Щонов е против шоково поскъпване на тока | webcafe.bg
newscafe

Щонов е против шоково поскъпване на тока

Webcafe.bg
27.08.2014, 09:30 (обновена 27.08.2014, 09:51)
 васил щонов

Правят се анализи точно каква е ситуацията в енергетиката

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов се обяви за плавно поскъпване на тока в следващите няколко години, което да уравновеси системата. Другият вариант е рязко вдигане на цената с 50 на сто, след което „всичко ще влезе в баланс", но е неприемливо на потребителите.

"Много по-важно е реформирането на сектора. Енергийният сектор е в много тежко финансово състояние, с много голяма задлъжнялост, която се е натрупала в един доста дълъг период от време, благодарение на редица непоследователни решения, вземани за последните 5 до 10 години.

Ситуацията се е влошила значително за последната година и половина", посочи Щонов пред bTV, но не се ангажира с прогнозно поскъпване на електроенергията, тъй като това е решение на ДКЕВР.

„Реалният дисбаланс в момента, в следващата една година, говорим в периода от юли 2014 до юни 2015 година, се очаква да бъде близко до 1 милиард лева загуби. Към това трябва да се добавят съществуващите задължения на НЕК, които са близо 3 милиарда, което прави близо 4 милиарда лева натрупване на НЕК", каза Щонов.

Министърът съобщи за освобождаването на Илко Желязков, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), припомняйки, че и бившият вече директор на БЕХ Георги Христозов, и всички уволнени до момента не са си вършели добре работата.

Той посочи, че идеята на служебното правителство е да създаде съветен Енергиен борд с участието на всички страни по веригата, като новото звено ще бъде гласувано на днешното заседание на Министерския съвет. Вероятно бордът ще се ръководи от вицепремиера Екатерина Захариева с идеята за изработване на спешни мерки и законови промени в енергетиката.

Щонов посочи за пример какво не трябва да се допуска: „Вместо да има някаква прогноза в увеличението на цента тока, има увеличение, после намаление - няма последователност. На хората на власт им харесва да сключват големи проекти, а след 5 или 10 години проектът може да се обърне срещу нас. Има редица решения и озадачаващи ходова от управляващите в миналото".

Oще: бех  васил щонов  дкевр  електроенергия  енергетика  нек  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.