Министърът на финансите: Влизаме в еврозоната, когато настъпи моментът | webcafe.bg
newscafe

Министърът на финансите не казва кога влизаме в еврозоната

Webcafe.bg, по bTV
02.10.2013, 15:15 (обновена 02.10.2014, 16:43)

Министърът на финансите Петър Чобанов не казва кога ще влизаме в еврозоната, а само:"Когато настъпи моментът".

А моментът ще настъпи при "рестартиране на икономическия растеж и подобряване на конкурентоспособността", става ясно от изявлението му пред CNBC на икономически форум в Москва.

"България все още не е готова за еврозоната. На този етап предпочитаме да изчакаме да завършат реформите и преструктурирането на институциите във валутния съюз, за да видим каква ще е окончателната форма, която ще придобие", обяснява министърът пред CNBC.

"Предишното правителство не беше последователно относно позицията ни за еврозоната. Първо казаха: "Ще се присъединим веднага", а след това оставaха в изчаквателна позиция", отбеляза Чобанов.

Всъщност истината е, че предшественикът му Симеон Дянков обяви еврозоната за приоритет, а като година на влизане посочи 2013-а - последната година от мандата на ГЕРБ. Впоследствие тази цел беше изоставена.

Чобанов за сетен път повтаря тезата, че единствените социални протести у нас са били през февруари - по време на предишното правителство.

"Политическата обстановка е предизвикателство за нас, но тя също ни помага да запазим фокуса върху провеждането на реформи", посочи Чобанов. Той подчерта, че правителството работи по ясна програма за рестартиране на икономиката и решаване на социалните проблеми и резултатите от нея ще покажат заслужава ли си да управлява или не.

Чобанов обясни, че в момента се подготвя бюджетът за 2014 г. и се разработват законодателни промени, които ще доведат до засилване на конкурентоспособността и ще увеличат възможностите за участие на малките и средни предприятия в обществени поръчки.

Финансист №1 допълни, че в момента се работи и за намаляване на административната тежест върху бизнеса и гражданите, както и за преструктуриране на публичните разходи, за да се освободи място за инвестиции.

Oще: бюджет  бюджет 2014  еврозона  петър чобанов  протести 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани