По данни на Центъра за изследване на демокрацията 35 процента от българите одобряват легализирането на проституцията, а 41% са за пълната й забрана | webcafe.bg
newscafe

35 процента от българите искат легални проститутки

Webcafe.bg
08.06.2010, 17:43 (обновена 09.06.2010, 10:19)
Проститутки

Снимка: © БГНЕС

Пазарът на сексуални услуги се свива, а самите услуги са поевтинели с над 33%, констатират от Центъра за изследване на демокрацията

35% от българите одобряват легализирането на проституцията, но 41 на сто са за пълната й забрана. Това показа проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), представено на кръгла маса в парламента за престъпността у нас. 

Според изследването на ЦИД за състоянието на престъпността 23% от българските семейства имат опит с телефонните измами.

Центърът обаче регистрира свиване на пазарите на дрога, сексуални услуги и други. Регистриран е спад в достъпа до хероин и кокаин, което се обяснява не с висока разкриваемост на тези престъпления и работа на МВР, а основно с намалената покупателна способност заради кризата.

По данни на ЦИД има намаление на средната цена за сеанс - от 60 лева през 2008 г. на 40 лева през 2009 г. 

Близо 6% от българите признават, че са ползвали платени сексуални услуги. Докато обаче през 2008 г. използващите такива услуги са заплащали средно 3.1 сеанса годишно, през 2009 г. тази цифра е 2.9.

Според изследването жертвите на престъпления по-често търсят помощ от полицията, но все още на всяко едно регистрирано престъпление се падат приблизително пет, които не се регистрират при органите на реда и сигурността.

През 2008-а 56% от взломните кражби са били докладвани, а само година по-късно цифрата вече е 81% - заради нарасналото доверие в полицията, обясняват от ЦИД.

През 2009 г. при най-масовите престъпления има увеличение, като тази тенденция се потвърждава и от статистиката на полицията. Става въпрос за кражбите от домовете, кражбите от автомобили, грабежите от граждани.

Тихомир Безлов от ЦИД заяви, че практиката е до година-година и половина след започването на криза да се регистрира скок в престъпността. "Натискът тепърва предстои", каза Безлов.

Доверието в МВР високо, обаче разкриваемостта остава под 50%

Според статистиката на МВР ръстът на конвенционалната престъпност през 2009 г. спрямо предишната е 8.7%. През 2009 г. има 123 196 престъпления, като от тях са разкрити 56 350. Година по-рано регистрираните престъпления са били 113 340, а разкритите - 54 692.

63.3% от престъпленията са против собствеността. Миналата година убийствата са били 144, а през 2008 г. - 161.

"Равнището на престъпността не е само функция от работата на МВР. Цялата държава трябва да помага на нашите служители и правоохранителните органи", каза главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Освен това Георгиев констатира, че няма лидер на организирана престъпна група, който да не е в полезрението на МВР.

Цецо Цветанов удвои престъпниците

Вътрешният министър Цветан Цветанов, който също участва на форума обаче представи изненадаваща бройка на бандитите в страната. След като в края на м.г. двамата с главния прокурор Борис Велчев бяха единодушни, че не повече от 300 престъпници тормозят държавата, сега броят им се удвои.

"Около 630 души в страната са част от организираната престъпност, до които МВР е стигнала... Реалните субекти, извършили престъпление, които са приведени в известност, са 2400 души", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи.

Наред с всичко останало Цветанов обяви, че не е доволен от факта, че задържани за разпространение на наркотици или кражби на коли се пускат бързо от ареста с парична гаранция.

"Ако се направи една равносметка колко са парите, които се дават, за да могат да работят оперативните работници и криминалистите, за документиране на дадена престъпна дейност, трябва да ви кажа, че сигурно, ако трябва да плащаме храната на извършителите, ще излезе по-евтино на данъкоплатеца да стоят там и да бъдат изведени от обществото, за да не правят повече престъпления", разясни Цветанов.

Oще: калин георгиев  кражби  мвр  наркотици  престъпност  проституция  разкриваемост  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани