Масовото следене в САЩ – извън закона | webcafe.bg
newscafe

Масовото следене в САЩ – извън закона

Webcafe.bg
17.12.2013, 11:25 (обновена 17.12.2013, 16:07)
Подслушване

Вашингтон не е доказал, че личните данни са спрели атаки

Събирането на информация за телефонните разговори на американски граждани е незаконно, според решение на съдия във Вашингтон, предаде Ройтерс.

„Не мога да си представя по-безразборна и тиранична намеса от това систематично и високотехнологично събиране и задържане на личните данни на практически всеки гражданин", пише в мотивите си съдия Ричард Леон, назначен от Джордж Буш - младши през 2002 г.

Конкретното дело е заведено от консервативния юрист Лари Клеймън и Чарлс Стрейндж, описан в съдебните документи като баща на криптолог от Агенцията за национална сигурност, убит в Афганистан през 2011 г. Съдията е разпоредил правителството да спре да събира информация за двамата тъжители, които са клиенти на мобилния оператор Verizon.

Съдията изрази скептицизъм за стойността на програмата за електронно следене, като посочи, че правителството не е оповестило за даже един случай, в който събраните данни са предотвратили атака. „Това е важно, защото за да бъде конституционно допустима програмата, трябва да е доказано, че ефективността й надминава интереса за запазване на личното пространство на гражданите, посочи той.

Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност и ЦРУ Едуард Сноудън, който първи разпространи информация за мащабното електронно следене, приветства съдебното решение. „Действах с вярата, че програмите за масово следене на АНС са противоконституционни и американското общество заслужава шанс да види решаването на подобни въпроси в отворени съдилища", коментира той.

Представител на президентската администрация посочи, че преди решението на Леон, 15 различни съдии от секретния Съд по въпросите на външното разузнаване са излизали с решение, че събирането на метаданни (телефонни номера, местонахождение, информация за SIM картите) е законно.

"Смятаме, че програмата действа в рамките на конституцията, както други съдии вече отсъдиха", коментира говорителят на Министерството на правосъдието Андрю Амес. Verizon отказаха коментар.

Решението на съдия Леон може да бъде обжалвано „в светлината на засегнатите големи интереси в областта на националната сигурност".

Oще: агенцията за национална сигурност  едуард сноудън  конституция  подслушване  сащ  следене 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани