Министърът на финансите: Влизаме в еврозоната, когато настъпи моментът | webcafe.bg
newscafe

Министърът на финансите не казва кога влизаме в еврозоната

Webcafe.bg, по bTV
02.10.2013, 15:15 (обновена 02.10.2014, 16:43)

Министърът на финансите Петър Чобанов не казва кога ще влизаме в еврозоната, а само:"Когато настъпи моментът".

А моментът ще настъпи при "рестартиране на икономическия растеж и подобряване на конкурентоспособността", става ясно от изявлението му пред CNBC на икономически форум в Москва.

"България все още не е готова за еврозоната. На този етап предпочитаме да изчакаме да завършат реформите и преструктурирането на институциите във валутния съюз, за да видим каква ще е окончателната форма, която ще придобие", обяснява министърът пред CNBC.

"Предишното правителство не беше последователно относно позицията ни за еврозоната. Първо казаха: "Ще се присъединим веднага", а след това оставaха в изчаквателна позиция", отбеляза Чобанов.

Всъщност истината е, че предшественикът му Симеон Дянков обяви еврозоната за приоритет, а като година на влизане посочи 2013-а - последната година от мандата на ГЕРБ. Впоследствие тази цел беше изоставена.

Чобанов за сетен път повтаря тезата, че единствените социални протести у нас са били през февруари - по време на предишното правителство.

"Политическата обстановка е предизвикателство за нас, но тя също ни помага да запазим фокуса върху провеждането на реформи", посочи Чобанов. Той подчерта, че правителството работи по ясна програма за рестартиране на икономиката и решаване на социалните проблеми и резултатите от нея ще покажат заслужава ли си да управлява или не.

Чобанов обясни, че в момента се подготвя бюджетът за 2014 г. и се разработват законодателни промени, които ще доведат до засилване на конкурентоспособността и ще увеличат възможностите за участие на малките и средни предприятия в обществени поръчки.

Финансист №1 допълни, че в момента се работи и за намаляване на административната тежест върху бизнеса и гражданите, както и за преструктуриране на публичните разходи, за да се освободи място за инвестиции.

Oще: бюджет  бюджет 2014  еврозона  петър чобанов  протести 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.