ЕБВР: Източна Европа може и да не настигне Запада | webcafe.bg
newscafe

ЕБВР: Източна Европа може и да не настигне Запада

Webcafe.bg
21.11.2013, 09:10 (обновена 21.11.2013, 09:26)
икономика

Снимка: © Getty Images

Политическите и икономически реформи в Източна Европа след падането на комунистическите режими са спрели. За някои страни от региона дори е възможно никога да не достигнат сегашното ниво на западноевропейските си съседи. Това пише в годишният доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Основната причина за спирането на реформите е финансовата криза от 2008 г. Според банката страните вземат правилни икономически мерки, но не могат да ги изпълнят на практика заради тромавите институции и интересите на трети лица.

"Когато погледнете какво се случи в тези страни в последните 10 години, установявате, че нямаше много промени от гледна точка на реформи", каза главният икономист на банката Ерик Берглоф. Той допълни, че връзката между икономиката и политиката е по-видима от всякога.

Според експертите най-лесният начин да се подобри ситуацията в източноевропейските държави е чрез отваряне на международната търговия, достъпна среда за чуждестранните инвеститори и най-вече поемане на отговорност от политиците.

ЕБВР смята, че дори капиталовите потоци към Централна и Източна Европа да се възстановят, стагнацията в политическите и институционалните реформи ще пречи на инвестициите и се е превърнала в най-толямата заплаха за растежа.

В следващите 10 години производителността ще се подобрява със скромните 2-4 процента, след което вероятно ще започне да намалява.

При такова темпо, допълват от ЕБВР, "конвергенцията с жизнените стандарти в Западна Европа ще спре за някои държави и ще се забави до пълзене напред за много други". В този сценарий само Централна Европа (тук се включват и Хърватия и Словения) и балтийските републики ще достигнат след 20 години 60% от средния доход на глава от населението в 15-те по-развити страни в ЕС. Останалите анализирани държави на изток ще останат далеч под този праг.

Oще: ебвр  ес  източна европа  икономики  криза  словения  страни  хърватия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани