Как да се спасим от бедствията | webcafe.bg
newscafe

Как да се спасим от бедствията

Webcafe.bg
17.09.2014, 12:44 (обновена 17.09.2014, 13:06)
24 150

Снимка: © Министерство на отбраната

Наводненията тази година показаха нуждата от звено за защита при бедствия, което да обединява усилията на всички засегнати ведомства, особено по отношение на превантивните дейности. Предложението направи пред Дарик бившият директор на Гражданска защита Андрей Иванов, според когото комуникацията между институциите е основен проблем за бавните реакция.

Иванов призна, че при сливането на структурите на Гражданска защита с тези на пожарната, което стана по време на кабинета „Борисов", голяма част от специалистите по защита на населението са освободени и се е получил един вакуум тъкмо от такива експерти. Тогава бе закрито Министерството на извънредните ситуации на Емел Етем, което се прочу със съмнителни харчове.

„За мен в момента липсва такова звено, което да обединява, особено в частта, когато трябва да се извършват превантивните дейности. Преди години имаше постоянна комисия за защита при бедствия и аварии към Министерски съвет, тя беше унаследена от междуведомствената комисия, но основната задача на новата комисия е да плаща щетите след бедствия", допълни Иванов.

Той припомни, че преди години в страната имаше Постоянна комисия за защита при бедствия и аварии към Министерския съвет - тя беше унаследена от междуведомствената комисия, но нейната основна задача в момента е да плаща щети след бедствия.

„В момента думата „Гражданска защита" се използва масово, но в нормативната база няма такова животно", допълни той.

Андрей Иванов се надява следващото правителство и парламент в България да направят пълен анализ на състоянието на системата на защита в страната, да довършат системата за ранно оповестяване на населението и да внесат законови промени.

Oще: бедствие  институции  наводнение  порой 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани