Посланикът на САЩ държи под око свободата на медиите | webcafe.bg
newscafe

Посланикът на САЩ държи под око свободата на медиите

Webcafe.bg
03.01.2013, 10:42 (обновена 03.01.2013, 12:11)
Марси Рийс

Вече три месеца тя е на мястото на Джеймс Уорлик

Една от основните задачи пред новия американски посланик в България Марси Рийс е да наблюдава отблизо свободата на медиите в България.

В интервю за българското англоезично списание Vagabond Рийс не спести критики към медийната свобода у нас, както вече направиха колегите й от Германия, Франция и Холандия.

"Чувала съм доклади за сплашване на журналисти, което води до налагане на автоцензура", казва Рийс, която е експерт по енергетика, национална сигурност и разоръжаване.

Другият важен елемент, изтъква Рийс, е разследващата журналистика. Трябва да виждаме отговорна журналистика, чиято основа са разследванията за корупция и т.н.

Проблемите в медийната сфера са много, различни и понякога много сложни. Факт е, че България е твърдото дъно на Европа, когато стане дума за свобода на словото. Как може да помогне Америка?

"Темата за медиите е от голямо значение от гледна точка на демократичните институции. Медиите са известни като Четвъртата власт и са от огромно значение за демократичното общество. Вече говорих с много журналисти и се опитвам да държа под око това, което се случва в медиите", твърди посланикът на САЩ.

Списанието коментира, че Марси Рийс пристига у нас в интересно време, когато държавата е впримчена в свирепа икономически криза с растящо авторитарно правителство, което, според неговите критици, непрекъснато изпуска връзката с реалността.

Изтъква се още, че отношенията между САЩ и България никога не са били толкова добри, поне що се отнася до важни въпроси, като борбата с престъпността, защитата на интелектуална собственост и контратероризма.През октомври за първи път в страната ни пристигна европейският комисар по телекомуникациите Нели Крус, която бе подготвена с писмо от журналисти за проблемите на медийната свобода у нас.

"Вашият министър-председател се съгласи с мен, че няма достатъчно прозрачност, както за финансирането, така и за собствеността на медиите в България", заяви холандката, която се срещна с известни родни издатели и журналисти, а след това посъветва да намерят общ език, за да решат проблемите си.

Критики към медийната свобода, регулацията в сектора и собствеността на големите вестници отправиха немският посланик Матиас Хьопфнер, френският му колена Филип Отие и холандският посланик Карел ван Кестерен.

Oще: марси рийс  медии  медийна свобода  сащ  свобода на словото 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 03.01.201314:04

чакам сега бантускота (незм идея кой е) в щатите да направи проучване за тамошните медии и да ни го представи. мене лично ми е интересно колко са демократични и честни.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани