Т.нар. "тактическо ниво" на щаба ще бъде разположено на територията на Елхово и Хасково, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Одобрени са 11 незабавни мерки, които включват засилване на граничното наблюдение и оказване на помощ на бежанците. Ще се проучват възможните "механизми за помощ", с които страната ни да се справи по-добре с настаняването на новодошлите.

Йовчев изтъкна и други опасности - като социални рискове и повишение на престъпността, които обаче не са достатъчно сериозни, за да застрашат националната сигурност.

Силовият вицепремиер съобщи, че няма опасност от нов терористичен акт у нас. Въпреки това, правителството предвижда да актуализира националния план за противодействие на тероризма.

11-те мерки

Ето и 11-те спешни мерки за ограничаване на миграционния натиск:

- Изготвяне на разчетна прогноза за очакваната бежанска вълна до края на 2013 г.

- Проучване на възможностите за получаване на финансова помощ, като при необходимост се засили взаимодействието с Европейската комисия, Европейската служба за миграция и убежище, НАТО, Агенциите на ООН  - ВКБООН, МОМ и Офис по хуманитарно сътрудничество.

- Проучване на възможностите за евентуален апел за незабавно финансово и хуманитарно подпомагане по линия на Международната федерация на червения кръст и червения полумесец.

- Преглед и актуализация на Националния план за противодействие на тероризма.

- Преглед на годишните бюджети на държавните ведомства за пренасочване на бюджетни средства за посрещане на бежанския поток.

- Преглед и оценка на държавния сграден фонд за определяне на сгради, които след преустройство да могат да приемат бежанци. 

- Преглед, оценка и предложения за актуализация на действащите в страната ведомствени и междуведомствени планове за извънредно реагиране и управление при кризи.

- Спешно активизиране на двустранния диалог с Турция и с Гърция за съвместни усилия за справяне с бежанския поток.

- Медицинско осигуряване и здравен контрол на приеманите бежанци. При възможност, оборудване на област Хасково с мобилна скрининг лаборатория за установяване на инфекциозни заболявания.

- Имунизиране на държавните служители, които работят в пряк контакт с мигранти в пограничните райони, както и за осигуряване на лични предпазни средства.

- Създаване на организация за своевременно  информиране на обществеността за бежанския натиск и призоваване за сътрудничество с държавните власти.

Никой не е искал България да воюва

"До момента към България няма отправено искане за участие в евентуална военна операция в Близкия изток", обяви министърът на отбраната Ангел Найденов, който ден по-рано обясни, че нямаме възможност да участваме в преки бойни действия.

"Следим всеки ден развитието на ситуацията. Имаме своите оценки на рисковете и на възможното развитие на ситуацията в Сирия. Тези оценки показват, че остава висока вероятността за провеждане на военна операция. Какви биха били параметрите на тази операция очевидно, че е въпрос на допълнителни решения", допълни той.

България ще изчака разследването на ООН за отровния газ

Външният министър Кристиан Вигенин заяви само, че България осъжда употребата на оръжие за масово унищожение. В съзвучие с руската позиция, той предпочете да изкача изводите на експертната група на ООН, която трябва да установи кой е използвал бойни отровни вещества срещу цивилни в предградията на Дамаск - силите на президента Асад или бунтовниците.

"Такъв акт не може да се остави без последствия. Надяваме се международната общност - и с наше участие - да не допуска такава повторна употреба на оръжие за масово унищожение", изтъкна Вигенин.

ГЕРБ и Реформаторският блок не са доволни от външния министър. Депутатите на Бойко Борисов ще предложат изслушване на премиера Орешарски в парламента, а дясната му ръка Цветан Цветанов определи "позицията на външния министър" като „неадекватна, много пасивна и а хаотична".

"Употребата на химически оръжия, а в случая - срещу собствения му народ, нарежда Башар Асад до най-мрачните международни престъпници в последните десетилетия. Неговото място е на подсъдимата скамейка в Международния наказателен съд в Хага. Това е ясно на света, но не изглежда ясно на българското правителство", заявиха от Реформаторския блок с декларация до медиите.

С нея се настоява Вигенин да заеме "ясна позиция срещу престъпния режим на Башар ал-Асад"."Всъщност, не става дума дори за изявления, а за объркана реторика и изчакване проблемът да затихне от само себе си. Настояваме България да огласи категорична позиция и да заеме своето място в общността на държавите, към които принадлежи по силата и на международните си ангажименти и договори", изтъкват от Реформаторския блок.

Oще: бежанци  война  пламен орешарски  сирия  цветлин йовчев 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани