Задават ли се и студентски протести | webcafe.bg
newscafe

Идат ли и студентски протести

Webcafe.bg
08.12.2011, 15:22 (обновена 08.12.2011, 15:53)
сергей игнатов

Снимка: © БГНЕС

Сергей Игнатов: Ако университетите вдигнат таксите, то това ще са собствените им приходи

Студентите имат право да протестират, но ме притеснява, че се поддават на манипулация. Това заяви просветният министър Сергей Игнатов на студентския празник 8 декември.

Преди ден студенти от няколко големи университета създадоха стачен комитет заради намерението на правителството да повиши таксите им догодина. В преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета за 2012 г. се предвижда таванът на таксите, който в момента е 50 на сто от базовия норматив за издръжка на студент, през 2012 г. да стане 2/3 от издръжката.

Недоволството на студентите е и заради намалени стипендии, освен за увеличението на семестриалните такси, както и спрените пари за ремонт на общежития и намалените средства за студентска мобилност.

Според Игнатов не е вярно, че средствата от бюджета за студентски стипендии за 2012 г. са намалени, а напротив - увеличават се с 6 млн. лева и са общо над 31 млн. лева.

"Разрешава се през 2012 г. студентските такси да се вдигнат до две трети, но моят разговор с ректорите показва, че те нямат такова намерение", заяви министърът. По думите му с предложението в закона се дава възможност на ректорските ръководства според техните приоритети да решат кои студенти искат да подкрепят повече - отличниците или социално слабите. "Ако университетите вдигнат таксите, то това ще са собствените им приходи", заяви Игнатов.

Според него не се намалява и издръжката на университетите - увеличава се с 11.2 млн. лева.  Просветният министър отново припомни, че през 2012 г. 15 млн. лева ще бъдат разпределени допълнително между университетите за диференцирано финансиране на отделните професионални направления. Така най-добрите висши училища ще получат до 25% повече средства, а през юни 2011 г. получиха по 10%, добави той.

На въпрос защо е било направено предложението за увеличение на студентските такси Сергей Игнатов заяви, че основната цел е да има повече уважение към публичните разходи, тъй като държавното висше образование се финансира от нашите данъци. Той заяви, че ако започне студентска стачка, неговият план за действие ще е да изпълнява бюджета на държавата, а студентите имат право да протестират, както всеки български гражданин.

Идната седмица главният секретар на министерството Красимир Вълчев ще има среща с представители на Националното представителство на студентските съвети. "Няма проблем да дойдат и представители на протестиращите студенти", каза Игнатов.

Oще: бюджет  министър  протести  сергей игнатов  стипендии  студенти  такси  университети 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.09.2010, 14:41

1 sunny_smile | 09.12.201108:59

"защо е било направено предложението за увеличение на студентските такси Сергей Игнатов заяви, че основната цел е да има повече уважение към публичните разходи, тъй като държавното висше образование се финансира от нашите данъци"
Или по скоро защото министър е бивш ректор на един от най-големите частни университети, на които не им изнася държавните да са с толкова ниски такси ? Факт, парите са от нашите данъци, но аз предпочитам парите от моите данъци да отиват за образованието на децата ни, а не за комисия Антимафия,помощи на циганите и бензин в депутатски коли.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани