Втора здравна осигуровка заради избор на екип | webcafe.bg
newscafe

Втора здравна осигуровка заради избор на екип

Webcafe.bg
05.06.2012, 11:29 (обновена 05.06.2012, 12:14)
Десислава Атанасова

Снимка: © Sofia photo agency

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова: Не е редно да се заплаща за избор на екип или лекар

Пациентите, които искат да бъдат лекувани от конкретен лекар или екип, да се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга. Такава промяна в нормативната уредба смята да предложи здравният министър Десислава Атанасова. Не е редно да се заплаща за избор на екип или на лекар в лечебните заведения, потвърди в интервю за БТА позицията си тя.

Подкрепям изцяло мнението на националния омбудсман Константин Пенчев, който обяви избора на екип за незаконен и се надявам, че ВАС ще се произнесе по този въпрос съвсем скоро, каза още Атанасова. 

По думите й не е оправдано това, което се случва сега - здравноосигурен гражданин да заплаща допълнително избор на екип в болница, за да получи правото да бъде лекуван от желан от него лекар, а не от лекар, който самият той не познава.

Може би първоначално ще пристъпим към отпадане на избора на екип за родилки и деца, а на по-късен етап и за всички пациенти, посочи министърът на здравеопазването.

По повод заплащането на здравни вноски Десислава Атанасова припомни, че наскоро МС прие предложения за промяна в Закона за здравното осигуряване, а също и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които в най-скоро време ще бъдат гласувани в Народното събрание.

С тях се въвежда изискване за представяне на удостоверение от НАП за липса на задължения за здравноосигурителни вноски при закупуване или прехвърляне на собственост върху недвижимо имущество или превозно средство.

Вярвам, че тези мерки ще дадат резултат и броят на изрядните граждани ще се увеличи, коментира Атанасова.

Oще: болница  десислава атанасова  екип  здравни осигуровки  избор  лекар  лечение  фонд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 07.06.201213:07

В същност за пенсионерите е необходима и ТРЕТА здравна осигуровка,която да защити хлябът и хапчето им от "екипа",уредил се за правителство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

3 Bobby_gBG | 05.06.201217:09

Смятам го за горе-долу добра идея, доста по-трудно ще е сега да бъде изнуден някой "доброволно" да си избере екип...

Но пак си има начини който си иска да получи едни пари под масата, така че и на този закон ще му видят цаката българските честни лекари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 05.06.201213:21

Втора здравна осигуровка
------------

кога ше има трета?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 05.06.201212:49

Като деца лекарите не са плащали такси на училището,в което са се записали да учат.Днес и техните деца не плащат такси за държавните училища.Никой лекар не е плащал на учителят,който го е научил да пише грозните си рецепти или да пресмята доходите си с десетични дроби.Но днес ВСИЧКИ учители им плащат като попове!Истинските лекари и здравеопазването бяха убити заедно с комунизма.За да останат болници,като МОЛ-ове и лекари-като бакали.Е,и нация,която гасне Бесен
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани