Рязко се е повишило нивото на река Дунав в началото на българския участък, а код "оранжев" заради проливните дъждове и силен вятър на места, е обявен в половин България | webcafe.bg
newscafe

Вали, та се къса в половин България...

Webcafe.bg
04.12.2010, 13:18 (обновена 04.12.2010, 18:55)
Дунав наводнения

Снимка: © БГНЕС

Рязко се е повишило нивото на река Дунав в началото на българския участък, а код "оранжев" заради проливните дъждове и силен вятър на места, е обявен в половин България. Едва ли обаче ще се стигне като летните наводнения - на снимката

Рязко се е повишило нивото на река Дунав в началото на българския участък, а код "оранжев" заради проливните дъждове и силен вятър на места, е обявен в половин България. Най-силно вали в София, Благоевград, Кюстендил, Враца, а в Перник призоваха гражаните да имат готовност за евакуация, ако нивото на река Струма и притоците й, които са в близост до жилищни сгради, се повиши още. Кметът на община Перник Росица Янакиева обяви частично бедствено положение.

Скъса се и стената на микроязовира в село Големо Бучино. Водата е заляла жп линията и двайсетина къщи в село Драгичево.

От община Перник призовават всички, които живеят край реките Струма и Рудащица да се евакуират. В Драгичево са пристигнали екипи, осигуряващи евакуация на хората, но местните жители пазят къщите си и не желаят да ги напускат, съобщи кметът на селото Росица Стоянова.

Код "оранжев" означава, че има опасни явления и гражданите трябва да внимават повече. Единственият по-висок код на опасност е код "червен". Използват се още два кода за предупреждение - "зелен", при който синоптичната обстановка е спокойна, и "жълт".

В хидрометеорологичната станция в Ново село е регистрирано чувствително покачване на дунавското ниво с 86 сантиметра за последните 24 часа. Шест метра достигна нивото на река Дунав при Видин след повишаване с 60 сантиметра. До достигане на критичните за Видин стойности остават метър и половина.

В региона продължава да вали. Между 10 и 13 литра на квадратен метър е измереното количество валежи във Видин, Грамада и Белоградчик.

Дъждът e прогонил катаджиите по целия главен път Е-79, предаде агенция "Фокус".
Много наводнени участъци по главен път Е-79 в област Благоевград. Нивото на река Струма се е вдигнало рязко. Наводнен е главен път Е-79 на изхода от Дупница заради прелели канали за напояване. В Дупница е преляла река и има наводнени автокъщи.

Големи паднали камъни има на Е-79 между Симитли и отбивката за Крупник и Брежани в посока Кулата. Опасност от падащи камъни има в Кресненското дефиле, на прохода Предел и в района на село Места. Пороен дъжд вали в района на Кресненското дефиле.
Проливен дъжд вали в района на Дупница - Сапарева баня. Наводнен е участък при пътя Рила - Рилски манастир при река Джерман.

Код "оранжев" в 15 области

Код "оранжев" е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, София - град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. Данните са от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН пред агенция "Фокус". В Кърджали също е обявен код "оранжев" - заради силния вятър, който е 25 м в секунда.

Очаква се предупредителният код да остане в сила до края на деня в тези области. В източните райони е обявен "жълт" код. Там се очакват валежи до 15-20 литра/ кв.м.

За последните 12 часа в района на ж.к. "Младост" в София падналото количество валежи е 22 литра на кв.м. В Кнежа е паднало най-голямо количество дъжд - 26 литра, във Враца - 18 литра. В Оряхово, Ловеч, Плевен и Кюстендил - 14 литра. В Драгоман, Благоевград и Сандански - 11 литра, в Монтана - 8 литра на квадратен метър.

Екипи на "Гражданска защита" отводняват мазета и шахти в София след получени множество сигнали за наводнени приземни етажи и пътни участъци. Има доста наводнени мазета в  Горубляне, Горна Баня, Люлин, Бистрица, Драгалевци.

Отводнени са няколко участъка в района на Симеоновско шосе, Околовръстен път, в района на бул. "Никола Габровски".

Рязко се е покачило нивото на реките Перловска и Владайска в центъра на София. Има закъсали автомобили на Околовръстния път заради наводнен участък. Наводнена е новоизградената южна дъга на Околовръстния - от квартал Бояна до разклона за Симеоново.

Служители на "Охранителна полиция" са разчистили от превозни средства южната дъга на Околовръстното шосе и трафикът се пренасочва от моста до кв. "Бояна", по панорамния път и през града.

"ГБС инфраструктурно строителство" и "Пътища и съоръжения" в момента правят временни отливни канали по южната дъга под Витошката река, за да не се допуска наводняване на пътните платна, съобщи БТА. Овладяна е обстановката около дигата на река Какач в район "Връбница". В момента се укрепва дигата на река Искър в квартал "Курило". Работи се и при бул. "Ломско шосе", където част от пътното платно е било залято.

Дъждът преминава в сняг

Очаква се днес на някои места в Северозападна България, по високите полета на Западна, в Предбалкана, а по-късно - и на места в Североизточна България, дъждът да премине в сняг. Утре не се очакват проливни валежи, съобщи БТА.

Днес обаче валежите ще продължат през целия ден.чително се е повишило нивото на река Струма в Пернишко, казва началникът на областното управление "Гражданска защита" Емил Бачев, цитиран от БТА. По думите му в Перник то е под 50 см от критичния праг. Лек разлив има в радомирското село Негованци. Неговият кмет и специалисти от Гражданска защита са на мястото.

От дъжда чувствително се е повишило нивото на притоците на Струма край с. Драгичево и пернишкия квартал "Сини вир". Районите са под постоянно наблюдение като потенциално опасни.

Обстановката в Перник е много тежка, заяви кметът на Перник Росица Янакиева. "Нивото на река Струма е много високо. В село Батановци има проблеми, както и на пътен възел "Даскалово", където е строителството на автомагистрала "Люлин", там работят "Мапа Дженгиз", добави тя.

В квартал "Дупките" също има наводнения. В село Дивотино реката е преляла и е заляла пътя. Тролейбусното депо е залято, вътрешно-градската магистрала в района на "Шел", на няколко места в Батановци, селата Ярджиловци, Драгичево, Богданов дол, колекторът в района на кв. "Изток", бл. 62, местността "Дупките" в кв. Могиличе, част от кв. "Хумни дол".

Работят екипи на Гражданска защита, ВиК, регионална дирекция "Пожарна безопасност и спасяване", всички строителни и поддържащи фирми.

Язовир Студена е в нормални нива и е спряно изпускането му.
Три деца са извадени живи от придошлите води на реката в Старо село.
Общинският кризисен щаб работи в кабинета на кмета и можете да подавате сигнали на телефони: 60 29 33; 684 212; 112.

Oще: българия  валежи  вятър  гражданска защита  дъжд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.