Магнатът Джордж Сорос дари 1 млн. долара за легализирането на марихуаната | webcafe.bg
newscafe

Сорос дари $1 млн. за легализиране на марихуаната

Webcafe.bg , По WSJ
27.10.2010, 11:33 (обновена 27.10.2010, 13:39)
Джордж Сорос

Снимка: © Getty Images

"Легализирането и облагането с данък на марихуаната ще спести на данъкоплатците разходи за арести и съдебни процедури и ще носи приходи на държавата", казва Сорос

Милиардерът Джордж Сорос дари 1 млн. долара в подкрепа на легализирането на марихуаната в Калифорния, съобщи Асошиейтед прес.

Дарението идва седмица преди въпросът да бъде подложен на референдум в американския щат. Това е най-голямото индивидуално дарение след това на основния спонсор на кампанията - предприемача Ричард Лий.

Сорос отдавна подкрепя реформирането на законодателството в тази област. Той бе един от главните финансови поддръжници на първата в историята на САЩ мярка, при която през 1996 г. в Калифорния беше легализирана употребата на марихуана за медицински цели.

В статия, публикувана в "Уолстрийт джърнъл", известният финансист и филантроп заяви, че легализирането и облагането с данък на марихуаната ще спести на данъкоплатците разходи за арести и съдебни процедури и ще носи приходи на държавата.

За вредата и ползата

„Нашите закони за марихуаната явно носят повече вреда, отколкото полза. Криминализирането на марихуаната не попречи тя да се превърне в най-широко използваното незаконно вещество в САЩ и много други страни", казва Сорос и допълва, че резултатът от него са огромни разходи и отрицателните последици.

Правоохранителните органи днес харчат милиарди долари на данъкоплатците  годишно докато се опитват да осигурят спазването на тази неизпълнима забрана. Приблизително 750-те хиляди ареста годишно за притежание на малки количества марихуана представляват повече от 40 на сто от всички арести, свързани с наркотици.

Регламентирането и данъчното облагане на марихуаната в същото време ще спестят на данъкоплатците милиарди долари, изразходвани за нуждите на правоприлагането, и същевременно ще донесат много милиарди долари приходи годишно.

Те ще доведат и до намаляване на престъпността, насилието и корупцията, свързани с пазара на наркотици, както и на нарушенията на гражданските свободи и правата на човека, които се случват, когато голям брой граждани, спазващи закона при други обстоятелства,биват арестувани. Полицията би могла вместо това да се концентрира върху тежките престъпления.

Кой има най-голяма изгода от запазването на незаконния статус на марихуаната?

Най-облагодетелствани са най-големите престъпни организации в Мексико и на други места, които печелят милиарди долари годишно от тази незаконна търговия, и които бързо ще загубят своите конкурентни предимства, ако марихуаната стане законен обикновен продукт, казва Сорос.

Някои твърдят, че те просто ще преминат към други незаконни дейности, но е по-вероятно те да бъдат отслабени, ако са лишени от лесните пари, които получават от марихуаната.

Тъкмо това е една от причините, поради които в Латинска Америка Комисията по наркотиците и демокрацията включва декриминализирането на марихуаната в списъка на препоръките си за реформиране на политиката за борба с наркотиците в Северна и Южна Америка.

Подобно на много родители, баби и дядовци и аз съм притеснен за младите хора, които имат неприятности с марихуана и други наркотици. Най-доброто решение на проблема е честното и ефективно "наркотично" образование.

Едно проучване след друго показват, че подрастващите имат по-лесен достъп до марихуана, а често и до други наркотици, от повечето възрастни, а често им е по-лесно да купят марихуана, отколкото алкохол. Легализацията на марихуаната може да направи по-лесно за възрастните да купуват марихуана, но е малко вероятно да я направи по-достъпна за младите хора. Бих предпочел да инвестирам средства в ефективно образование, а не в неефективни арести и затвор.

Oще: джордж сорос  калифорния  легализиране  марихуана 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.07.2013, 18:44

2 андрей карабанов | 02.07.201318:50

Легализация марихуана . Некие учёные давно утверждают ,что эта трава - успокаивает эпилепсию и много других полезных примесей . Зато табак - вреднее и намного сильнее чем анаша .
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

1 pueblo | 08.04.201116:57

Чуди се на кого ги дари бе,да го уеба...... Теааааааааааа,казвай ,ако си лапнала пачките Смее се
   

оценка

+0 -0