Оманският фонд иска преструктуриране и държавна помощ за КТБ | webcafe.bg
newscafe

Оманският фонд иска преструктуриране и държавна помощ за КТБ

Webcafe.bg
10.09.2014, 22:40 (обновена 11.09.2015, 19:46)
ктб

БНБ съобщи за получено писмо с интерес към КТБ от Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), други непосочени акционери и потенциални инвеститори. Писмото е получено чрез EPIC - финансов консултант с изключителни права, а целта е преструктуриране на КТБ по правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз.

Към днешна дата не е постъпило никакво предложение от страна на мажоритарния собственик Цветан Василев, който е в Белград и е издирван от Интерпол.

EPIC предлага сключване на договор за неразкриване на информация с правителството и БНБ, въз основата на който EPIC да имат достъп до непублична информация за КТБ и да водят разговори с правителството и БНБ с цел изготвяне на план за преструктуриране на КТБ,

Писмото не съдържа конкретни параметри за финансови и правни ангажименти от подателя, но като важна част от процеса на търсене на решение от страна на акционерите и други потенциални инвеститори ще бъде разгледано внимателно от БНБ и в координация с правителството своевременно ще вземе отношение по направеното предложение.

22 август БНБ изпрати писма до двата най-големи акционера в КТБ - „Бромак" АД и ФГДРСО с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС.

ФГДРСО заяви намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Заявено бе, че това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка („дю дилиджънс") и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

БНБ продължава работата по одита на състоянието на банкова група КТБ.

Oще: бнб  бромак  държавна помощ  ктб  министерски съвет  омански фонд  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.