Чий е този салам все пак | webcafe.bg
newscafe

Чий е този салам все пак

Webcafe.bg, по БТА 16.04.2012, 16:34 (обновена 16.04.2012, 16:40)
свинско, дюнер

Снимка: © Getty Images

Както върви спорът за търговските марки, един ден ще има битка и за дюнера...

Словения иска кранската наденица да получи специален защитен статут от Европейския съюз, подобно на шампанското, пармезана и корниш пасти, пише британският в. "Сънди телеграф". Словения твърди, че приготвяният от свинско месо колбас е бил измислен през 19 век в северната част на страната, предаде БТА.

Плановете й обаче предизвикват недоволство в Австрия, която смята, че наденицата е нейна. В Австрия колбасът, известен като кезекрайнер, се прави с пълнеж от сирене и е голям деликатес.

Йозеф Битцингер от Виенската търговска камара заяви за BBC, че наденицата е част от наследството на Австрия и е немислимо тя да бъде преименувана.

"Виенските сергии с наденици са търговска марка на града и трябва да се предлага кезекрайнер. Франкфуртската наденица (кренвиршът) се нарича виенско саламче в Германия и това не е проблем", каза той.

Словения иска Европейската комисия да даде специален защитен статут на колбаса заради връзката му с района Кранска. Австрия казва, че ще оспори искането.

Ако двете страни не могат да уредят въпроса в следващите шест месеца, ще трябва да се произнесе Европейската комисия.

Oще: австрия  ес  кезекрайнер  колбас  марка  наденица  словения  спор 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 17.04.201201:27

бантустана треа да има запазена марка също. малко гербче и бантустанец лапа бахура muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани