Свежи препоръки от Брюксел | webcafe.bg
newscafe

Свежи препоръки от Брюксел

Webcafe.bg
29.05.2013, 17:26 (обновена 29.05.2013, 17:48)
европейски съюз

Снимка: © getty images

България трябва да обърне внимание върху пазара на труда, образованието и усвояването на европейските фондове. Това са само част от препоръките, които Брюксел отправи към страната ни. Европейската комисия представи днес годишния пакет от препоръки за икономически мерки и реформи на страните-членки.

„Проблем за България са заетостта, която е под средното равнище и продължава да намалява, както и големите различия в безработицата между отделните региони и подгрупи от населението", пише в доклада за страната ни.

Част от препоръките в това отношение са за изравняване на пенсионната възраст за мъже и жени, ограничаване на ранното пенсиониране и злоупотребите с пенсиите за инвалидност, както и осигуряване на възможност за по-дълго оставане на пазара на труда на по-възрастните работещи. Акцент има и върху нуждата от стимулиране на младежката заетост, както на тази при хората без образование и малцинствата.

„Дългосрочната безработица се увеличи по-бързо, отколкото в останалата част от ЕС. Българските граждани са изложени на най-голям риск от бедност или социално изключване в ЕС. Приоритетно следва да се изпълнява Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване", пише още в доклада.

Образованието и здравеопазването също се нуждаят от реформи, както и осигурителната система, най-вече зарази сивия сектор и укриването на осигурителен доход.

В доклада е отчетено, че България пази бюджетна дисциплина, но се препоръчва създаването на независима институция, която да контролира бюджетната политика и да изготвя анализи и съвети.

Вчера Брюксел ни напомни, че трябва да побързаме с въвеждането на т.нар. „Трети енергиен пакет", който трябва да либерализира енергетиката, отваряйки пътя за нови по-малки играчи. „Поради силната си зависимост от един енергиен път България е изложена на сериозен риск от прекъсване на доставките. Следва да се ускори изпълнението на проектите за междусистемни електро- и газопроводи, за да бъдат подобрени диверсификацията и сигурността на доставките", настоява още ЕК.

Брюксел позволи на шест държави да забавят изпълнението на антикризисната си програма - това са Франция, Испания, Полша, Португалия, Холандия и Словения. Те ще получат допълнително време, за да извършат нужните реформи, които трябва да закърпят бюджетния им дефицит.

Париж ще има още две години, за да сведе дефицита си до 3% от БВП - новият срок е 2015 г. Препоръките бяха обявени от председателя на ЕК Жозе Барозу с пожелание времевото облекчение да се използва умно.

Oще: доклад  европейска комисия  енергетика  заетост  икономика  пазар на труда  препоръки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани