Първанов поиска нова антикризисна политика. Стои зад кабинет, воден от Борисов | webcafe.bg
newscafe

Президентът: Костов е зъл гений, спрете импийчмънта

Webcafe.bg
12.03.2010, 13:37 (обновена 12.03.2010, 20:02)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Когато гръм удари, ехото дълго кънти

Иван Костов е злият гений на това правителство, Симеон Дянков води некадърна икономическа и финансова политика, но правителството НА БОЙКО БОРИСОВ няма друга алтернатива и президентът иска то да успее. Така изглежда "преводът" от днешната пресконференция на президента Георги Първанов, който показа добра форма, премерено чувство за хумор, комуникативност и владеене на положението.

В прав текст Първанов поиска да бъде спрян импийчмънтът, или ще се премине в друг режим на работа и комуникация. Стана ясно, че на ход е "сградата отсреща" - Министерският съвет, и с човека оттам държавният глава е отворен за диалог, няма нужда от помирителна среща.

Диалог под сатъра на импийчмънта обаче не може да има, ясно каза президентът. 

Държавният глава взе на прицел и вицепремиера Цветан Цветанов, който пръв се обяви за процедура за отстраняването му. Освен това даде да се разбере, че би било добре за Борисов и ГЕРБ да преразгледат партньорските си отношения с ДСБ и Иван Костов, чието име президентът спомена поне двайсетина пъти - наред с това на Дянков, като сложи и двамата в един кюп. А най-добре да се раздели и с двамата.

Продължителността на кризата ще бъде правопропорционална на присъствието на Симеон Дянков във финансовото министерство, каза президентът.

Въпреки съпротивата на Борисов, опитал се да спре ГЕРБ за отстраняването на президента, Първанов намекна, че едва ли Искра Фидосова е действала срещу волята на министър-председателя. Чух, че премиерът носел оставката в джоба си - не знам дали е така, но имам чувството, че в който и джоб да бръкне, вади импийчмънт, пошегува се Георги Първанов.

Първанов нямал съмнение, че манипулацията в шоуто е била подготвена от Дянков и екипа му, но оневини водещите и даже мило склони да гостува в същото шоу, поканен публично от Андрей.

По сериозните въпроси позицията на президента е три пъти не: не на ГМО в България, не на увеличението от 8 на 10% на здравните вноски, и не на готвената приватизация на 10-15% от държавната енергетика през Българската фондова борса. Според Първанов не е времето сега на подобна приватизация, която той определи като "не особено далновидно решение". (Тази идея се ползва с голямата подкрепа на Симеон Дянков и бизнесмени, определяни като "кръга "Капитал".)

Георги Първанов смята, че и 2010-а ще бъде година на кризата.

Освен това отново поиска да се отворят икономическите досиета, за да се види "кога олигарсите са станали такива".

И не даде ясен отговор какъв политически проект смята да прави след края на втория си и последен президентски мандат, който изтича през януари 2012 г.

В началото - тронно слово и градивна критика 

Брифингът при президента който - очевидно за да вдигне градуса на напрежението, закъсня с 2-3 минути, започна пред пълна зала от журналисти и камери, сред тях - един от "виновниците" - Андрей от "Вечерното шоу на Иван и Андрей", на задните редове - съпругата на Първанов Зорка Първанова. Събитието беше в церемониалната Гербова зала на президентството.

В първата част на пресконференцията президентът държа слово, във втората - отговаряше на  въпроси. Самият Първанов обяви кои ще са акцентите в словото му - антикризисна политика и визия за след кризата. Той не пропусна още в първите минути да цакне финансовия министър Симеон Дянков, изказал се нелюбезно за доклада на икономическия му съвет, "който дори не беше чел", каза президентът. Самият доклад беше окачествен от Дянков като "малоумен".

От първите думи на Първанов стана ясно, че на прицел е антикризисната политика на управляващите. "Не може да се води антикризисна политика на парче, това може да сатане само ако стратегията "България 2020" е част от европейската "Европа 2020". Прогнозата на Първанов е, че кризата у нас ще бъде по-дълбока и ще продължи по-дълго.

Да не градим антикризисните си мерки на свръхоптимизъм и пропаганда, каза президентът. Според него има опасност след края на кризата България да остане в още по-отдалечената периферия на ЕС.

На 15-ата минута от изявлението си президентът обяви, че е необходим нов план, подход и мерки за справяне с кризата. Видяло се, че досегашните не вършат работа. Трябва да се стимулират хората, фирмите, потреблението, каза Първанов и призова да се отпусне дефицита, който и без друго набъбвал. Сега обаче дефицитът набъбвал под натиска на обстоятелствата, а не като изпреварваща и проактивна мярка. Затова цената, която плащаме сега, е твърде висока - безработицата вече става двуцифрена, заяви държавният глава.

Става неизбежна актуализацията на бюджета, обяви Първанов. Правителството замисля подобна стъпка, но в средата на годината. Според президента трябва да е по-рано. Освен това той смята, че през държавната Българска банка за развитие трябва да се отпуснат още пари за бизнеса - това направи кабинетът Станишев, който трансферира оттам над половин милиард лева.

Първанов е срещу увеличението на 10% на здравната вноска и да не се закриват болници, преди да има национална здравна карта, която да гарантира правото на достъп на всички български граждани до нормални здрави услуги, както и време да се преструктурират болниците.

Президентът не подкрепя и вдигането на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица от 260 на 440 лева.

На 25-ата минута от словото си, след критиките, държавният глава похвали управляващите от ГЕРБ - за постигнатите успехи по отпушването на еврофондовете. Но още трябва, начерта насоките Първанов - по отношение на проектите на общините, съфинансирането и подпомагането им. Крайните срокове за техните проекти започват да текат през 2011-2012 и има опасност да се закъснее, заяви Георги Първанов.

По повод документа "България 2020" той отново подчерта, че най-важният въпрос е как ще изглежда България на изхода на кризата и ако иска да има интелигентен растеж, както и как ще успеем да съвместим целите на стратегията на общността - "Европа 2020" с нашите.

Първанов даде за пример, че европейските цели изискват за нови технологии, научна и развойна дейност да се инвестират 3% от БВП, а в България в момента делът е 0.3 на сто.

Не ни трябват битки между институциите, а битка с кризата, каза накрая с усмивка Първанов, с което официалното му слово приключи и започнаха въпросите. Разбира се, първият беше по темата за импийчмънта. 

Първанов: Не съм убил архар!

"Не съм се и надявал да избегна горещата тема - съзнателно не я включих в изявлението си. Искането за импийчмънт е едно продължение на шоуто от 1 март - сигурно сме на път да влезем в Книгата на Гинес по брой искания за импийчмънт на президента", отговори президентът. 

"Политическият дебат тук е сведен на едно деловодно, архиварско отношение. Всички действия в тази посока са ясно регламентирани в законите. Г-н Дянков беше при мен в качеството му на вицепремиер и министър. Като такъв е заявил срещата. Лични отношения с г-н Дянков нямам и не бих искал да имам. Още повече, че за самата среща настоя и министър-председателят".

Според Първанов именно публикуването на стенограмата било най-добрият начин да се изяснят нещата и да се чуе истината. Някой питал ли е предишните кабинет дали да се публикуват стенограмите от заседанията им?, запита той. 

Проблемът не е в публикуването на стенограмата - показа се истинският образ на една лъжа или на серия от лъжи по отношение на президентската институция, каза президентът.

Разговорът беше строг, но беше интелигентен и конструктивен, подсмихна се Първанов. И показа книгата, която беше предварително подготвил - книга със стенограми от разговорите на Хенри Кисинджър. 

Атаката на г-н Костов и на ГЕРБ срещу Първанов била продиктувана от факта, че точно Симеон Дянко бил стълбът на икономическата политика на правителството. Първанов отново удари по лидера на ДСБ, като цитира негово изказване, в което Костов казва как ще се покаже на президента къде му е мястото. 

Не е познал г-н Костов, моето място тук е решено от 2 милиона избиратели, да не говорим за твърде скромното и семпло присъствие на г-н Иван Костов в парламента, отвърна задочно Първанов.

"Аз искам кабинетът на Бойко Борисов да успее, но искам, когато има проблеми, да не се върви по линия на първосигналната реакция да се търси брега. Иначе оставам с впечатлението, че единствената последователна антикризисна мярка на правителството е импийчмънтът на президента", заяви Първанов.

В политически план, според него, целта е да се поддържа еднополюсен модел, да не се допусне разномислие и алтернативност. Няма да стане това!, заяви Първанов.

В прав текст президентът заяви, че ако не се оттегли импийчмънтът, ще се премине "на друг режим на работа". В думите му прозвуча намек към Борисов да преосмисли партньорската си политика по отношение на ДСБ и Иван Костов. Той не подмина ролята на вътрешния министър Цветан Цветанов, от чийто уста най-напред дойде заплахата за импийчмънт.

Иван Костов беше най-споменаваната от президента личност във втората част на брифинга му.  Не познавам Маргините, но ако иска г-н Цветан Цветанов може да попита някой друг, който е по-близо до него, дали познава тези личности, отговори на въпрос Първанов.

Въпросите на Сашо Диков разчупиха брифинга. Не съм убил архар (див планински козел), заяви президентът в отговор на един от тях. Това обвинение тегне над него след гостуването му в Узбекистан. Ако бъдете уличен в лъжа, ще си подадете ли оставката, попита Диков. Такава хипотеза няма, защото няма как да бъда уличен в лъжа, отговори президентът.

По въпроса за стенограмите Първанов обяви, че практиката е една и съща за президент, парламент и премиер. "Много бих искал да се публикуват разговорите с Путин като президент, и след това - с Медведев, за да се види как добре е бил защитен държавният интерес", каза той.

На разговорите на четири очи с посланици и държавни глави присъства и по един чиновник от двете страни, който присъства и прави паметна записка. Не може Иван Костов да не ги знае тези работи, ако не ги е правил, това е голям грях към държавността, заяви Първанов.

Той обеща до края на мандата си, не сега - за да не стане под диктат, да публикува стенограмите от формирането на кабинета на тройната коалиция. И тогава ще видите, че проблемът не е в създаването на кабинета, а в политиката, която правеше след това - формулата за разпределение на властта, обясни Първанов. Той обеща да остави най-добрия архив на президентска институция, когато напусне "Дондуков"2.

Държавният глава оневини водещите на вечерното шоу Иван и Андрей, че те нямали никаква вина. Нямам съмнение обаче, че това е подготвена атака от Симеон Дянков и екипа му, отсече той. "Дезинформацията, която се появи отрано в жълтото медийно пространство, от самото начало се свързваше със Симеон Дянков... Но един финансов министър да каже подобно нещо по отношение на президента??...Поне това съм длъжен да защитя - и в това отношение ще си водя битката докрай!", каза Първанов, който намекна, че това би могло да стане след като изтече мандатът му, за да не ангажира сега президентската институция.

И в този момент Андрей взе микрофона и попита дали Първанов би гостувал в шоуто им, на което президентът с усмивка мило се съгласи.

Oще: бсп  герб  импийчмънт  президент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани