Кой е най-големият крадец на ДДС в държавата | webcafe.bg
newscafe

Кой е най-големият крадец на ДДС в държавата

Webcafe.bg, по News.bg
09.07.2012, 17:38 (обновена 09.07.2012, 20:46)
божидар данев

Снимка: © БГНЕС

Изпълнителният директор на БСК Божидар Данев разкри как НАП работи за излишъка в бюджета

Българските фирми живеят в данъчен ад. Това заяви Кирил Вътев, собственик на едно от най-големите месопреработвателни предприятия у нас - "Тандем", на пресконференция в Българската стопанска камара (БСК), посветена на данъчните измами и произвола на НАП в събирането на ДДС.

Председателят на асоциацията за правна защита на фирмите Симеон Ялъмов заяви, че НАП е най-големият крадец на ДДС в държавата. Ялъмов представи схема за начина по който протича една типична ДДС измама и как изрядните фирми са принудени да плащат неколкократно "източено вече ДДС от фирми фантоми.

Схемата започва, когато фирмата фантом фактурира (де факто - продава) стока или услуга на друга (изрядна) фирма. В този случай платец на ДДС е втората фирма, което първата трябва да внесе в НАП, защото тя е получила цялата парична стоност на сделката при покупко-продажбата. После втората фирма продава на трета тази стока, където се прилага съшият принцип.

Фирмите фантоми, които са в началото на веригата, често се случва да изчезват и да не бъдат намирани на посочен от тях адрес. Вместо да платят ДДС-то, те го оставят за себе си, като по този начин се задължават фирмите по веригата да заплатят вече платено от тях ДДС. Това може да се мултупицира многократно и всъщност да се окаже, че 5 изрядни фирми плащат всяка за себе си това ДДС, което не е платила фирмата фантом.

По този начин НАП прибира многократно исканото ДДС и декларира ръст в данъчните постъпления. Голяма част от този бюджетен излишък, който финансовото министерство съобщи, че има към края на полугодието, се дължи именно на такива схеми, заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Той заяви, че по изчисления на БСК отчетеният икономически растеж за първото тримесечие на 2012 г. на икономиката не се е дължал на ръст в брутната добавена стойност (величина, отразяваща реално добавената стойност на продуктите и услугите), а нараснали постъпления от данъци, които се събирали на принципа "покрай сухото - да гори и суровото".

Вече почти няма фирма, която да не е попаднала в тези вериги и по-голямата част от тях разбират едва когато с ревизионен акт им се откаже възстановяване на платено ДДС. Участниците в дискусията, сред които представители на металургичния, мелничарския и други браншове, се обединиха около тезата, че този произвол на данъчната администрация най-вероятно е заради чадъри над съответните фирми фантоми, които се спускат "от високо".

По думите на представителите на бизнеса тази ситуация няма да доведе до друго, освен до намаляване на работната ръка и обявяване в несъстоятелност на иначе добре работещи фирми.

Oще: верига  ддс  източване  нап  схема  фирми 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани