Американски инвеститор затвори у нас, изнася се в Унгария | webcafe.bg
newscafe

US инвеститор затвори у нас, изнася се в Унгария

Webcafe.bg, по bTV
16.12.2013, 11:05 (обновена 16.12.2013, 11:21)
левове

Американският собственик на завода в Ихтиман е обещал да изплати по две заплати на освободените работници

Американска компания, собственик на завода за производство на електроди в Ихтиман, преустанови дейността на предприятието, изнесе оборудването в Унгария и уволни над 200 работници, съобщи bTV.

Според бившия мениджмънт "ЕСАБ-Електроди" АД е бил без задължения към община или кредитори и с дългосрочни поръчки до 2015 г.

След обявяването на причината за закриването на завода - преструктуриране заради "затъналия в криза" пазар, американският собственик поема ангажимент при препродажба на активите на фирмата да изплати по две заплати на освободения персонал.

Заводът за електроуреди бе приватизиран чрез масовата приватизация и негов собственик стана Синергон Холдинг. По-късно той бе продаден от холдинга на американската ЕСАБ.

"Как така едно предприятие, което е доста успешно, плаща заплати, няма задължения към общината, се преструктурира? Не се оценява добре, а се наказва дори, когато работниците са лоялни към фирмата, в която са работили", каза Васил Яначков - председател на СФ "Металици".

Работници коментираха, че са изнасяли продукцията си основно за Дубай и са имали поръчки за няколко години напред, но американският собственик умишлено "затрил" предприятието.

Кметът на Ихтиман поясни, че е намерен нов инвеститор, закупил завода с цел да произвежда пластмасови гранули. Очаква се в най-скоро време той да подсигури около 100 работни места.

Досегашното производството на електроди обаче не може да бъде подновено, тъй като американците са изнесли производствените линии и са патентовали марката - с цел да не се появи друг на тяхно място, който да им бъде конкурент.

Oще: бизнес  електроди  завод  икономика  инвеститор  ихтиман  приватизация  работници  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 20:52

2 Александър Величков | 16.12.201321:53

Заводът е демонтиран още през лятото. А оборудването е изнесено в Русия, където е пазара...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

1 John Smith | 16.12.201312:39

Странна работа...Урбан е националист, изгони чуждите банки, смени конституцията, няма свобода на словото и печата, заплатите са по-големи, данъците са по- големи....
Тоя инвеститор здраво ще я загази Удивителна
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани