България последна в ЕС по производителност на труда | webcafe.bg
newscafe

България последна в ЕС по производителност на труда

Webcafe.bg , по БНР
15.10.2011, 15:30 (обновена 15.10.2011, 15:47)
Зима

Снимка: © Стоян Георгиев

България е на последно място в ЕС по производителност на труда

България е на последно място в ЕС по производителност на труда. Това сочи доклад на Еврокомисията за конкурентоспособността на държавите-членки. Производителността е приоритет за ЕС и ключов фактор за икономическото му възстановяване, припомни комисарят по индустрията и предприемачеството Антонио Таяни и призова за структурни реформи в тази посока.

Производителността на труда у нас е близо 3 пъти по-ниска от средната в ЕС и около 7 пъти под тази в Ирландия, която води класацията. Следват я Холандия, Австрия, Финландия и Австрия. Преди България, в дъното на таблицата, са Латвия, Румъния и Литва.

Данните за производителността на човек, зает в промишленото производство в отделните държави, са изчислени на база брутна добавена стойност. В доклада има и преглед на ключови елементи от бизнес средата в 27-те. За България е записано, че е изправена пред сериозни предизвикателства като намаляване на бюрократичните процедури, насърчаване на иновациите, подобряване на енергийната ефективност и развитие на пътна инфраструктура.

За справянето с тези проблеми е особено важно усвояването на еврофондовете, което остава драматично ниско, пише още в документа. Според него, иновативните компании у нас са едва 30% - значително под средния процент за Евросъюза, като делът им е по-малък само в Литва, Унгария, Полша и Латвия.

По друг показател доколко благоприятна за бизнес е регулаторната рамка в отделните държави, България е на средното за ЕС ниво.

Oще: българия  доклад  ек  ес  производителност  труд 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 16.10.201118:21

Не във всичко сме последни!Ние сме на първо място по висока смърност на населението!Ние сме на първо място и по бедност/мизерия?/ в Европа.Ние сме единствената икономика в Европейският съюз,която не се научи да произвежда леки автомобили.Но нашите ръководители и банкери се возят на луксозни джипове,каквито и техните производители не си позволяват да карат!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

1 Блуждаещ читател | 16.10.201110:34

Образование бат' Бойко, образование....
Най-голяма добавена стойност има интелектуалния труд.
Общи работници под път и над път..
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани