Какво ни (с)готви властта за 2014 | webcafe.bg
newscafe

Какво ни (с)готви властта за 2014

Webcafe,bg
01.01.2014, 12:06 (обновена 01.01.2014, 13:57)
Пламен Орешарски

Снимка: © Sofia photo agency

Срокът за отписване на публични задължения, погасени по давност, е до края на 2014 г. Дълговете с изтекла погасителна давност отпреди първи януари 2008 г., могат да бъдат отписани с подаването на писмено възражение пред НАП.

Всеки може онлайн да провери какви задължения има. За целта трябва да вземе своя персонален идентификационен код, който се издава безплатно в офисите на НАП.

Възражението се подава лично или по пощата. Важно е в него да бъде описано всичко стриктно. След като вече сте подали възражение, след 10 дни проверете отново статуса си, тъй като е възможно, задължения, за които смятате, че са погасени по давност, по закон да не могат да бъдат погасени. Ако са предприети действия по обезпечаване или събиране на стари задължения, давността вече не е 5 години, а 10 години.

Минималната работна заплата от 1 януари става 340 лева. Заедно с това се увеличава и месечното обезщетение за майки във втората година от отпуска по майчинство - също от 310 лв. на 340 лв.

Максималният осигурителен праг се вдига от 2200 лева на 2400 лева тази година. Максималният размер на пенсията ще продължи да се определя както досега - 35% от максималния осигурителен праг. Така най-големите пенсии ще станат 840 лева вместо досегашните 770 лева.

Потребителската такса за посещение на лекар за пенсионерите става 1 лев при 2.90 лева през 2013 г.

Увеличава се данъкът за по-старите автомобили, които не отговарят на най-високите европейски екостандарти. Досега 50% отстъпка ползваха собственици на автомобили до 100 конски сили с катализатор. Занапред намаление от 50% ще има само за колите с мощност на двигателя до 74 kW и съответстващи на екологични категории Евро 3 и Евро 4, а за съответстващите на Евро 5 и 6 - с 60% намаление. Повечето автомобили у нас не попадат в тази категория.

От 1 януари влиза в сила обратното начисляване на ДДС при доставки на зърно и технически култури. Обратното начисляване на ДДС е изключение от общия принцип на данъка върху добавената стойност, при който данъкът се начислява не от доставчика, а от получателя.

Новият механизъм ще се отнася до зърнените и технически култури в непреработен вид, посочени в част втора на Приложение №2 от Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС).

В сила е законът, който забранява участието на фирми, регистрирани в офшорни зони, в 28 икономически дейности (внесен от Делян Пеевски и Йордан Цонев). Офшорки няма да могат да участват в обществени поръчки, да получават концесии, да се възползват от облекченията за инвеститори. Забранена зона за тях стават спортните клубове, мобилните оператори, медиите, социологическите агенции, организаторите на хазартни игри, банките, пенсионните дружества и застрахователните компании.

До март работещите на граждански договор са длъжни да внесат данъчна декларация и да платят данъка си за последните три месеца на 2013 г. според промяна в Закона за доходите, която е в сила от миналата година. За целта работодателите не трябва да са удържали данък за последните три месеца на годината от тези служители. В случай че са го направили по инерция обаче, това трябва да се посочи в декларацията. Внеслите данъчната си декларация и данъка си до 10 февруари 2014 г. ще ползват отстъпка от 5%.

От 1 януари токът за битови нужди е на по-ниски цени. С по около 0.9% намалява дневната тарифа и с по 10% нощната и на трите доставчика. Според изчисленията на синдикатите новите цени реално ще доведат само до 1-2% намаляване на сметките. Цената на природния газ остава непроменена.

Швейцарското правило, което ще заработи на 1 юли, пък предвижда всички пенсии да се увеличат с по 3%, което ще вдигне минималната пенсия за стаж от 150 лв. на 154.50 лв., а тази за старост - от 110 на 113 лева. Средната пенсия за страната за годината се очаква да надхвърли 300 лева.

Oще: автомобили  давност  данъци  ддс  задължения  минимална работна заплата  осигурителен праг  пенсии  пенсионери  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.