Чий е този салам все пак | webcafe.bg
newscafe

Чий е този салам все пак

Webcafe.bg, по БТА
16.04.2012, 16:34 (обновена 16.04.2012, 16:40)
свинско, дюнер

Снимка: © Getty Images

Както върви спорът за търговските марки, един ден ще има битка и за дюнера...

Словения иска кранската наденица да получи специален защитен статут от Европейския съюз, подобно на шампанското, пармезана и корниш пасти, пише британският в. "Сънди телеграф". Словения твърди, че приготвяният от свинско месо колбас е бил измислен през 19 век в северната част на страната, предаде БТА.

Плановете й обаче предизвикват недоволство в Австрия, която смята, че наденицата е нейна. В Австрия колбасът, известен като кезекрайнер, се прави с пълнеж от сирене и е голям деликатес.

Йозеф Битцингер от Виенската търговска камара заяви за BBC, че наденицата е част от наследството на Австрия и е немислимо тя да бъде преименувана.

"Виенските сергии с наденици са търговска марка на града и трябва да се предлага кезекрайнер. Франкфуртската наденица (кренвиршът) се нарича виенско саламче в Германия и това не е проблем", каза той.

Словения иска Европейската комисия да даде специален защитен статут на колбаса заради връзката му с района Кранска. Австрия казва, че ще оспори искането.

Ако двете страни не могат да уредят въпроса в следващите шест месеца, ще трябва да се произнесе Европейската комисия.

Oще: австрия  ес  кезекрайнер  колбас  марка  наденица  словения  спор 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 17.04.201201:27

бантустана треа да има запазена марка също. малко гербче и бантустанец лапа бахура muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани