Google Street View имат разрешение от българските власти да заснемат и пуснат в Интернет цяла България | webcafe.bg
newscafe

Най-мощното разузнаване стъпи в България

Webcafe.bg
02.07.2011, 09:38 (обновена 02.07.2011, 10:12)
Google

Снимка: © Getty Images

Google Street View - технологията, която снима и пуска в интернет 360-градусови образи дори от най-затънтените улички в градове и селца в 27 държави, влиза и в България

В България стъпва най-мощното разузнаване на света - Google Street View, съобщи "Труд" в днешния си брой.

Супермодерната технология, която снима и пуска в интернет 360-градусови образи дори от най-затънтените улички в градове и селца в 27 държави, влиза и в България, пише изданието, като цитира Венета Шопова, председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

В Германия комисията за защита на личните данни води дело срещу компанията заради използването на технологията, при която "неволно" били събирани лични данни на потребителите в продължение на 6 години.

Преди дни българската КЗЛД е била посетена официално от делегация на Google - Саймън Мийхън от офиса на фирмата в Ирландия и Ева Мартиникова от клона в Чехия. Двамата уведомили официално представителите на българската държава, че възнамеряват да заснемат детайлно всички населени места у нас, за да ги пуснат в своето интернет приложение.

Ако това стане, интернет потребители от цял свят ще могат да видят всяка къща в България, всяка паркирана кола и дори прането по терасите, пише авторът на публикацията Иван Димов.

"Казаха ни, че могат да заснемат цяла България за месец. Но понеже им трябва слънчево и сухо време, вероятно ще се справят за 2 месеца", разказа пред "Труд" Венета Шопова. За своите коли с камери (виж долу) щели да наемат и обучат български шофьори.

Заснетото обаче ще се анализира и монтира в чужбина. Емисарите на Google декларирали, че по време на снимките вече не събират Wi-Fi данни. Те замъгляват номерата на колите и лицата на хората, които попаднат в обективите им на улицата.

Компанията щяла да предприеме и масирана информационна кампания у нас, преди да започне снимките.

"Не можем да им забраним, ако са спазили уведомителния режим и са се регистрирали като администратор на лични данни", сподели Венета Шопова. Google са наели българска адвокатска кантора и щели да решат дали да регистрират фирма у нас, или да действат чрез представителството си в Ирландия. Във втория случай малко ще затруднят КЗЛД, защото всяка проверка на техните действия ще трябва да се възлага "по делегация" на ирландския орган за защита на данните.

Няколко месеца ще са нужни, за да се обработят заснетите образи и да се качат в интернет, като се напаснат с Google Maps и Google Earth.

Снимат отвсякъде

Три вида превозни средства използва Google, за да направи своите снимки. Най-срещани са колите с монтирани на покрива камери. Те заснемат всички урбанизирани райони, където има широки и добри пътища. В автомобилите има миниатюрни компютри, които преработват и съхраняват в реално време записаните образи.

За тесните улички, за архитектурните резервати и паметници на културата се ползват велосипеди. Типовото колело с камера е известно като Google Trike (гугъл трайк) - защото всъщност представлява триколка. С тези велосипеди се заснема вътрешността на музеи, университетски градчета, паркове и стадиони, където автомобилите са забранени. Трайкът е изобретен от инж. Дан Ратнър, който искал, докато снима, да поддържа и физическата си форма.

Камери на Google са инсталирани и на десетки шейни, които снимат високо в планините. Използват се суперздрави харддискове, опаковани в ски якета, за да не блокират от студа.

10 държави на ЕС обаче не пускат компанията

- Google Street View не е активен на територията на 10 страни членки на Европейския съюз (ЕС). Това са България, Кипър, Румъния, Латвия, Литва, Малта, Полша, Унгария, Словения, Словакия.

- Wi-Fi данни са били събирани на територията на 17 страни членки на ЕС. В момента на територията на 2 от тези страни Google Street View не е активен (Австрия и Белгия).

- В 11 от 17-те държави са били проведени разследвания, основно във връзка с нерегламентиран достъп до Wi-Fi мрежи и други лични данни (Австрия, Белгия, Чехия, Финландия, Германия, Италия, Великобритания, Испания, Люксембург, Швеция, Ирландия).

- Понастоящем разследванията са завършили единствено във Франция, Великобритания и Ирландия. Те са допълнени и от разследвания в 4 държави извън ЕС: Австралия, Канада, САЩ и Швейцария.

- В пет от държавите членки е бил изискан достъп до харддисковете на Google.

- В 3 държави от ЕС е бил поискан достъп до пълната база payload данни (Испания, Франция, Холандия). Извън държавите членки на ЕС такъв достъп е изискан единствено в Канада.

- В 6 държави от ЕС е изискано заличаване на данни (Франция, Испания, Австрия, Дания, Ирландия, Великобритания).

- В 3 държави от ЕС е било проведено и паралелно наказателно разследване. В Белгия и Люксембург то е било под формата на неофициални контакти с прокурор. В Германия е било проведено цялостно отделно наказателно разследване.

- Извън страните в ЕС наказателно разследване е било провеждано в Австралия и САЩ (в 38 щата).

Скандалите са свързани с възможността колите с камери да получават данни от безжичните интернет мрежи. Ако имате рутер вкъщи, а по улицата снима екип на Google, е възможно да бъдат разкрити вашите MAC адреси (уникален идентификатор в мрежовия интерфейс). В Холандия например компанията е отнесла солена глоба, защото е събрала 3,6 милиона MAC адреса.

Опасенията на интернет специалистите са, че при незащитени Wi-Fi мрежи Google може да извлече имейл адреси, използвани в момента на снимането, IP адреси на компютри, имена и фамилии на хора, както и най-различни други лични данни. Колите с камерите имат способност и да локализират базовите станции на мобилни оператори, но не е известно дали могат да събират данни за телефонни разговори.

Oще:   google  street view  българия  ирландия  кзлд  лични данни  потребители  рутер  улици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.05.2011, 16:47

7 Galya Tsvetanova | 04.07.201121:10

http://maps.google.es/maps?hl=es&ie=UTF8&t=h&layer=c&cbll=40.32258%2C-3.864094&panoid=1cpXTyttRPDgR8Z1vWWM4Q&cbp=13%2C107.44%2C%2C2%2C0.23&source=embed&ll=40.322537%2C-3.864138&spn=0%2C0.001092&z=19
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

6 Thea Atanasova | 02.07.201122:47

Ахуаху, че ти тук други виждал ли си?? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

5 axyaxy | 02.07.201119:32

само престъпниците се страхуват от наблюдение Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

4 Гризли | 02.07.201119:12

Хе, че да не би някой досега да се е съмнявал, че трафика в най-използваната търсачка не се проследява?! Или че не се следят имейлите в gmail?!
На никой ли не му е хрумвало, че щом гугъл успява да намери толкова много "скрити" неща, значи някой позволява да се намират същите тези неща.... Смее се
И нали точно така, по търсене на израз или дума, се води борба с "терористите"?

Така че според мен отдавна гугъл знае всичко за всеки, който би могъл да бъде интересен на дадени служби... Сега поне официално казват, че ще дойдат в България...
Всъщност дори и при известяване от страна на гугъл не съм съгласен да се снима и сканира толкова подробно, но то така или иначе такива неща кога са зависели от някой от нас? Така или иначе ще стане каквото реши някой политик...
Парите правят чудеса, а ние само ще останем да се чудим дали някой няма да ни снима на улицата, та после да ни гледа цял свят какви хубавци сме! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

3 sake | 02.07.201114:31

Ако вие имате ,страхова невроза.Това съвсем не означава,че не сте под наблюдение. Много щастлив на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 00:58

2 Shash | 02.07.201112:20

Това като един познат, който ми заяви, че като ме следят къде ходя с Айфона, щели да ме обвинят в тероризъм. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2011, 11:35

1 sharo | 02.07.201112:01

Е какво толкова, че събирали MAC адреси... Apple събират, MAC адреси, координати на GSM клетки, информация къде и как сте се движили.... и после вашият iPhone/iPad/iShit ги ъплоудва на сайта на фашистите, за да може император Стив Джобс да провери дали не сте правили нещо неразрешено....
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани