Българите харчат все по-малко за стоки и услуги | webcafe.bg
newscafe

Българите харчат все по-малко за стоки и услуги

Webcafe.bg , По в. "Сега"
06.11.2010, 10:51 (обновена 06.11.2010, 17:34)
магазин, обувки

Снимка: © Getty Images

Българите са намалили разходите за дрехи, техника и храна.

България е на второ място в Европейския съюз по спад на потреблението през септември. По-лоша е ситуацията само в Испания, сочат данни от проучване на "Евростат", цитирани от вестник "Сега". Спадът у нас е 4.7% на годишна база, а в Испания - 4.9%, сочат данните на "Евростат".

В същото време в 11 държави от ЕС потреблението вече се окопитва от кризата. Полша, която избегна рецесията, отбелязва почти 10-процентен бум спрямо септември 2009 г. След нея се нареждат Белгия с повишение от 8.5% и Латвия с 6.1%.

Българите са намалили разходите за дрехи, техника и храна. Продажбите на дребно в ЕС през септември са се свили с 0.5% спрямо същия месец миналата година. В еврозоната показателят е нараснал с 0.1% на годишна основа, но спрямо август е намалял с 0.2%.

Според анализаторите данните подкрепят твърденията, че икономическите перспективи пред еврозоната остават несигурни и зависими от промишления сектор и износа.

Потребителите определено се въздържат от разходи предвид мерките за икономии в цялата еврозона и равнището на безработицата, което все още е над 10%.

Въпреки данните на Евростат обаче, през октомври доверието на потребителите се е повишило с 3 пункта спрямо юли, сочи последното изследване на НСИ.

Oще: евростат  потребление  спад 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани