"Булгаргаз" ще плати 23 милиона лева за монопол | webcafe.bg
newscafe

"Булгаргаз" ще плати 23 милиона лева за монопол

Webcafe.bg
30.07.2014, 13:38 (обновена 30.07.2014, 13:42)
Газ

Снимка: © БГНЕС

КЗК глоби дружеството за злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията глоби „Булгаргаз" ЕАД с над 23 милиона лева заради злоупотреба с господстващо положение. Команията е злоупотребила с позиците си на пазара на природен газ, като е налагала нелоялни търговски условия по договорите за обществена доставка на природен газ за периода от 2010 до 2012 година.

Компанията е принуждавала клиентите си да продължат срока на сключения между тях договор, без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в него.

Същевременно "Булгаргаз" едностранно е поставял условия, без които договорите не могат да продължат действието си, а клиентите не са имали реципрочни права. Клиентите на дружеството са имали задължението да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени указания и таблици със заложени в тях формули, заради което необосновано са били завишени количествата газ, заявени за следващата година.

Това от своя страна би могло да доведе до неизпълнения на задълженията на клиента за приемане на заявените количества.

Поради липсата на алтернатива за крайните снабдители и потребители, те са продължили да се снабдяват от дружеството, а в случай че се откажат, остават без законово гарантираната им непрекъснатост на доставките на природен газ. Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Oще: булгаргаз  газ  господстващо положение  дружество  кзк  монопол  природен газ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани