Похитителят в Сливен показал годност на психотест, съобщи "24 часа" | webcafe.bg
newscafe

Похитителят в Сливен показал годност на психотест

Webcafe.bg
29.03.2011, 10:50 (обновена 29.03.2011, 11:51)
сливен, инцидент, полиция

Снимка: © Sofia Photo Agency

Похитителят от Кортен бил издържал психотеста си...

През ноември 2009 г. похитителят от Инвестбанк Стефан Стефанов издържал успешно многопрофилен тест за изследване на личността MMPI, известен като Минесотския тест, е съобщил пред "24 часа" Димо Станев. Според изданието това е единственият психолог в Нова Загора, който имал квалификацията да работи с психотестове от най-високия клас на трудност "С". Тестът бил валиден за 3 години (виж по-долу какво представлява теста).

За да работи човек като охранител, по закон е длъжен да се яви първоначално на психотест, а след това - отново на всеки 3 години, за да се докаже, че е годен за тази професия.

Преди това Стефан се явил на тест през 2006 г. "Когато гръмна случаят с него, специално погледнах резултатите му. Те са средни. При отчитане на резултатите от теста се прави графика - образува се крива линия, подобна на кардиограма. По някои критерии при Стефан точките са малко по-ниски от средните, но всичко е в нормите", обяснява психологът, цитиран от "24 часа".

Един от изводите например бил, че дори да загуби почва под краката си, охранителят бързо ще преодолее това си състояние.

Според Станев ММPI тестът бил разработен от учени на Минесотския университет в САЩ и първоначално бил за летците на военни самолети.

Стефан в съда: "Разкайвам се!"

"Съжалявам" беше единствената дума, с която Стефан Стефанов е влязъл вчера в съдебната зала. Магистратите го оставиха за постоянно в ареста заради опита му за въоръжен грабеж на 23 март, когато той нахлу в сливенския офис на Инвестбанк, простреля охранителя Станчо Станев и около 18 часа държа като заложници 6 служителки. След още 11 часа закани за самоубийство и преговори Стефан се предаде на полицията.

Срещу него са повдигнати 3 обвинения за тежки престъпления. Те са за въоръжен грабеж в особено големи размери, придружен с опит за убийство, за държане на заложници и за носене на боеприпаси без разрешително. Ако бъде признат за виновен по първото най-тежко обвинение, Стефанов може да получи от 15 до 20 г. лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Назначеният служебен защитник Борислав Сяров поиска за Стефан домашен арест или освобождаване срещу парична гаранция с аргумент, че той не е осъждан, няма криминално досие и притежава разрешително за носене на пистолет "Байкал". Нямало опасност да се укрие или да извърши ново престъпление.

"Разкайвам се за случилото се. Ако може съдът да ми наложи домашен арест", каза пред магистратите Стефан.

Стана ясно, че той не се е възползвал от правото да не дава обяснения и повече от 2 часа е разказвал пред разследващите факти и обстоятелства за извършеното престъпление. Показал готовност за пълно съдействие на прокуратурата.

Какво представляват тестовете от Минесота

Името на теста е MMPI или Minnesota Multiphasic Personality Inventory, или Многофазов (Минесотски) личностен въпросник. За пръв път е публикуван през 1942 г., след което е разширяван и допълван с още въпроси до сегашните 567 в MMPI-2, като първоначално са били близо 370.

14-те числа представляват 4 скали подредени както следва:

L - скала (или скала на лъжата)
F - скала (или скала на достоверността)
K - скала (или корекционна скала)
1 - скала (хипохондрия, невротичен свръхконтрол)
2 - скала (депресия, песимистичност)
3 - скала (истерия, емоционална лабилност)
4 - скала (психопатийни девиации, импулсивност)
5 - скала (мъжественост/женственост)
6 - скала (параноя, ригидност)
7 - скала (психастения, тревожност)
8 - скала (шизофрения, индивидуалистичност)
9 - скала (хипомания, оптимистичност)
0 - скала (социална интроверсия)
   - скала (брой неотговорени твърдения)

Как се прави оценката. За всяка скала получавате точки (различен брой в зависимост от скалата), при отговор на определени въпроси с вярно и невярно. За отговор с "не знам" не се дават точки. При над 28 отговора C профилът е недействителен. Става дума за елементарни твърдения, на повечето от които всеки би трябвало да може да отговори - когато става дума за "по-скоро вярно", трябва да се отговори с "вярно", тестът при желание се повтаря.

Профил се нарича съвкупността от всички тези числа, които се представят чрез графика, която описва характера на човек.

Основните характеристики на всяка скала

Скалите са така изчислени, че за да сте в нормата, точките ви трябва да са около 50. При резултат 40-60 сте в рамките на стандартните отклонения - освен ако не е указано обратното. При резултат над 60 (или под 40) става дума за личностни характеристики, които са ясно изявени, но не са непременно патология.

При големи отклонения (над 70) вече става дума за по-сериозни девиации, на които човек трябва да се обърне внимание.

L - скала (или скала на лъжата)
Това е скала, която показва склонността на тествания към лъжа в опитите си да се представи в по-добра светлина и да покаже прекалено спазване на социалните норми. В нея са включени въпроси от рода "Извършвал съм дребни кражби в детството си" (това е нещо характерно за всяко дете) или "Не бих декларирал стока на митницата, ако съм 100% убеден, че няма да ме проверят" (ако някой отговори с неврярно, това е чиста проба превземане).

Високите показатели по тази скала (над 60) показват склонност към отрицание на слабостите в поведението,  присъщи на всеки човек - способността да се сърди, да мързелува, да пренебрегва необходимостта от изпълнителност, точност и истинност в съвсем минимални размери и в най-безобидни ситуации. При показатели над 70, профилът е недостоверен.

Повишението на скалата на лъжата в рамките на 60-69 се среща при лица с примитивни разбирания, недостатъчно саморазбиране и слаби адаптивни възможности. При хората с добро образование и висока култура, изкривявания на профила заради L-скалата се срещат рядко. Ниските показатели по скалата показват липса на тенденция към "украсяване" на собствения характер.

F - скала (или скала на отклонението)
Скалата на отклонението показва стремеж към даване на отговори, които са противоположни на отговорите, които биха дали 90% от хората. Скалата се покачва, ако отговорите на въпроса "Всички закони трябва да бъдат премахнати" с "вярно", например.

По тази скала също може да се съди за надеждността на резултатите от теста, ако е над 70 - те могат да се поставят под съмнение. Причини за високи показатели по тази скала могат да бъдат: прекомерно вълнение в момента на изследването, влияещо на способността правилно да бъдат разбирани съжденията; небрежност при регистрация на отговорите; стремеж към "впечатляване" на психолога със собствената личност; стремеж към подчертаване на собствените дефекти; тенденция към драматизация на обстоятелствата и отношението към тях; опит да се покаже друго (измислено) лице; понижена работоспособност от преумора или болестно състояние.

Понякога повишаване на показателите по скала F свидетелстват за повишена самокритичност и откровеност. При нехармонични в определена степен личности тази скала може да варира между 65-75, което отразява емоционална неустойчивост. Висок резултат по скала F, в комбинация с високи резултати по скали 4,6,8 и 9, се среща при лица, склонни към афективни реакции.

Нормативното отконение за скалата F като правило е по-голямо, отколкото на останалите скали и достига 80, но резултат над 70 отразява високо ниво на емоционална напренатост или е признак за личностна дезинтеграция, което може да бъде свързано както с изразен стрес, така и с нервно-психически нарушения от друг характер.

K-скала (или корекционна скала)
Показателите на корекционната скала са умерено повишени (55-60) при естествена защитна реакция на човека на опита за навлизане на друг човек (психолога) в собствения му свят, т.е. при добър контрол над емоциите. Значителното повишаване (над 65) показва липса на откровеност, стремеж към прикриване на дефектите на характера и наличие на вътрешни конфликти и проблеми.

Във връзка с това, че скалата K регистрира преднамерено скриване или несъзнателно стесняване на психологическите проблеми (емоционална напрегнатост, антисоциални тенденции и антиконформна настройка), определена част от този показател се прибавя към някои от другите скали.

Ниските стойности на K, обикновено се наблюдават при повишена скала F и свидетелстват за откровеност и самокритичност.

1-скала (хипохондрия, невротичен свръхконтрол)
Ако е водещ пик в профила (60-69), при останали скали, намираще се около 50, това показва мотивационна насоченост на личността както в обществото, така и в сферата на физиологичните функции на организма.

Основен проблем на личности от такъв тип - понижена спонтанност (непринуденост, непосредственост) на реакциите, сдържане от активна самореализация, контрол над агресивността, хиперсоциална насоченост на интересите, инертност при приемане на решения, избягване на сериозни отговорности от страх пред провал.

Стил на мислене - инертен, догматичен, почиващ на съществуващи и общоприети гледни точки, лишени от свобода, риск и независимост. В междуличностните отношения - висока нравствена взискателност към самия себе си и към околните.

В произволен профил повишението по 1-скала означава, че този човек най-вероятно ще преуспява в професионалната си дейност, ако тя изисква качества като изпълнителност, умение да се подчинява на установения ред, да се следват определени инструкции, умение да се сдържат присъщите на човека слабости, устойчивост към корупция.

При прекомерно голяма емоционална напрегнатост се проявява повишена съсредоточеност на отклонението от нормите, както в междуличностните отношения (когато лица от този тип се дразнят на безотговорността и недостатъчната моралност на постъпките на останалите), така и в сферата на самочувствието (където прекаленото внимание към функциите на собствения организъм може да прерастне в хипохондрия).

2-скала (депресия, песимистичност)
До 70 - преобладаваща пасивност на личностната позиция. Водеща мотивационна насоченост - избягване на неуспеха. Особености: висока степен на осъзнаване на съществуващите проблеми, но през призмата на собствената неудовлетвореност и песимистична оценка на собствените перспективи; склонност към прекомерно размисляне, инертност при приемането на решенията, изразена дълбочина на преживяванията, аналитична насоченост на ума, скептицизъм, самокритичност, известна неувереност в себе си и собствените възможности.

Личности, които са акцентуирани по скала 2 са способни да се откажат от реализация на належащи потребности, заради далечни бъдещи планове. В отношенията с по-авторитетна личност се проявява зависимост.

Афилиативната потребност (т.е. необходимостта от разбиране, доброжелателност и любов от страна на другите) е водеща черта - това обикновено е никога незадоволена напълно потребност, чиято недостатъчност най-често води до фрустрации, което в значителна степен определя зоната на психотравмиращо въздействие.

При стрес - склонност към стоп-реакции, т.е. блокиране на активността или поведение подвластно на водещата личност. Защитен механизъм - отказ от самореализация и усилване на контрола над съзнанието.
Корекция на поведението в ситуация на стрес трябва да бъде насочена кум повишаване на самооценката и увереността в собствените сили, както и към поощряване и поддръжка.

В професионален план - потребност от дейност, която е по-близо до "кабинетния" стил на работа с хуманитарни или общотеоретически (при развит интелект) направления, където се цени сериозното и внимателно отношение към изпълняваната работа.

3-скала (истерия, емоционална лабилност)
Повишението на профила по тази скала показва неустойчивост на емоциите и конфликтно съчетание на различни тенденции: егоистичност съчетана с алтруистични декларации, агресивност - със стремеж да се харесат на околните; големи претенции - с необходимост от усещане за съпричастност към група.

Артистичен тип на възприятията, известна демонстративност, яркост на емоционалните проявления при известна повърхностност на преживяванията, неустойчива самооценка, на която значително влияние оказват околните; незрялост в настройките и съжденията; способност към лесно вживяване в различни социални роли; артистичност на позите, мимиките и жестовете.

В професионален план - влечение към дейности, които насищат потребността към общуване и преживяване на ярки чувства. На хората от този тип е необходима възможността за самодемонстрация; характерна е изразена клонност към превъплъщения; потребността от съпричастност към общото настроение на обкръжаващите създава благоприятна почва за самоопределяне в артистичните среди, в педагогиката или при обществени дейности, когато тези качества са в комбинация с интелект и зряла гражданска позиция.

Тези личностни особености помагат при работа в сферата на обслужването, във военната служба, тъй като тези хора са способни и да се подчиняват и да командват, с лекота преминавайки от една социална роля в друга.

Впечатлителността по отношение на външните ефекти и потребността от незабавно социално поощрение при лицата от този тип могат успешно да се използват като лостове при опит за управляването на поведението им от страна на ръководител.

Профил с водещ пик по скала 3 (70 и повече) проявява акцентуация по истероиден тип, в който гореописаните особености са изострени. Проявяват се признаци на емоционална незрялост, по-характерни за женския тип поведение с известен инфантилизъм и маниерност. Независимо от изразения егоцентризъм и склонността към самосъжаление, тези личности се стремят към потушаване на конфликта и придават голямо значение на статуса на семейния човек.

За личности с много висока 3-та скала (>75) е характерна повишена неврозност, сълзливост, прекомерна драматизация на събитията.

В стресова ситуация лицата с висока 3-та скала проявяват вегетативни реакции. Защитните механизми протичат по два начина: 1. Изхвърляне от съзнанието на конфликтната информация или на тази, която уронва престижа на личността и субективния образ на собственото аз. 2. психологическата тревога се трансформира на биологично ниво във функционални нарушения.

Тези механизми се допълват и създават почва за психосоматически разстройства и т.нар. конверсионна симптоматика, когато възникващите нарушения в двигателния и речевия апарат, в тактилната, слуховата и зрителната чувствителност, носят елемент на "желателност" във връзка със субективната невъзможност да разрешат конфликта по конструктивен начин.

Ниски показатели по 3-та скала (<50) показват емоционална устойчивост, понижена чувствителност към въздействията на средата с относително нисък отзвук по отношение на проблемите на социалния микроклимат. Това се отразява в поведението на субекта с по-малко гъвкъв стил на междуличностните взаимоотношения, с отсъствие на дипломатичност и съзвучност с настроенията на референтната група.

4-скала (психопатийни девиации, импулсивност)
Ако тази скала е водеща, но останалите скали са в рамките на нормалното, това показва активна личностна позиция. В структурата на мотивационната насоченост - преобладава мотивацията за постигане, увереност и бързина в приемането на решения.

Мотивът за постигане на успех тук е тясно свързан с волята за реализация на силни желания, които не винаги се подчиняват на контрола на разума. Колкото по-незряла е тази личност, толкова по-малка сила над нея имат нормите на поведение, и толкова по-силен е рискът от проявяване на спонтанна активност против здравия разум и интересите на обкръжаващите.

При обективни показатели, свидетелстващи за наличие на достатъчно развит интелект, даденият емоционален шаблон показва интуитивен, евристичен стил на мислене, който без основата на натрупан опит и при прибързано приети решения може да приеме спекулативен (неаргументиран с факти) характер.

Затова, окончателни изводи по този фактор могат да се правят само при наличие на сведения за нивото на интелекта.
Характерни са: нетърпеливост, склонност към риск, големи претенции. Поведението е разкрепостено, характерна е непосредственост в проявяването на чувствата, речевата продукция и в маниерите. Изказванията и действията често изпреварват планираните и последователно премислени действия. Тенденции към противодействие на външен натиск, склонност към опиране основно на собственото мнение, а още повече - на собствени спонтанни подбуди.

Отсъствие на конформност, стремеж към самостоятелност и независимост. В свръхстояние на емоционална възбуденост преобладавт емоции на гняв и възхищение, на гордост или презрение, т.е. ярко изразени, полярни по знак емоции, при това конторлът на интелекта не винаги играе водеща роля. В личностно значими ситуации могат да се проявяват с бързо угасващи конфликтни искри.

Интерес към дейностите с изразена активност (през младостта - физическа, с годините - социална), любов към високите скорости; стремеж към избор на работа, позволяващ да се проявява по-голяма самостоятелност, където могат да намерят приложение доминантните черти на характера.

Доминантността в този контекст не означава обезателно наличие на лидерски способности. Тук става дума за ниско ниво на подчиняемост и подчертана независимост, за разлика от лидерството, което изисква организационни способности, заразяване на околните със своите идеи, интегрирайки ги в своите планове (виж 6-та скала).

При стрес тези лица се проявяват като действени, със стеничен тип поведение, проявяват решителност и мъжество. Лицата от този тип лошо понасят еднообразието, монотонността предизвиква сънливост, стереотипният тип дейност - скука.

Императивните начини на въздействие могат да предизвикат забележимо противодействие, особено ако опитващия се да ги манипулира не се ползва с достатъчен авторитет, и ако не предизвиква у тази личност уважение или страх.

Защитен механизъм - изхвърляне извън съзнанието на неприятната или понижаващата самооценката информация; за разлика от 3-та скала, изхвърлянето се съпровожда с отреагиране на поведенческо ниво (критични изказвания, протест, агресивност), което в значителна степен понижава вероятността за възникване на психосоматичен вариант на дезадаптация.

Показателите над 70 показват хипертимен (възбудим) вариант на акцентуация, характеризиращ се с повишена импулсивност; изброените по-горе качества са гротескно изострени и се проявяват в затруднен самоконтрол; на фона на добър интелект такива личности имат склонност към нешаблонен подход при решаване на проблемите, към моментни творчески озарения, когато над човека не натежават догмите на традиционния подход; недостатъчната опора на опита се компенсира с механизма на самобитно-творческото възприятие и преработка на актуалната информация.

Високият пик по 4-та скала (>75) показва психопатични черти от възбудим тип, изразена импулсивност и конфликтност, усилвайки характеристиките от едновременни повишения по другите скали, особено от стеничния регистър - 6-та и 9-та.

Два равно високи пика по скалите 2 и 4 проявяват вътрешен конфликт с корени в изначално противоречив тип на реагиране, в който се съчетават разнопосочни тенденции - висока търсеща активност и динамичност в процесите на възбуждане (от една страна) и изразена инертност и неустойчивост (от друга).

Психологически това се проявява в наличие на противоречиво съчетание на високо ниво на претенциите и неувереност в себе си, висока активност с бърза изтощаемост, което е характерно за неврастеничния шаблон на дезадаптация. При неблагоприятни социални условия, тази предиспозиция може да изиграе роля на почва за алкохолизация, а също така - за развитие на някои психосоматични разстройства.

Съчетанието на високи 4-та и 6-та скали показват експлозивен (избухлив) тип на реагиране. Височина на пиковете 70-75 отразява акцентуация на тези черти от характера. Ако личностните особености, присъщи на този профил и проявяващи се в изразено чувство за съперничество, лидерски черти, агресивност и упоритост, са канализирани в руслото на някаква социално приемлива дейност (например спорт), то носителят на тези свойства може да се чувства достатъчно адаптиран за сметка на оптималната за него социална ниша.

В ситуация на авторитарно-императивно напрежение и натиск, както и на други форми на противодействие, засягащи самолюбието и престижа на личността, включително при агресивни реакции от страна на околните, лицата с такъв тип на профила лесно излизат извън рамките на адаптираното състояние и дават експлозивна реакция, степента на контролируемост на която зависи от останалите скали, които определят задържащите черти от характера (скали 2, 7 и 0).

Ниските показатели по скала 4 показват понижена мотивация, липса на спонтанност и непосредственост на поведението, добър самоконтрол, слабо изразено честолюбие, липса на лидерски черти и стремеж към независимост, привързаност към общоприетите норми на поведение, конформизъм.

5-скала (мъжественост/женственост)
Тази скала се интерпретира по различен начин в зависимост от пола на тестирания. Повишаване на показателите на скала 5 и при двата пола показва отклонение от типичния за дадения пол ролеви модел и усложнение на междуличностната сексуална адаптация. За всичко останало интерпретацията носи полярен характер в зависимост от това мъжки или женски е профилът. Първоначално тази скала е била замислена като скала на хомосексуализма, но се е провалила.

В мъжки профил повишаването на тази скала показва пасивност на личностната позиция (ако други скали не противоречат на това), хуманистична насоченост на интересите, сантименталност, изтънченост на вкуса, художествено-естетическа ориентация, потребност от дружелюбни хармонични взаимоотношения, чувственост, ранимост.

В междуличностните отношения - склонност към изглаждане на конфликтите, сдържаност на агресивните или антисоциалните тенденции даже при тези профили, при които повишението по скала 5 е съчетано с повишение на скалите от стеничния регистър (4, 6, 9).

В профили, които отразяват стеничен тип на реагиране, относително слабите показатели по скала 5 (50 и по-малко) показват типично мъжки стил на поведение, твърдост на характера, липса на сантименталност, склонност към полигамия.

При жените високите показатели по 5-та скала показват мъжественост на интересите, независимост, стремеж към еманципация, към самостоятелност в приемането на решения. При едновременно повишение на скала 5 и понижение на скала 3 се наблюдава отсъствие на присъщата за жените кокетност, мекота при общуване, дипломатичност в междуличностните отношения.

Висока скала 5 (>70) се среща често при спортистките, занимаващи се с такива видове спорт, които пречат на развитието на организма по женски тип. Особеностите на сексуалното поведение на жени с висока 5-та и 4-та скали са: изразени сексуални желания, прагматичен подход при контактите, построени на чисто физическо привличане с тенденция към относително честа смяна на партньора, с отсъствие на дълбока, душевна привързаност.

Ниските показатели 5 в женския профил (<50) показват ортодоксално женствен стил на сексуално поведение, стремеж да се намери опора в мъжа, мекота, сантименталност, любов към децата, привързаност към интересите на семейството, стандартност в секса.

В профил, отразяващ висока степен на невротизация (високи скали 1, 2, 3), лошо самочувствие и астенично-депресивен фон на настроението, могат да свидетелства за наличие на фригидност.

Съчетанието на понижена 5-та с повишена 3-та и 8-ма скала е характерно за жени с изразена естетическа ориентация, с богато въображение, с прекомерна емоционалност и впечатлителност. Подобни са характеристиките на същия профил при мъжете (но с повишена 5-та скала).

Присъствието на леко повишена 5-та скала в мъжкия профил (както и леко занижена в женския) показват по-голяма хуманност, мекост и по-малка агресивност. Сензитивността на такива личности се проявява в по-големи изисквания към средата, отеснява зоната на жизнен комфорт, за тях е важна щадящите социална ниша и подход.

Водещата в профила 5-та скала (на фона на останалите) оказва влияние на съдбата на човека основно свързано със затруднена сексуална адаптация, което води до сублимация на примитивно-чувствената потребност в социална активност, освен ако не става дума за патология.

6-скала (параноя, ригидност)
Ако скала 6 е единствен пик в профила, не излизащ извън рамките на нормалното, това показва устойчивост на интересите, упорство в отстояване на собственото мнение, стеничност, активност на позицията, усилваща се под въздействие на външни сили, практичен и трезв поглед към света, стремеж към опора на собствения опит, вярност в собствените принципи, любов към акуратността.

Изобретателността и рационалността на ума се съчетават с недостатъчна гъвкавост и трудни превключвания при внезапно променяща се ситуация. Лицата от този тип обичат конкретността и точността, тях ги дразни аморфността, неопределеността на поставените цели, безхаберието на обкръжаващите.

До определена степен те създават впечатление на лица, устойчиви на стрес, което в значителна степен се обяснява с тяхната хомономност (нподвластност на влиянията на средата). Защитният им механизъм се появява по два начина: 1. като рационализация + обезценяване на обекта на фрустираща потребност (от типа "лисицата и киселото грозде") или 2. като реагиране навън по външно-обвиняващ тип (стресът в такива случаи може да предизвика агресивна реакция).

В междуличностните контакти се проявява изострено чувство за съперничество, съревнование, стремеж към отстояване на престижната роля в референтната група. Високата емоционална пивързаност към доминиращата идея, способността да "заразяват" другите с нея и изразената склонност към планиране на действията се оказват фундамент във формирането на лидерски качества, особено при добър интелект и висок професионализъм.

Личности от такъв тип се срещат често сред математиците, икономистите, инженерно-техническите работници и др., където обикновено се изисква точност, разчитане и систематичен подход. Изразеното чувство за съперничество и стресова поносимост помагат за успеха на такива хора в спорта.

Субективната структуризация на явленията от обкръжаващия свят е свойствена за художниците и това се потвърждава от наличието на пик по скала 6 в техните профили. Когато сред тях се срещат повишени до 90 точки 6-та и 8-ма скали, а 2-ра е под 50, изкуството за такива хора, абсолютно неподвластни на корекция, е единственото нещо, което ги спасява от пълно безумие.

Манията за величие се показва в профила като пикове по 6-та и 9-та скали, патологическата ревност - с повишение на 6-та скала над 80. Паранормални преживявания в рамките на шизофрении се проявяват като високи пикове по 6-та и 8-ма скали (над 85).

Профилите с показатели по 6-та скала под 50 са неправдоподобни. Ако високата скала 6 означава враждебност, умерено повишената - обидчивост, а намиращата се на средно ниво - миролюбивост, то ниските показатели означават прекомерна тенденция към подчертаване на собствени миротворски качества, което най-често се среща при хиперкомпенсаторна нагласа на агресивни личности.

Корекцията на лица с висока 6-та скала е много трудна задача. Стратегията на взаимодействие с личности от този тип трябва да бъде насочена към това, мнението на коригиращото лице (психолог, педагог, ръководител, лекар) неявно и неосъзнато да стане убеждение на самия индивид; при това, в него трябва да се оставя илюзията, че тази убеденост винаги я е имала в него, а психологът само е помогнал тя да се прояви и е потвърдил нейната правилност.

Освен това, формата на "съвета" трябва да бъде достатъчно конкретна и апелираща към опита на индивида. Ключови думи: "Както вие вече казахте...", "Както следва от вашия опит...", "Съгласно вашите принципи..." и т.н.

Oще: инвестбанк  кортен  похитител  психотест  сливен 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани