Симеон Дянков критикува царската врътка с дълга | webcafe.bg
newscafe

Симеон Дянков критикува царската врътка с дълга

Webcafe.bg
11.11.2011, 13:34 (обновена 02.01.2012, 13:27)
симеон дянков

Симеон Дянков: Ако сделката по превалутирането на българския външен дълг от долари в евро през 2002-2003 г. не беше осъществена, България би изплатила по-евтино дълга си

Ако сделката по превалутирането на българския външен дълг от долари в евро през 2002-2003 г. не беше осъществена, България би изплатила по-евтино дълга си. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков във времето на парламентарния контрол, в отговор на питане на народния представител Любомир Владимиров от "Атака", съобщи БТА.

Отчетените допълнителни положителни ефекти по времето на тази сделка не са съизмерими с негативните финансови резултати от направената размяна, заяви министърът.

Същите критики към сделката имаше преди години и Пламен Орешарски, който - след като стана министър на финансите в правителството на тройната коалиция, прекрати публичните си оценки за неизгодната сделка.

Изводите са на база на възложен през 2010 г. независим анализ и оценка на сделката от 2002 и 2003 г. Основните изводи на консултанта са, че реализираните замени през този период на част от българския външен дълг не намаляват размера на плащанията по дълга, а водят само до формално намаляване на главницата и изтикване във времето на общото плащане. В резултат на замяната с глобални облигации е реализирана загуба в размер на около 1 млрд. лева. 

Миналата седмица от НДСВ заявиха, че сделката с външния дълг не само не е нанесла загуби, но е генерирала и огромни ползи. Според Милен Велчев, финансов министър в царското правителство, неостойностените ползи са около 960 млн. лева за фиска и 200 млн. лева за частния сектор.

При замяната на доларови брейди облигации в еврови, България загуби значителни пари от валутния курс и лихвения диференциал. Брейдитата бяха с фиксиран лихвен купон, новите книжа - с плаващ, но лихвите се вдигнаха и така прогнозите на Велчев и заместникът му Красимир Катев не се сбъднаха. Формално бе намален външният ни дълг, което доведе до повишаване на кредитния рейтинг.

Направените анализи и сравнението с изменението на кредитния рейтинг на Румъния за същия период не подкрепят лансираната тогава теза за съществено влияние на сделката върху кредитния рейтинг на България, отбеляза министър Дянков.

По думите му след излизането на доклада с изводите експерти от финансовото министерство са мислили върху възможността да бъде предаден на прокуратурата. Юридическата експертиза в министерството обаче заключи, че това едва ли ще доведе до успешен резултат в прокуратурата, защото лесно може да се каже от тези, които го извършиха "сгрешихме във времето", коментира министърът.

Симеон Дянков посъветва народните представители, в случай че виждат възможност за юридически действия, да ги предприемат, тъй като докладът е публичен.

Oще: атака  брейдита  дълг  милен велчев  министър  мф  облигации  сделка  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.