България последна в ЕС по производителност на труда | webcafe.bg
newscafe

България последна в ЕС по производителност на труда

Webcafe.bg , по БНР
15.10.2011, 15:30 (обновена 15.10.2011, 15:47)
Зима

Снимка: © Стоян Георгиев

България е на последно място в ЕС по производителност на труда

България е на последно място в ЕС по производителност на труда. Това сочи доклад на Еврокомисията за конкурентоспособността на държавите-членки. Производителността е приоритет за ЕС и ключов фактор за икономическото му възстановяване, припомни комисарят по индустрията и предприемачеството Антонио Таяни и призова за структурни реформи в тази посока.

Производителността на труда у нас е близо 3 пъти по-ниска от средната в ЕС и около 7 пъти под тази в Ирландия, която води класацията. Следват я Холандия, Австрия, Финландия и Австрия. Преди България, в дъното на таблицата, са Латвия, Румъния и Литва.

Данните за производителността на човек, зает в промишленото производство в отделните държави, са изчислени на база брутна добавена стойност. В доклада има и преглед на ключови елементи от бизнес средата в 27-те. За България е записано, че е изправена пред сериозни предизвикателства като намаляване на бюрократичните процедури, насърчаване на иновациите, подобряване на енергийната ефективност и развитие на пътна инфраструктура.

За справянето с тези проблеми е особено важно усвояването на еврофондовете, което остава драматично ниско, пише още в документа. Според него, иновативните компании у нас са едва 30% - значително под средния процент за Евросъюза, като делът им е по-малък само в Литва, Унгария, Полша и Латвия.

По друг показател доколко благоприятна за бизнес е регулаторната рамка в отделните държави, България е на средното за ЕС ниво.

Oще: българия  доклад  ек  ес  производителност  труд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 16.10.201118:21

Не във всичко сме последни!Ние сме на първо място по висока смърност на населението!Ние сме на първо място и по бедност/мизерия?/ в Европа.Ние сме единствената икономика в Европейският съюз,която не се научи да произвежда леки автомобили.Но нашите ръководители и банкери се возят на луксозни джипове,каквито и техните производители не си позволяват да карат!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

1 Блуждаещ читател | 16.10.201110:34

Образование бат' Бойко, образование....
Най-голяма добавена стойност има интелектуалния труд.
Общи работници под път и над път..
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани