Един ден и те ще ни избягат | webcafe.bg
newscafe

Един ден и те ще ни избягат

Webcafe.bg
21.05.2013, 12:21 (обновена 21.05.2013, 15:21)

1 от 2 снимки Назад Напред

intel international science and engineering fair

Двама български тийнейджъри Станислав Атанасов и Румен Данговски спечелиха награди на най-голямото в света предуниверситетско състезание за инженерство и науки Intel International Science and Engineering Fair

Най-голямото в света състезание гимназиално състезание за научни изследвания, Intel International Science and Engineering Fair, програма на Society for Science & the Public, обяви своите победители във Финикс, Аризона, САЩ.

Станислав Атанасов от Пловдив получи втора награда в категория "Математически науки", $500 от Американското математическо общество

Румен Данговски от София бе удостоен с поощрителна награда в категория „Математически науки" Certificate of Honorable Mention от Американското математическо общество

Български гимназисти участваха за първи път тази година в Intel International Science and Engineering Fair.

Йонут Будистеану, на 19 години, от Румъния спечели първо място на Intel International Science and Engineering Fair, програма на Society for Science & the Public за използване на изкуствен интелект за създаване на практичен модел на евтин автомобил, който може да се управлява самостоятелно.

Йонут каза, че неговото изследване се занимава с ключов глобален проблем. През 2004 година, автомобилните катастрофи са причинили смъртта на 2.5 милиона души в световен мащаб1, и 87 процента от инцидентите са в резултат от шофьорска грешка.2 С 3-D радар и закачени камери, Йонут е създал възможен за използване дизайн за автомобил, който се управлява самостоятелно, който може да регистрира пътните платна, както и позицията на колата в реално време - и това ще струва само $4000. Той получи наградата Gordon E. Moore Award на стойност $75 000, наречена в чест на съ-основателя на Intel и учен Гордън Муур.

Иша Кар, на 18 години, от Саратога, Калифорния, получи наградата на Intel Foundation за млад учен, на стойност $50 000. С изключително бързото навлизане на преносима електроника, Иша идентифицира важната необходимост от енергийно-ефективни устройства за съхранение. Тя е разработила малко на размер устройство, което се побира в батерията на мобилния телефон и им позволява да се заредят напълно в рамките на 20-30 секунди. Изобретението на Иша има потенциално приложение за автомобилни батерии.

Хенри Лин, на 17 години, от Шривпорт, La. също получи награда от Intel Foundation Young Scientist Award на стойност $50 000. Чрез стимулиране на хиляди клъстъри галактики, Хенри предоставя на учените ценни нови данни, които им позволяват по-добре да разбират мистериите на астрофизиката: тъмна материя, тъмна енергия и баланса на затопляне и охлаждане на най-масивните обекти във вселената.

"Ние подкрепяме Intel International Science and Engineering Fair, защото вярваме, че науките и математиката са в основата на иновациите, които за задължителни за глобалния икономически ръст и за напредъка на обществото," каза Уенди Хокинс, изпълнителен директор на Intel Foundation. "Това състезание насърчава милиони ученици по света всяка година да проучват своята страст към математиката и науките, докато разработват решения за глобални предизвикателства."

Тази година, близо 1,600 млади учени бяха избрани да се състезават в Intel International Science and Engineering Fair. Те бяха избрани от 433 афилиирани конкурса в над 70 държави, региони и територии.

Освен победителите, още над 500 от участниците в състезанието получиха награди и призове за своите иновативни изследвания. Наградите включваха 17 "Най-добри в категорията" победители, всеки от които получи приз на стойност $5000. Intel Foundation предостави също и грант от $1 000 на училищата на всеки от победителите и на афилиирания конкурс, който представляват.

Society for Science & the Public, членска организация с идеална цел, посветена на ангажиране на обществото към научните изследвания и образованието, притежава и администрира International Science and Engineering Fair от създаването му през 1950.

Intel International Science and Engineering Fair удостоява някои от най-обещаващите в света изгряващи ученици предприемачи, иноватори и учени. Финалистите са подбирани всяка година от стотици афилиирани конкурси.

Техните проекти след това се оценяват на място от жури с над 1200 членове от почти всяка научна дисциплина, всеки с докторска степен, или еквивалента на 6 години професионален опит, свързан с една от научните дисциплини.

Това е пъвата година, в която всички участници в Intel International Science and Engineering Fair ще получат дигитални баджове, отбелязващи и награждаващи техните постижения в самостоятелни научни и инженерни проучвания.

Доброволци, съдии и преводачи също ще получат баджове. Дигиталните баджове промотират неформалните начини за образование и предоставят признание и препоръки за постиженията отвъд класната стая.

Oще: intel  българия  иновации  наука  открития  състезание  тийнеджъри 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани