България няма да влиза в еврозоната през 2014 г., следим как се развива | webcafe.bg
newscafe

Пасуваме за еврозоната

Webcafe.bg
28.10.2012, 11:17 (обновена 28.10.2012, 11:54)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

България е готова за еврото, но хармонизирането на данъците ни отказва

България покрива бюджетните критерии от Маастрихт, но правителството е решило да не влизаме в еврозоната през 2014 г., за да можем да проследим как ще се развие фискалният съюз. Това обясни финансовият министър Симеон Дянков в интервю за австрийския в. "Куриер".

Той посочи, че в бюджетните ни закони има дългови спирачки, които са по-строги от нужните за въвеждане на еврото (бюджетен дефицит от 2 % и дългова тежест от 40% от БВП при заложени в критериите от Маастрихт 3% и 60%).

"Ще изчакаме да видим как ще се развие фискалният съюз. Ние сме против плановете на Франция за хармонизиране на данъците. Нашият плосък данък от 10 % стимулира инвестициите. Ще имаме нужда от тази данъчна ставка още поне 10-15 години. Ние държим на нашата данъчна система като условие за фискалния съюз", обясни Дянков.

По думите му контролът над националните бюджети трябва да е по-строг и по-ефективен, а Европейската комисия не е в състояние да се справи с това. "Прегледът на бюджетните планове е само едно бюрократично упражнение за нея. Ние изпращаме документите на Комисията, а нейният отговор не е по същество - все едно, че текстът дори не е бил прочетен", обясни пред "Куриер" вицепремиерът.

Според Дянков, Европейският съюз и Международният валутен фонд са се справили "ужасно" с управлението на кризата.

Вицепремиерът припомни първата си среща с финансовите министри от ЕС през юли 2009 г., когато още работел в Световната банка. В края й била насрочена следваща чак за октомври същата година. "Министрите от ЕС трябваше да се срещат всяка седмица. По време на криза не може да се излиза в отпуска. ЕС се нуждае от много по-бързи решения", заяви Дянков.

Според него МВФ и ЕС са допуснали много грешки при отпускането на финансова помощ за Гърция. "Решаваща беше 2010 година, когато МВФ и ЕС не поставиха никакви ограничителни условия при първия помощен пакет за Гърция. Това задълбочи и удължи кризата", посочи той.

Финансовият министър заяви, че е против по-нататъшна финансова помощ за Гърция: "Не става така - Европа и МВФ само да дават и да дават, а да няма резултат". Същевременно, той подчерта, че е "за" ново орязване на гръцкия дълг в края на тази или началото на следващата година.

Дянков заяви, че страната ни би участвала в банковия съюз, но само при определени условия: "искаме да сме равноправно представени в контролния орган, който е включен към ЕЦБ, както останалите държави-членки. Искаме да имаме своето място и глас в него. Всичко друго би било дискриминиращо".

Министърът на финансите Симеон Дянков не иска да наследи поста на министър председателя Бойко Борисов след изборите през юли 2013 г., казва още Дянков.

По думите му Борисов е много добър премиер и "въпреки железните мерки за икономии правителството се ползва с голямо одобрение сред избирателите".


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани