Заплаха №1 за България - бежанска вълна от Сирия | webcafe.bg
newscafe

Заплаха №1 за България - бежанска вълна от Сирия

Webcafe.bg, по Фокус, БГНЕС, БНР
30.08.2013, 13:53 (обновена 31.08.2013, 08:54)
Лагер на сирийски бежанци

Снимка: © Getty Images

Вероятността за военна намеса в Сирия е висока, твърди министърът на отбраната Ангел Найденов

Най-големият риск за България е бежанската вълна от Сирия да се превърне в хуманитарна криза.

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев заяви, че на извънредното заседание на Съвета по сигурността към МС днес е бил одобрен план за действие с 11 мерки, като според оценките на правителството най-сериозен е рискът от хуманитарна криза при евентуална бежанска вълна

На извънредното заседание стана ясно, че страната ни ще търси помощ, за да намери повече възможности да приюти новодошлите и да уреди пребиването им.

Центровете за настаняване на бежанци у нас вече са препълнени, а в последните три месеца потокът към страната ни все повече се засилва. В една стая се налага да живеят няколко десетки души, включително деца, а два дни по-рано ООН призова България да се подготви за евентуален наплив на сирийски бежанци.

От днес ще заработи специален Оперативен щаб за кризата в Близкия Изток, който ще следи вълната от пристигащи чужденци в България. Т.нар. "тактическо ниво" на щаба ще бъде разположено на територията на Елхово и Хасково, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Одобрени са 11 незабавни мерки, които включват засилване на граничното наблюдение и оказване на помощ на бежанците. Ще се проучват възможните "механизми за помощ", с които страната ни да се справи по-добре с настаняването на новодошлите.

Йовчев изтъкна и други опасности - като социални рискове и повишение на престъпността, които обаче не са достатъчно сериозни, за да застрашат националната сигурност.

Силовият вицепремиер съобщи, че няма опасност от нов терористичен акт у нас. Въпреки това, правителството предвижда да актуализира националния план за противодействие на тероризма.

11-те мерки

Ето и 11-те спешни мерки за ограничаване на миграционния натиск:

- Изготвяне на разчетна прогноза за очакваната бежанска вълна до края на 2013 г.

- Проучване на възможностите за получаване на финансова помощ, като при необходимост се засили взаимодействието с Европейската комисия, Европейската служба за миграция и убежище, НАТО, Агенциите на ООН  - ВКБООН, МОМ и Офис по хуманитарно сътрудничество.

- Проучване на възможностите за евентуален апел за незабавно финансово и хуманитарно подпомагане по линия на Международната федерация на червения кръст и червения полумесец.

- Преглед и актуализация на Националния план за противодействие на тероризма.

- Преглед на годишните бюджети на държавните ведомства за пренасочване на бюджетни средства за посрещане на бежанския поток.

- Преглед и оценка на държавния сграден фонд за определяне на сгради, които след преустройство да могат да приемат бежанци. 

- Преглед, оценка и предложения за актуализация на действащите в страната ведомствени и междуведомствени планове за извънредно реагиране и управление при кризи.

- Спешно активизиране на двустранния диалог с Турция и с Гърция за съвместни усилия за справяне с бежанския поток.

- Медицинско осигуряване и здравен контрол на приеманите бежанци. При възможност, оборудване на област Хасково с мобилна скрининг лаборатория за установяване на инфекциозни заболявания.

- Имунизиране на държавните служители, които работят в пряк контакт с мигранти в пограничните райони, както и за осигуряване на лични предпазни средства.

- Създаване на организация за своевременно  информиране на обществеността за бежанския натиск и призоваване за сътрудничество с държавните власти.

Никой не е искал България да воюва

"До момента към България няма отправено искане за участие в евентуална военна операция в Близкия изток", обяви министърът на отбраната Ангел Найденов, който ден по-рано обясни, че нямаме възможност да участваме в преки бойни действия.

"Следим всеки ден развитието на ситуацията. Имаме своите оценки на рисковете и на възможното развитие на ситуацията в Сирия. Тези оценки показват, че остава висока вероятността за провеждане на военна операция. Какви биха били параметрите на тази операция очевидно, че е въпрос на допълнителни решения", допълни той.

България ще изчака разследването на ООН за отровния газ

Външният министър Кристиан Вигенин заяви само, че България осъжда употребата на оръжие за масово унищожение. В съзвучие с руската позиция, той предпочете да изкача изводите на експертната група на ООН, която трябва да установи кой е използвал бойни отровни вещества срещу цивилни в предградията на Дамаск - силите на президента Асад или бунтовниците.

"Такъв акт не може да се остави без последствия. Надяваме се международната общност - и с наше участие - да не допуска такава повторна употреба на оръжие за масово унищожение", изтъкна Вигенин.

ГЕРБ и Реформаторският блок не са доволни от външния министър. Депутатите на Бойко Борисов ще предложат изслушване на премиера Орешарски в парламента, а дясната му ръка Цветан Цветанов определи "позицията на външния министър" като „неадекватна, много пасивна и а хаотична".

"Употребата на химически оръжия, а в случая - срещу собствения му народ, нарежда Башар Асад до най-мрачните международни престъпници в последните десетилетия. Неговото място е на подсъдимата скамейка в Международния наказателен съд в Хага. Това е ясно на света, но не изглежда ясно на българското правителство", заявиха от Реформаторския блок с декларация до медиите.

С нея се настоява Вигенин да заеме "ясна позиция срещу престъпния режим на Башар ал-Асад"."Всъщност, не става дума дори за изявления, а за объркана реторика и изчакване проблемът да затихне от само себе си. Настояваме България да огласи категорична позиция и да заеме своето място в общността на държавите, към които принадлежи по силата и на международните си ангажименти и договори", изтъкват от Реформаторския блок.

Oще: бежанци  война  пламен орешарски  сирия  цветлин йовчев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани