Проверяват имуществото десетилетие назад | webcafe.bg
newscafe

Проверяват имането десетилетие назад

Webcafe.bg, по БНР, "Дарик" и "Дневник.bg
19.12.2012, 11:02 (обновена 20.12.2012, 14:52)
Народно събрание

Снимка: © dbpedia.org

КС вече върна един път закона

Проверката за незаконно придобито имущество ще обхваща период от 10 години назад вместо досегашните 15. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

До стойността на имуществото, отнето с влязло в сила решение, държавата изплаща признатите по съдебен път парични задължения към пострадалите от престъплението. Когато стойността на отнетото имущество е по-малка от общата стойност на задълженията, пострадалите от престъпление се удовлетворяват съразмерно, гласуваха депутатите.

Промените бяха внесени от депутатите от ГЕРБ Емил Радев, Красимир Ципов и Светослав Тончев. Според вносителите, 10-годишният срок е съобразен с мотивите на Конституционния съд (КС), обявил част от текстовете в закона за противоконституционни.

Съдът отмени като противоконституционна и разпоредбата, че правата на държавата по закона за конфискацията се погасяват с изтичането на 15-годишна давност, която започва да тече от датата на придобиване на имуществото. И тук депутатите решиха да се запази 10-годишната давност.

След като съдът обяви за противоконституционни част от текстовете на закона, опозицията отново го атакува, но този път оспориха текстове, по които конституционни съдии са изразили особено мнение.

Oще: герб  закон за конфискацията  конституционен съд  парламент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани