Синдикатите - натам, ГЕРБ - насам | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ - насам, синдикатите - натам

Webcafe.bg
01.12.2011, 15:00 (обновена 01.12.2011, 15:16)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Изслушахме синдикатите, те не са съгласни с това, но ние не го правим за тях, правим го, защото смятаме, че това е полезната реформа, каза финансовият министър Симеон Дянков

Възрастта за пенсия за всички категории трудещи ще се вдига плавно с 4 месеца на година от 1 януари 2012 г. - за първа, втора и трета категория. Изискваният стаж за пенсия за масовата трета категория се увеличава с по 4 месеца на година, докато достигне до 37 години за жените и до 40 години за мъжете.

Това е предложението на управляващите от ГЕРБ, което се внася на заседанието на Комисията по бюджет и финанси. Синдикатите не са съгласни и казват, че протестите ще продължат.

Отстъплението от досегашната идея е, че вместо с 1 година от 2012 г. увеличението на пенсионната възраст ще стане плавно. Няма да се пипа обаче изискваният стаж за пенсиониране на хората от първа и втора категория труд, където са полицаите, военните, миньорите и всички, които работят при тежки и специфични условия на труд.

Повишаването на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца на година за трета категория труд ще върви, докато достигне от 60 г. за жените - до 63 г., и от 63 г. за мъжете - до 65 г. За първа и втора категория труд също се предвижда плавно покачване на възрастта за пенсиониране пак от началото на 2012 г. с по 4 месеца на година. Целта е да се достигне до 48 години за жените и 53 г. - за мъжете, при първа категория труд, и 53 г. за жените и 58 г. за мъжете при втора категория.

Надявам се синдикатите да са обяснили добре това на хората от първа и втора категория труд - на миньорите, на металурзите, на химиците и на останалите около 110 хиляди души, че е необходимо до 2015 г. да се повишава възрастта и за тях, каза социалният министър Тотю Младенов в парламента.

След 1 януари 2015 г. ще започне изплащането на пенсиите на тези хора само от професионалните фондове, каза още той. От началото на 2014 г. пада таванът за новоотпуснатите пенсии, така че хората, които ще се пенсионират тогава, ще получават такава пенсия, какъвто е техният осигурителен принос, обеща Тотю Младенов.

Според заместник-председателя на ГЕРБ Искра Фидосова разчетите са направени така, че да се изчисти в продължение на няколко години дефицитът в НОИ, който е малко над 2 млрд. лева.

По изчисления на министерствата на финансите и на труда и социалната политика, ефектът пред 2017 г. ще бъде 265 милиона лева икономии, и то само от разходната част, коментира тя. Само от тази мярка до 2020 г. ще бъдат спестени около 630 милиона лева, а от целия пакет мерки ефектът ще е общо около 6 милиарда лева. Няма да позволим на синдикатите да ни извиват ръцете, заяви Фидосова.

"Това е нашето крайно решение. Изслушахме синдикатите, те не са съгласни с това, но ние не го правим за тях, правим го, защото смятаме, че това е полезната реформа", каза и финансовият министър Симеон Дянков.

Oще: 4 месеца  военни  възраст  герб  искра фидосова  категория  пенсии  пенсиониране  полицаи  синдикати  стаж  тотю младенов  труд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 01.12.201116:07

Ако синдикатите са казионни и са политически/каквито фактически са/,това означава,че ГЕРБ вече не може да имитира демократична партия.Превръща се в конкурентен престъпен синдикат,който на езика на г-н Берлускони е просто мафия.Никой вече не може да опровергае този факт,защото нашите,
както всички мафиоти по света,се обогатяват от властта лично,докато техните сънародници потъват в океана на мизерията.Това е истината. Тъжен
   

оценка

+0 -0