И Франция стяга пазара на труда за имигрантите | webcafe.bg
newscafe

И Франция стяга пазара на труда за имигрантите

Webcafe.bg
18.04.2011, 09:54 (обновена 18.04.2011, 10:55)
улица, хора

Франция ще скъси списъка на профедиите, които са отворени за чуждестранни граждани

Френският министър на труда Ксавие Бертран обяви намерението си да "скъси" списъка с професиите, които -поради недостиг на квалифицирана работна ръка във Франция, са отворени за чуждестранните граждани, предаде агенция Франс прес.

Декрет от 2008 г. посочва около 30 професии, в които недостигът на работна ръка оправдава наемането на чуждестранни работници. В тази връзка Бертран заяви, че неговата роля изисква да спомогне обучаването на безработните французи в сектори, които изпитват недостиг на работна ръка.

Министърът възнамерява да промени списъка, но също така и политиката на заетостта, като направи от професиите с недостиг на работници приоритетна зона на действие.

Бертран обясни, че за Франция е възможно да намали легалната си имиграция, свързана с пазара на труда, която според него в момента възлиза на около 20 хиляди души.

В края на минлата седмица френският вътрешен министър Клод Геан обяви, че иска да намали годишната легална имиграция с около 20 000 души. По думите му ще се свие броят на издаваните разрешителни за имигрантите, които подават документи на професионално или семейно основание.

Страх от африканска вълна

Междувременно председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предупреди държавите-членки да не преувеличават заплахата от вълна имигранти от Северна Африка и настоя да уважават европейските правила за свободно движение.

"Разбира се, има риск от миграция, но не трябва да го преувеличаваме", заяви бившият белгийски премиер пред френски медии вчера.

Средиземноморските държави Италия, Гърция, Малта и Испания предупредиха, че броят на имигрантите от Северна Африка нараства.

Франция, която все още не е засегната от мигранти, които пристигат директно на френска земя, настоява Италия да не позволява на тунизийски бежанци да прекрачват границата й.

Ван Ромпой призна, че има проблем и предупреди държавите-членки да бъдат готови да го обсъдят на срещата на върха на ЕС на 24 юни. Той обаче подчерта, че европейските лидери не трябва да предприемат едностранни действия.

Председателят на Европейския съвет поиска най-вече от Италия и Франция да зачитат "духа на шенгенското споразумение за свободно движение".

Oще: емигранти  имигранти  пазар  труд  франция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.