Повече пари за добрите университети, по-малко за безполезните | webcafe.bg
newscafe

Повече пари за добрите университети

Webcafe.bg
04.11.2010, 14:27 (обновена 04.11.2010, 15:41)
Сергей Игнатов

Снимка: © БГНЕС

Намалението на субсидията ще става "стъпаловидно", първоначално с около 10%. каза Игнатов

От средата на 2011 г. приоритетно ще бъдат увеличени средствата на "добрите" университети и намалени за тези, които произвеждат трайно безработни висшисти. Тенденцията е да престанем да плащаме на тези, които имат лоши резултати. Това заяви днес министърът на образованието Сергей Игнатов при представянето на рейтинговата система на висшите училища.

Намалението на субсидията ще става "стъпаловидно", първоначално с около 10%, заяви още Игнатов. Според него трябва да изравним стандартите на висшето образование с европейското. "Това е хранителна верига, която държавата издържа. На определени места това са специалности и катедри, от които няма полза. И за самия университет е по-добре сам да поеме грижата за преформатирането", каза още Игнатов.

Рейтинговата система на университетите е разработена от министерството на образованието и институт "Отворено общество". Адресът на системата е http://rsvu.mon.bg/ и ще бъде активен от утре.

Тя дава цялостна представа за системата на висшето образование у нас, заяви при представянето на системата Сергей Игнатов. Той отбеляза, че системата ще окаже влияние върху бъдещето финансиране на висшите училища.

Въз основа на заложените в системата 51 индикатора потребителите могат да направят над един милиард различни класации на висшите училища.

Програмният директор на института "Отворено общество" Боян Захариев посочи, че това е рейтингова система, а не рейтинг на висшите училища и представлява класация по професионални направления. Тя няма за цел да подреди висшите училища, както и да каже кое е най-доброто от тях в България, уточни Боян Захариев.

В зависимост от това дали се е ориентирал към икономика, хуманитарни или технически науки, медицина, право или изкуства, дали държи на научната дейност или на материалната база, кандидат-студентът ще може да класира училищата според своите предпочитания.

Освен това ще може да се ориентира как са се реализирали вече завършилите всеки от ВУЗ-овете студенти и дори какви заплати получават.

Игнатов заяви, че СУ предлага обучение по 24 професионални направления и почти всички от тях са на водещи позиции по рейтинг. Той препоръча природо-математическите и инженерните специалности.

Oще: образование  рейтингова система  университети  финансиране 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани