Египет с първа стъпка към новата конституция | webcafe.bg
newscafe

Египет с първа стъпка към новата конституция

Webcafe.bg, по BBC
30.11.2012, 14:36 (обновена 30.11.2012, 15:13)
египет

Снимка: © Getty Images

Искаха революция, но дали не отиват към нов режим?

Учредителното събрание в Египет прие спорния проект за нова конституция на страната, въпреки заплахите от върховните съдии, че ще го разпуснат, и протестите срещу президента Мохамед Морси, поставил себе си над всичко, освен Корана.

През март започна сложният процес по създаване на нова конституция, след като бе отменен предишният основен закон на десетилетия режим на Хосни Мубарак. В крайна сметка се стигна до проект, който издига на първо място законите на Шериата. Той бе одобрен на маратонска парламентарна сесия, продължила 19 часа.

Проектът за конституция ограничава до два мандатите на държавния глава. Въвежда се граждански контрол над армията. Освен това, принципите на християнството и юдаизма ще бъдат водещи в личните и религиозни дела на християните и юдеите.

Наскоро Морси издаде извънреден декрет, с който увеличи правомощията си и на практика постави съда в подчинена позиция. Това ще важи, докато новата конституция не бъде окончателно приета и докато не се проведат нови парламентарни избори, които да излъчат ново представителство в законодателния орган на Египет.

Издаден на 22 ноември, декретът на Морси му дава право да предприема каквито мерки намери за добре, за да защитава революцията, националното единство и сигурността на страната. По силата му никой не може да оспорва президентските декрети, закони и решения. Също така, съдът няма право да разпуска Учредителното събрание.

Въпреки уверенията на Морси, че целта е благородна и "няма да има нова диктатура", мнозина заподозряха президента в опит за налагане на нов режим.

В отговор Върховният конституционен съд обмисля дали да разпусне парламента, доминиран от партията на президента - „Мюсюлманско братство".

Очаква се Морси да свика референдум, за да мине основният закон през одобрението на народа.

Oще: египет  конституция  мохамед морси  фараон 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани